Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '17

 
Kategori
Lojistik / Taşımacılık
 

Geleceğin lojistikçilerine tavsiyeler

Geleceğin lojistikçilerine tavsiyeler
 

Geleceğin Lojistikçilerine Tavsiyeler


Lojistik sektörü yeni teknolojik gelişmeler ve bireylerin değişen tüketici alışkanlıkları nedeni ile dinamik bir sektör haline gelmektedir. Son yıllarda lojistik sektörünün gelişmesine paralel olarak üniversitelerimizde lojistik bölümleri eğitim vermeye başlamıştır. Sayıları 30’u bulan lojistik myo ve üniversitelerinden her yıl yaklaşık onbinlerce öğrenci mezun oluyor ve buna ek olarak işletme, iktisat, mühendislik, istatistik ve benzeri bölümlerden de 100 binleri bulan mezunlar lojistik sektöründe çalışmak istiyorlar.  Geleceğin lojistik çalışanlarına deneyimlerime dayanarak bir kaç tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Genel olarak yüksek okul ve üniversitelerimizde teori bilgilerin verildiği, pratik uygulamaların, deneyimlerin az olması nedeniyle çoğu öğrenci ezber bilgilerle sektöre giriş yapmaktadır. Sizlere çalışma hayatı öncesinde tavsiye de bulunarak kariyer ve iş hayatınızda faydalı olmayı umuyorum.

 

Eğitim/Staj: Lojistik eğitimi alan ya da almayan ve lojistik sektöründe çalışmak isteyen öğrenciler için en önemli unsurların başında iş  tecrübesi gelmekte. Eğitim döneminiz boyunca uygun günlerde, ara tatil dönemlerinde muhakkak lojistik firmalarında stajyer olarak iş tecrübesi edinmeniz sizi bir adım öne çıkaracaktır. Staj döneminizde size verilen görevleri ve sorumlulukları yerine getirirken yaptığınız işi sorgulayarak anlamaya çalışın. Lojistik bölüm sorumlularına, yöneticilerine her türlü konuda danışarak kendinizi geliştirin. Teori ile pratik her zaman farklılık göstermektedir. Üniversitelerde kurulmuş olan lojistik ve benzeri kulüplere katılarak aktif görevlerde yer alın.

Yabancı dil: İngilizce dilinin artık zorunlu haline geldiğini düşünürsek, küresel ekonomik gelişmelere göre gereksinim duyulan ikinci bir dilin daha öğrenilmesi gerekiyor. İngilizce’nin iş dünyasının evrensel dili olduğu günümüzde,  sadece lojistik sektörü için değil herkesin öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Öğrenciler aradığı bilgilere istediği zaman ulaşabiliyor ama ikinci bir dilin size avantajı daha fazla kaynağa ve bilgiye ulaşmanızı sağlayarak gelişiminize katkı sağlayacak olmasıdır.

Teknoloji:  Lojistik sektöründe en önemli departmanların başında bilişim teknolojileri(BT-IT) olduğunu söyleyebilirim. Hangi iş kolunda olursanız olun, teknolojiden kesinlikle uzak kalmayın, en son gelişmeleri yakından takip edin. Basit bir örnek vermem gerekirse, sektörün lider lojistik firmaları da dahil her ne kadar kendi veya dış kaynak yazılım programı kullansalar da,  iş hayatında en çok kullanılan program excel’dir. Kendi kendinize öğrenebileceğiniz microsoft programlarını kısa süreli kurslara devam ederek de öğrenebilirsiniz. Veri analiz, raporlama, bütçeleme ve benzeri çalışmalarda en yaygın olarak kullanılan programı muhakkak orta-ileri düzeyde kullanabileceğiniz seviyeye getirin.

Sektör Takibi:Sektörünüzle alakalı ulusal ve global yazılı-görsel medyayı takip edin. Sektörel araştırma raporlarını düzenli okuma alışkanlığını edinin. Kendi kariyer hedeflerinizle ilgili makaleleri, sektör raporlarını, güncel ekonomik gelişmeleri düzenli olarak okumaya çalışın.

Hobi: Boş zamanlarınızda yapmaktan keyif alacağınız hobiler edinmeye çalışın. Bu kitap okuma alışkanlığı olabileceği gibi fotoğrafçılık, dağcılık, spor, müzik alanında bir uğraş olabilir. Hobileriniz sayesinde hem kendinize zaman ayırmış olacak, hem de iş hayatınızın stresinden uzaklaşarak, aynı uğraş sahibi kişilerle de tanışarak sosyalleşme imkanı yaratabilirsiniz.

İnsan ilişkileri: Lojistik sektörü doğası gereği stresli ve dinamik bir çalışma ortamına sahiptir. Çalışma hayatınızda en önemli unsurların başında iş arkadaşarınız gelir. Çalışma-ekip arkadaşlarınızla yürüteceğiniz ikili ilişkiler kariyer planlarınızı etkileyecektir. Üstlerinizin bilgi ve deneyimlerinden sonuna kadar faydalanın. Soru sormaktan, fikrinizi söylemekten çekinmeyin. Astlarınız ve üstlerinizle sahip olduğunuz bilgi ve fikirlerinizi karşılıklı olarak paylaşmaya gayret edin. Lojistik alanında neden-sonuç ilişkisini açıklayan verilere dayalı çalışmayı alışkanlık edinin.  Ekip ve birlikte çalışma yetkinliğini kendinize kazandırın.

İş hayatı: Lojistik sektöründe çalışma imkanı bulabileceğiniz alan-bölümleri; üretim, planlama, tedarik, taşımacılık, depo, antrepo, dağıtım, gümrük olarak sınfılandırabiliriz. Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik Taşımacılığı, Depo Lojistiği ana iş kolları olarak karşımıza çıkmaktadır. Lojistik alanında iş hayatına başladığınızda bu işin aslında sadece masa başı işi olmadığını dikkate almalısınız. Tüm tedarik zinciri yönetimi ve lojistik dağıtım süreçlerindeki en önemli unsur hammadde, yarı mamul, tamamlanmış ürünlerin fiziksel hareketi- akışı söz konusudur;  ürünler fabrika içerisinde,  depolarda, taşıma esnasında sürekli hareket halinde katma değerli işlem ve süreçlerden geçtiğinden, bir ayağınızın lojistik işinin mutfağı olarak tabir ettiğimiz lojistik sahalarda olması sizin daha iyi gelişmenize katkı sağlayacaktır. Bu anlamda son yıllarda lojistik alanındaki önemli yatırım alanlarından biri olan lojistik depoları, üretim fabrika sahalarını yerinde takip etmeniz sizlere lojistik yönetimi hakkında daha fazla deneyim sağlayacaktır.

En son belirtmek istediğim diğer önemli bir konu da; günlük hayatınız ve özellikle iş hayatınızda gazeteciliğin meşhur 5N-1K kuralını uygulamaya çalışın. NE: Konu, NEDEN:Amaç, NASIL:Yöntem, NEREDE:Mekan ve Yer, NE ZAMAN: Süre-Süreç, KİM: İlgili ve Sorumlu Kişileri belirleyen kavramlardır. Bunlara ek olarak 1R kuralını da ben eklemek istiyorum. RİSK: Olabilecek Riskleri ifade etmektedir. Yönetmiş olduğunuz görevlerde olası riskleri-sapmaları tahmin ve analiz ederek süreç akışlarını daha başarılı yönetebilirsiniz. 

Bahsetmiş olduğum genel tavsiyelerin umarım siz genç lojistik çalışanlarına faydası olur. Herkese başarılı bir eğitim ve iş hayatı diliyorum.

Barış Akçay

Lojistik Direktör

 

 
Toplam blog
: 3
: 1052
Kayıt tarihi
: 01.03.17
 
 

Marmara Üniversitesi Uluslararası İktisat Yüksek lisans Mezunuyum.Lojistik Sektöründe 17. yılıma ..