Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '13

 
Kategori
Futurizm
 

Geleceğin gözlüğü

Artık cep telefonu, bilgisayar, navigasyon, mp3, radyo, fotoğraf makinesi, video kamera, TV, teleskop, mikroskop özelliklerinin hepsini nano çipler ve nano bellekler sayesinde bir gözlükte toplamak mümkün. Bu tip gözlükler en geç on yıl içinde yaşamımızdaki yerini alabilir. Çünkü hızla gelişen nano teknoloji sayesinde birçok cihaz giyilebilir (wearable), takılabilir olacak. Yani artık Japon turistler gibi boynumuza asılmış fotoğraf makineleri ile gezmeyeceğiz.

Geleceğin Gözlükleri

Geleceğin Gözlükleri ile sadece önünüzü görmekle kalmayacak çevrenizdeki 360 derecelik bir alan içinde her yeri, yani tam arkanızda dahi neler olup bittiğini görebileceksiniz. Gördüğünüz her şeyin ve her yerin görüntüsü ve bilgisi 4 metre uzaklıktaki sanal 2 metrelik yüksek çözünürlüklü sanal ekranda yer alacak.

Eğer karşınızda bir insan varsa anında o kişi ile ilgili (sınırlarını sizin tanımlayacağınız) ne kadar bilgi varsa örneğin adı, soyadı, mesleği, yaşı, hangi ülke vatandaşı olduğu, her hangi bir suçtan aranan bir kişi olup olmadığı gibi bir sürü bilgiye ulaşabileceksiniz.

Eğer karşınızda bir araç varsa o aracın plaka numarasından kime veya nereye ait olduğu gibi bilgileri, bir manzaraya veya bir binaya bakıyorsanız o yerle ilgili bazı bilgileri, bir markette gördüğünüz ürünlerin (herhangi birine danışmadan) bütün özelliklerini yani baktığınız nesne, kişi veya yer ile ilgili kayıtlı bilgileri anında ekranda görebileceksiniz.

Daha da ilginci, dünyada herhangi bir şehri veya yeri sanal olarak gezebilecek, gördüğünüz yerlerin fotoğraflarını çekebilecek, bir restorandan içeri girip bir masaya oturabilecek, eğer pencere kenarında yer bulursanız caddeden gelip geçenleri seyredebileceksiniz. Çünkü o günlerde “google earth” canlı görüntü vermeye çoktan başlamış olacak. Siz bunları yaparken fonda istediğiniz bir müzik veya ses olacak. Bir dostunuz telefonla ararsa onunla görüntülü veya görüntüsüz konuşabileceksiniz. Eğer bilmediğiniz bir şehirde dolaşıyorsanız sanal ekranda gideceğiniz yerin haritası ve krokisi görünmekle kalmayıp oraya hangi araçlarla gidebileceğinizin veya otomobiliniz için uygun park yeri seçeneklerini ve fiyatlarını da görebileceksiniz.

İsterseniz her hangi bir zeminde görülebilen sanal klavyeden veya sese duyarlı işlemci sayesinde rezervasyon yaptırabilecek hatta adınıza ayrılmış sanal biletinizi sadece bir numara veya şifre olarak alabileceksiniz. Trende, uçakta ya da otobüste yol boyunca geçtiğiniz gördüğünüz yerler hakkında sürekli yazılı veya sözlü bilgi alabileceksiniz.

Vardığınız hava limanında sizi bir kişinin karşılayacağı bildiriliyor, fakat o kişiyi sima olarak tanımıyorsanız “bluetooth” kulaklığa ismini fısıldamanız yeterli olacak. Sanal ekranda anında adı söylenen şahsın fotoğrafları belirecek. Gördüğünüz kişi ile fotoğraflar eşleştirilerek doğru kişi olup olmadığını sesli veya görüntülü olarak anlayabileceksiniz. Otelinize doğru yol alırken çevrenizde gördüğünüz yerlerin fotoğraflarını veya videolarını çekebileceksiniz.

Gözlüğünüzün aynı zamanda bir dürbün olduğunu az kalsın unutuyorduk. Görebildiğiniz çok uzak yerlerin veya detayların fotoğraflarını ve hareketli görüntülerini de çekmeniz mümkün olacak. Gözlüğünüzü makro çekimler içinde kullanabileceksiniz. Öyle ki makro özelliği bir büyüteç gibi birkaç misli büyüterek gösterecek ve kayıt yapabilecek. Akşam otel odanıza çekildiniz. Pencereden dışarı baktığınızda çıplak gözle gördüğünüzle yetinmeyin. Hemen gece görüş dürbününü devreye sokun. Manzarayı bir de hafif ay ışığında böyle seyredin. Sırt üstü yatağa uzandınız fakat henüz uykunuz gelmedi. Biraz kitap mı okumak istersiniz, biraz belgesel izlemek mi ya da en son Oscar ödülü alan filmi mi? Hepsi mümkün hem de yüksek çözünürlüklü (high definition) bir televizyon kadar net. Hatta isterseniz üç boyutlu… Kitap okumak gözlerinizi biraz yoruyor mu? Onun da çözümü var. Nasıl ki sevdiğiniz bir şarkıcıdan stereo müzik dinleyebiliyorsanız, güzel sesli birinden istediğiniz kitabın, istediğiniz bölümünü dinleyebilirsiniz. Küçük bir çocukken masal dinlediğiniz gibi. Artık yatma vakti geldi. Gözlüğünüzün saat alarmını ayarlayıp, şarja koymayı unutmayın. Yarın yine çok işinize yarayacak.

Yukarda yazılan şeyleri tek tek veya kısmen gerçekleştiren cihazlar hali hazırda var. Yapılan işlem sadece bunları biraz küçülterek bir gözlüğe sığdırmak. Bu da 10 yıl içinde olmayacak bir şey değil.

Geleceğin Gözlüğü Projemi,
Google bir, iki yıl içinde gerçekleştirecek gibi…
İşte haberi 29-06-2012 Milliyet
İlk fiyat 1.500 dolar
Kamera, işlemci, hafıza, hız, hareket, konum sensörleri, pusula, mikrofon ve hoparlörü hafif bünyesinde bir araya getiren gözlük, sosyal yaşamda radikal değişikliklere neden olacak özellikler taşıyor. Numaralı camlı gözlüklerle de bütünleşebilen donanımın tüy hafifliğindeki kasasında doğal olarak işlemci ve RAM de bulunuyor. Teknik ayrintılarin verilmediği epik tanıtımda gösterilen farklı gözlük versiyonları olası estetik kaygıları daha filizlenmeden giderdi.

Sergey Brin, insan yaşamını ustaca kayıt altına alan “Project Glass”ın ilk versiyonu olan “Explorer”ın 2013 başında 1.500 dolar etiket fiyatıyla önce I/O konferansı katılımcılarına satılacağını ve şimdiden 1000 sipariş alındığını açıkladı. Brin’in “Artık gözlükleri bir an önce ihtiraslı insanların eline vermek istiyoruz” demesiyle salonda bir alkış ve tezahürat tufanı koptu. Son kullanıcı modelinin 2014’te çıkması planlanan “Glass”a Androiduygulamaları, GMail, “Hangout” gibi diğer Google ürünleri dahil edildiğinde, daha önce bilim-kurgu filmlerinde tanık olduğumuz fütürist hayallerden biri gerçekleşecek.

Dünyanın bir numaralı arama motorundan, tablet bilgisayar Nexus 7 ve müzik topu Nexus Q ile donanım üreticisine doğru evrilen Google’in geleceğinde “Glass” önemli rol oynayacak. Google’ın hayatımızı kolaylaştıran diğer ürünlerinin gözlüğe entegre edilmesi ve fiyatın kitlelerce erişilebilir düzeye çekilmesiyle insan yaşamında radikal değişim de kaçınılmaz olacak.

www.optiktunali.com.tr

RIFAT KAYIN
10-02-2009
 

 
Toplam blog
: 36
: 2563
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Eczacı, Optisyen Fizik, özellikle optik fizik konusuna ve genel olarak görüntü ve ses teknolo..