Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '07

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Geleceğe yön vermek

Geleceğe yön vermek
 

Bir bebek haneye nasıl neşe ve bereket getiriyorsa, onlarda gelecekteki refahın müjdecisi gibi geldiler. Onlar yeni nesillerimizin ekmeği, aşı, önlüğü, defteri, okul harçlığı olmak için geldiler. Ekonomik zorluklardan sevdalısını saramayanların hayallerini gerçekleştirmeye, yoksulluktan dolayı okuyamayan gençlere umut kapılarını açmaya geldiler. Üretmenin mağrur asaletini, kazanmanın minnetsizliğini öğretmeye geldiler. Çoğalmaya ve örnek oldukça çoğaltılmaya geldiler. Onlar topraktan gelenlerin, topraktan yetişenlerle yaşayabildiğini hatırlatmaya geldiler.

Çevresine gülücükler saçan bebekler gibi güneşe gülümsüyordu yavru cevizler. Toprağa kavuşurken yüzümüze anlamlı bakışlar fırlattılar. Bize söz verdiler, karşılıklı sözleştik teker teker. Siz bir verirseniz biz bin vereceğiz dediler. Yeter ki atalete kapılıp tembelliğe yenilmeyin, yeter ki bedenlerinizin ağırlığına yenilip yan gelip yatmayın, ayartıcı düşüncelerinize yenilip geleceğinizi görmezden gelmeyin. Çünkü biz geleceğiniz olacağız. Biz burada alternatif bir geçim kapısı olarak yüzlerce yıl duracağız dediler.

DAKP kapsamında yürütmekte olduğumuz cevizcilik projesi ile 500 dönüm sertifikalı bodur ceviz dikimi gerçekleştirdik. S.S. Bağışlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına hazırladığımız ceviz yetiştiriciliği projesi ile 50 aileye 10’ar dönümlük ve 100’er fidanlı bahçelerin fidanları toprağa kavuştu. Ülkemizin en kaliteli ve sertifikalı ceviz türlerinden oluşan fidanlar, farklı bir coğrafyadan bölgemize gelişmenin müjdecisi gibi gülümseyerek geldiler. Her bir bahçenin etrafı tel örgü ile çevrilerek koruma altına alındı. 5 yıl içinde ürün vermeye başlayacak fidanlar sahibine ve bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak olmanın yanı sıra, kapama bahçelerin yaygınlaşması için model olma gayesini taşımaktadır. Umut ediyoruz ki bu bahçelerin geliri sahiplerine ulaştığında, çevrede benzer bahçelerin kurulmasına ivme sağlayacaktır.

Ceviz bölgemizin iklim koşullarında rahatlıkla yetişebilen birçok meyveden biridir. Fakat çok özel bir meyvedir. Diğer meyvelere göre birçok üstünlüğü vardır. Örneğin; ceviz içinin market fiyatı 20 liranın üzerindedir ve Yeşil kabuğu da kimya sanayinde paraya dönüşmektedir. Bu şekilde yüzlerce yıl sahibine gelir sağlamaktadır. Ceviz meyvesinin en önemli özelliği raf ömrüdür. Örneğin iki yıl öncesine ait bir elma, kiraz, portakal, şeftali, kayısı vs. düşünebilir misiniz? Meyvelerin birçoğu birbirine yakın bir dönemde olgunlaşır ve kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bir aylık bir süre içinde piyasaya yüksek miktarda meyve arzı olduğundan, arz fazlası fiyatları otomatik olarak dibe indirmektedir. Ömrünü birkaç ay uzatmak istediğinizde soğuk hava depolarında muhafaza etmek zorunda kalırsınız. Bu işlem de oldukça pahalı olduğundan küçük üreticinin bir tek seçeneği kalır, malını soğuk hava deposu olan zenginlere veya meyve suyu fabrikalarına düşük fiyattan satmak. Böylece üretici yerine aradaki zengin iş adamları kazanmaktadır. Oysa cevizi üreticinin kendisi uzun zaman muhafaza edebilir ve değerinde pazarlayabilir. Verimi azaldıktan sonra ceviz ağacının kütüğü mobilya sanayinde çok iyi değerden alıcı bulmaktadır. Her ne kadar asırlık cevizleri kestirip uyanık tüccarlara hiç pahasına verdiysek de, gelecekte bu durum değişecektir. Çünkü köylü emek vermediği cevizleri kestirerek sonuna yaklaşmıştır. Kendi emeği olan ağaçları aynı değerde satmayacaktır.

Meyvecilik konusunda bölgede ilgili kurumların son yıllardaki çalışmaları da takdire şayandır. Yüksek miktarda meyve fidanı dağıttıklarına hepimiz tanık olmuşuzdur. Hakkari gönüllüsü olarak kendilerine teşekkür etmeden geçmek olmaz.

Hakkari’nin ceviz, badem, fıstık ağaçlarıyla kaplı bir alan olması haylimize kendinizden başlayarak, çevrenizdeki kişileri de teşvik etmenizi ve katılmanızı bekliyoruz. Bizler ‘Hizmet Gönüllüleri’(http://www.hizmetgonulluleri.com/, http://www.zumruduanka.org/) olarak aramıza katılacak gönüllü dostları kucaklayarak bu hayali gerçekleştirmek istiyoruz.

Bir dahaki buluşmamıza kadar sevgi ile kalın.

 
Toplam blog
: 34
: 639
Kayıt tarihi
: 15.08.06
 
 

1968 Hakkari doğumluyum. Elektrik Önlisans, Halkla İlişkiler Önlisans, İktisat Lisans, Sosyoloji ..