Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '17

 
Kategori
Söyleşi
 

Geleceğin Modası “Akıllı” Olacak

Geleceğin Modası “Akıllı” Olacak
 

  • Merhaba Cenk nasılsın, okuyucularımıza kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba murat, teşekkür ederim... Ben Cenk SAAT Çorum doğumluyum, Arap kökenli mollazede soyundanım, aslım Sivas’tan gelmeyim. İki erkek kardeşiz. Ben küçük olanım. Sinop Üniversitesi lojistik yönetimi ve organizasyonu bölümü mezunuyum.

Moda ve Magazin Editörlüğü, Styling sanatçısı, Stil danışmanlığının yanı sıra;
Ek olarak iç mekân ve çizim eğitimi aldım
Aşçılık, mutfak ve süsleme konusunda eğitimim var.
Organizasyonluk, dizayn, tasarımlar, yaşam koçluğu yapmaktayım.
Mak-up eğitimi aldım ve hala almaktayım.
Kalıcı makyaj eğitimlerine katılıyorum fırsat buldukça, güzellik konularına da hakim olmak istiyorum.
Merakım olduğu konularda ve kendimi yeterli bulduğuma inandığım durumlarda her daim eğitim, kurs vs alarak geliştirip, tecrübe ediniyorum bu durum beni çok mutlu ediyor.
Birçok konuda donanım sahibi olmak ve konular üzerinde hâkimiyet sağlamak güzel bir durum...
Şuan stil danışmanlığı ve editörlüğe devam ediyorum. İleride güzel olacağını düşündüğüm projeler var, bunları gerçekleştirmek adına mücadele veriyorum.
Lojistik olan asıl mesleğimi ise güçlü bir firmada yapmak isterim ve ilerde kariyer elde etmeyi hedefliyorum...

  • ''Başarıyı" nasıl tanımlıyorsunuz?

Başarı deyince herkesin kafasında farklı yorumlar şekillenir... Genelde çevremizde başarı; iyi gelir getiren bir iş, büyük ve modern pahalı eşyalarla döşenmiş bir ev, lüks bir arabadır. Aslında bunlar başarılı olmanın tanımı değildir.

Başarı;
Hayal edip, inanmak ve onu gerçekleştirmek için verilen mücadele sonrası elde edilen mutluluktur.
-Karanlık içinde ışık olabilmektir.
-Kötüler ve kötülükler içerisinde iyi olabilmektir.
-Sık sık gülebilmektir.
-Vazgeçmemektir başarı.
-Umutsuzluluğa kapılmamaktır başarı.
-Herkesteki en iyiyi bulmaktır başarı.
-Sevilmektir başarı.
-İyi denilebilmektir başarı.
-Direnebilmektir başarı.
-Yokluğu bilmektir başarı.
-Anne ve Babaya hayırlı evlat olmaktır başarı.
-Dua alabilmektir başarı.
-inanmaktır başarı... vs. vs. çoğaltabiliriz aslında.

  • Styling ve Stilistlik hep karıştırılan meslekler, bunu bir açıklığa kavuşturalım mı?

Kelime anlamı ile beraber birbiriyle aynı kategoride olmayan farkı nesneleri bir arada kullanma sanatıdır, ki bu nesne bazen bir elbise, bazen bir ayakkabı, bazen bir aksesuar, bazen bir vazo, bazen bir araba olabilir. Yani çok ayrı uçlardaki şeyleri bir araya getirerek yaratılan bir şeydir. Ben stylingi siyah ve beyazın uyumu olarak adlandırıyorum. Baktığınızda siyah ve beyaz renk skalasında birbirinden çok uzak ama aslında birbiri ile çok uyumlu iki renktir.
Styling, seçtiğiniz mankenin saçından tırnağına, giydiği elbiseden kullandığı aksesuara ve kullandığı hareket ve tavırlara kadar sizin belirlediğiniz konu ve hikayeyi yansıtabilmesini sağlayabilmektir. Aslında kolay gibi gözüküyor olabilir ama styling yapabilmek için bu konuda hakim olan saygıdeğer kişilerden eğitim almamız bence gereklidir. Çünkü, dışardan bakıldığı zaman kolay gibi gözükse de olayın iç kısmına baktığımız zaman gerçekten karmaşık bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.
Stilist ve stilistlik ise;
Tekstil Giyim piyasasında fark yaratacak şekilde, temel giyim ihtiyacı olan ürünlerde müşterinin beğenisine hitap edecek yeni ürünlerin tasarımını yapan kişiye stilist, yapılan işe stilistlik denir.

  • Stil danışmanı olmaya nasıl karar verdiniz?

Eğitimim ve yaşam hayatım boyunca herkes tarafından estetik yönümün güçlü görülmesi ve beğenilmesi, beni stil danışmanlığını profesyonel olarak yapmaya teşvik etti.
Çizim eğitimi aldığım için;
- Anatomi, oran, orantı oluşturmak

- Ton, ışık, gölge, renk bilgisi ve boyama teknikleri

- Tekstil – doku tasarımı              

- Aksesuar çizimleri (çanta, ayakkabı, şapka, eldiven, takı )        

- Desen çalışmaları                                                                  

- İnsan vücudu etütleri, siluet hazırlama ve giydirme teknikleri vs. konuları iyi bilmek gerekiyor, çizimin temel konularıdır. Hepsine eğitim sayesinde hakimim.
Bu Eğitimim, deyimim ve tecrübelerim başrol oynadı... Diğer bir yandan ise;
İlkokulda örnek öğrenci olarak sergilenmekten başlayarak diğer eğitim sürecim ve yaşamım boyunca her zaman yaptığım kombin ve tarzım aşırı beğenilmekte idi. İnsanlar, yakın çevrem ve arkadaşlarım alışverişe giderken beni de götürürlerdi, ben ise onlara doğru kıyafeti, doğru rengi, doğru kesimi, doğru gelinliği vs. vs. bulup yardımcı oluyordum ve her zaman bir merakım vardı. Giyinmeyi seven bir insanım ve güzel giyindiğimi söylüyorlar çoğunluk olarak.
Bende aldığım eğitimimi geliştirerek ve eksik olduğum konuları gidererek bu mesleğe başladım...

  • Moda dünyasındaki gelişmeler son zamanlarda birçok ''Stildanışmanı" doğmasını sağladı, sizin farkınız nedir?

Stil danışmanı sizinle ilgili tüm bilgileri toplar; renk, vücut tipi, oranlar, kişilik, uygun aksesuarlar ve bütçe bilgisini birleştirir ve içinizdeki gerçek tarzı ortaya çıkartır.
 Stil danışmanını olarak amacım, insanlara iyi görünmelerini ve kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olmaktır.
Benim farkım stil danışmanlığının yanı sıra yaşam koçluğuda yapmam, önemli olan kişiyi yeni bir görünüme, evreye hazır hale getirmektir. Bunu yaparken de dürüstlük çerçevesi içerisinde kişiye özgüven yükleyip inandırmaktır.
Kişiye danışmanlık yaparken onlarla esprili diyaloglar sağlıyorum, rahat hissetmeleri ve kendilerini doğru ifade etmeleri için.
Genç olmam büyük bir avantaj diye düşünüyorum, kendimi kanıtlamış ve belli bir çevre, kariyere sahip insanım.
Danışanlarımla birlikte oturup kullanmadıkları, sıradan buldukları veya demode olduğunu düşündüğü kıyafetleri seçiyoruz ve atmak yerine, danışmanımla birlikte üzerlerinde değişiklik yaparak yeniden kullanılabilecek tasarımlar yapıyoruz. Onlara bilgi ve teknik yüklüyorum.
Onlara sağlık, beslenme, güzellik ve kürleri, make up vs vs. konularında önemli bilgiler veriyorum.
Dertleşiyoruz, sonra ben onlara terapi yapıyorum. Sonuç olarak danışanlarımın bir ailesi, kardeşi oluyorum.
İşimi severek yapıyorum, yıllarımı verdim, sürekli yenilikçi oldum, sürekli eğitimlere katıldım, emek verdim ve profesyonelliğimi ortaya koydum ve her zaman dürüst ve samimi oldum.
Parayı her zaman ikinci plana itip, insanlarım gülümsemelerini sağlamak için çabaladım. Benimde farkım bu olsa gerek...

  • Moda dünyasında gelecekte ne gibi gelişmeler ön görüyorsunuz?

Modanın geleceği hakkında tahmin yürütebilmek için bugünü iyi analiz edebilmek gerekir. Bugün moda şovlarında artık sadece son trendleri değil sanatla ilgili gelişmeleri de öğreniyor, büyük markaların kreatif direktörlerinin koleksiyon yaratırken sanattan nasıl ilham aldıklarını bolca podyumlarda gözlemliyoruz.
Geleceğin Modası “Akıllı” Olacak;
Gelecekte giydiğimiz kıyafetler bugünkülerden çok daha farklı olacak. Bu değişiklik sadece renklerde, tasarımda ya da kumaşlarda kendini belli etmeyecek. Geleceğin modası “akıllı” olacak. Nasıl mı, belki stres düzeyimizi düşürecek, o günkü ruh halinize göre kumaşın rengini kendi kendine değiştirebilecek. Maryland Sanat Enstitüsü öğrencileri düzenledikleri bir sergi ile bu tür yenilikleri tanıttı.

  • Stilinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Feminenle maskülenin uyumu diyebiliriz tarzıma. Asla klasik, resmi giyinen bir insan değilim. Spor veya klasiğin sporlaştırılmış halini kullanırım.

  • Moda evrensel midir? Ya da evrensel moda diye birşey var mıdır?

Modanın dili evrensel midir yoksa özgün mü? Bu konu hakkında savunulacak o kadar çok fikir var ki… “Moda” dediğimiz şey nedir? Önce bunu açıklamak gerekir. Trend olanı giymek mi, trend olana yeni bir tarz katıp giymek mi, yoksa tamamen trendden bağımsız bir şekilde kendi istediğinizi giymek mi? Ya da şöyle sorayım: Moda sadece kıyafet modasından ibaret midir? Şimdi gelelim bu soruların benim için “öznel” cevaplarına…

Öncelikle kıyafette moda; o zamanın trendini her halükarda giymek değil, o trende kendi zihninden kendi gözünden bir şeyler ekleyip,harmanlayıp giyinmek demektir. Mesela şu sıralar dizi yırtık skinny jeanler revaçta.Özellikle üniversitelerde her üç kızdan biri bu jeanlerden giyiyor. Şimdi; anlatmaya çalıştığım olay burada devreye giriyor. Kendinizden bir parça bulunmalı o kıyafette.Örneğin o jeanin içine desenli bir çorap giyip ayağınıza da halhal takarsanız kendi tarzınızı trendle birleştirmiş olursunuz.

Aynı şekilde “selfie” modası var… Selfie yani özçekim bildiğiniz gibi çok da yeni bir akım değil ama etkisi hala devam eden akımlardan. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada… Herhangi bir sosyal platforma #selfie hashtagini yazdığınızda karşınıza milyonlarca aynı tarzda post çıkıyor.Ama siz aynaya arkanızı dönüp selfie kameranızla aynadaki telefon görüntüsünü de kadraja aldığınızda özgün bir selfieniz olacaktır. Yine trendi tarzınızla birleştirmiş olacaksınız. Bu iki örneğe binlerce örnek ekleyebiliriz tabii ki fakat ana fikir şudur ki: Tek tip fabrika ürünü insanlar olmaktan kurtulun,trendle tarzınızı konuşturun; kim bilir belki sizin tarzınız da birgün trend olur…

  • Stil danışmanlığını yaptığınız ünlü isimler?

Evet, çalıştığım ünlüler oldu geçmişte, profesyonel olarak çalışmadım bir profesyonelin yanında başasistan olarak çalıştım...
Şuan ise çalıştığım bir ünlü isim yok. Daha çok yeni single, klip çıkarmış arkadaşlara yardımcı oluyorum. Onlarda ünlenme yolundalar.

  • 2017 yılı yaz modası nedir?

Geçmişle geleceğin, maskülen ile feminenin ya da kırmızıyla pembenin mücadelesinin bu sezon bir kazananı yok. Çeşitliliği kutlayan 2017 İlkbahar/Yaz sezonu farklı dönemlerde, farklı bölgelerdeyaşayan birçok farklı kadın olma lüksü tanıyor.

1-) Ön Plan

Yükselen katmanlarla iddiasını katlayan , bu sezon her zamankinden yüksek sesli.

2-) Sağlam Duruş

Büyüyen kalıpların etkisiyle gittikçe genişleyen omuzlar, 2017 İlkbahar/Yaz kadınına sarsılmaz bir portre çiziyor.

3-) Popülaritesi Yüksek

Bu sezon Prada, Céline, Alexander Wang, Alexander McQueen, Giambattista Valli ve Versus Versace şovlarında iyi bir çıkış yakalayan büstiyerler, sıcak havaları kolluyor.

4-) Spor Lüksü

Spora ayrılan kısıtlı saatlerden taşan atletik parçalar, gösterişli aksesuarlarla günlük hayata karışıyor.

5-) Her Havaya Uygun

Kararsız havalara karşı temkinli kollar, bu sezon hem içerde hem dışarda.

6-) Oldies but Goldies

Işıltılı ve gösterişli sezon siluetleri, dönemsel referanslarla 80’ler ruhunu canlandırıyor.

7-) Sezonun Rengi

2017 İlkbahar/Yaz’ını pembe düşleyen tasarımcılar, naif tasarımlarıyla optimist bir sezonun habercisi.
Erkek modası da artık neredeyse kadınlarınki kadar ilgi görüyor.
Günümüzde sadece erkek modasına adanmış birçok Instagram hesabı, web sitesi ve dergi bulunuyor. Bu nedenle geçtiğimiz ay boyunca Avrupa’da düzenlenen çok sayıda defilenin ardından, erkek giyim trendleri en çok konuşulan konular arasındaydı. Ünlü modacıların tasarımlarında en çok göze çarpan detaylardan bazıları ise büyük beden takım elbiseler, bol pantolonlar ve leopar baskılar oldu. Bakalım

  • 2017 İlkbahar erkek modasında başka ne gibi yenilikler var?

Cüretkar Omuzlar;

2017 İlkbahar sezonunda erkek modasında en fazla dikkat çekecek trendlerden biri kuşkusuz, neredeyse Amerikan futbolu oyuncularının kıyafetlerinde görmeye alışık olduğumuz kadar geniş omuzlu takımlar olacak. Özellikle Balenciaga defilesinde sıkça gördüğümüz geniş omuzlu ceketler, geniş kesim ve kalıplı kıyafetlerin saltanatını geri döndüreceğe benziyor.
Eklektik Cesaret;

Tropikal çiçekler, board şortları ve optik desenler bu sezon podyumlarda bolca gördüğümüz trendler arasındaydı. Kot pantolonunuzun üzerine board şortunuzu ve desenli gömleğinizi giyerek, siz de önümüzdeki yıl ilkbahar yaz sezonuna damganızı vurabilirsiniz.
Trend Alarmı: Büyük Çantalar;

Ünlü markaların koleksiyonlarını süsleyen büyük çantaları defilelerinde bol miktarda kullanan markalar arasında Gucci, Louis Vuitton, Prada, Givenchy, Balenciaga ve Armani gibi ünlü moda evleri geliyordu. Görünen o ki önümüzdeki yıl gri takım elbisenizin üstüne renkli kamp çantanızı atıp, sandaletlerinizi giyerek her an şehrin karmaşasından kaçabilirsiniz. O yüzden ne yapın edin, hemen kendinize büyük bir çanta edinin!
Salaş Pantolonlar;

Uzun zamandır görmeye alışık olduğumuz dar kesimli pantolonların yerini 2017 erkek sezonunda paçaları kısa, bol ve salaş modeller alıyor. Desenli, sportif ve renkli kumaşlardan tasarlanan koleksiyonlarda rahatlık ve hafif kumaşlar göze çarpıyor.
Askeri Tarz;

Özellikle Paris Moda Haftası’nda büyük beğeni alan tasarımlardan bazıları da militer renklerin ve tarzın öne çıktığı koleksiyonlar oldu. Trendlerin başında gelen kamuflaj desenli pantolonları, ceketleri ve sweatshirt’leri en çok kullanan markalar arasında Givenchy, Bottega Veneta, Valentino ve Dsquared 2’yi sayabiliriz.
Spotlar Üzerinizde;

Leopar baskıların sadece kadın koleksiyonlarına ait olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Bu sezon Dolce&Gabbana’dan Alexander McQueen’e kadar çok sayıda markanın pantolon, gömlek ve ceket tasarımlarında gördüğümüz leopar baskılar, görünen o ki 2017 ilkbaharına damga vuracak en önemli trendlerden biri olacak.

  • Güzel giyinen, tabiri caizse ''İkon" olarak görülen kişilerin tasarımcılığa soyunmasını nasıl yorumluyorsunuz?

Moda; öylesine ışıltılı bir dünya ki, dışarıdan bakan çoğu kişi bu göz kamaştırıcı ve şaşalı dünyanın içine girmek; renklerin, desenlerin büyüsüne kapılmak, hayallerini, farklılıklarını özgürce yaşamak tüm bunanların yanında şöhret, imaj, güç ve sonuç olarak da paranın getirdiği o lüks hayatın sahibi olmak istiyor. 

Ama moda dünyasının içinde yer edinebilmek, hele ki bu gerçek üstü dünyanın başrolünü paylaşan tasarımcılardan biri olabilmek, dışarıdan görüldüğü kadar kolay değil. Bu büyülü kapıdan içeri girebilmek için öncelikle azim, sabır, ciddi bir eğitim, yetenek, büyük bir tutku ve bir hayli de şanslı olmak gerekiyor.
İster eğitimli ister alaylı olsun, moda kariyerinde gerçek bir başarı yakalamak için, gerekli 10 temel beceriyi sahip olmak gerekir.
-Güçlü Bir Yaratıcılığa Sahip Olma
-Çizim Becerisi
-Detaylar İçin İyi Bir Göz
-Renk Ve Kumaş Bilgisi
-Dikiş, Kesim, Kalıp Ve Atölye Bilgisine Sahip Olmak
-Mükemmel İletişim Ve Takım Ruhuna Sahip Olmak
-Finansal Bilgiye Sahip Olmak
-Bilgili Olmak Ve Güncel Moda Trendlerini Takip Etmek
-Rekabetçi Ruh
-Eleştiriye Açık Olmak
Her güzel giyinen tasarımcı veya modacı olamaz, adı üzerinde onlar ikon, parayla satın aldıkları şık kıyafetlerle sadece şıklar tarz bile değiller...

  • Bir erkeğin benzersiz stilini sizce neler tanımlar?

Tabii ki de şüphesiz duruş ve asillik. Duruş ve asillik yoksa istediğin kadar stil ve tarz sahibi ol. Hep bir yavan olarak kalırsın, sadece şık olarak göze hitab edersin ama etkileyici, çekici olamazsın. Duruş insanın en önemli mücevheridir.

  • Son olarak gelecekteki projelerinden ipuçları alabilir miyiz?

Sosyal yardımlaşma projeleri olabilir, kendi isim ve soyadı markamın ürünleri olması olabilir, yardım defileleri ve konserleri olabilir. Tv programı olabilir vs. vs. Bunlar yeterli sanırım şimdilik (Gülüyor).

  • MURAT FIRAT
 
Toplam blog
: 123
: 657
Kayıt tarihi
: 16.06.16
 
 

İletişim fakültesi öğrencisi ..