Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Geleceğin Türkiye' si

Geleceğin Türkiye' si
 

Aşağıdaki tablo Capital 500 dergisi tarafından yayımlanan, Türkiye' de en fazla istihdam yaratan kuruluşların listesidir. Kuruluşların tamamı özel kuruluş veya özelleştirilmiş eski devlet kuruluşlarıdır.

* ile işaretli olanlar hizmet ve inşaat sektörünü diğerleri imalat sektörünü göstermektedir. Görünen o ki Türkiye’de istihdamın çoğunluğu hizmet sektörüne aittir. İmalat sektörü istihdam açısından ikinci planda kalmıştır. Bir tabloya bakarak bu genelleme yapılabilir mi derseniz tablolara genelleme yapma konusunda yeterli olmasa da fikir verme ve gidişat konusunda yön gösterme konusunda yeterli olmaktadır. Günlük hayatımızda da imalat sektörünün yerini hizmet sektörünün aldığını görmekteyiz.

Türk Telekom *
40.647

Enka*
24.053

Erdemir
14.056

Tekfen*
13.500

THY*
12.807

Migros *
12.010

Arçelik
10.462

TAV*
10.307

Yurt İçi Kargo*
10.000

Ford
7.991

Sofra*
7.306

Carrefour *
6.444

Yüksel İnşaat *
5.845

Acıbadem sağlık *
5.621

Vestel
5.620

Renault
5.470

Tofaş
5.258

Sanko
4.961

Delphi
4.800

Selçuk Ecza *
4.684
İmalatın yerine hizmet sektörünün geçmesinin şifreleri nelerdir? Bu transformasyona rağmen niçin halen üniversite sınavlarında mühendislik bölümleri sosyal bölümlerden daha fazla puanla öğrenci almaktadır?

Öncelikle imalattan hizmete kaymanın şifresi şudur, imalat teknolojileri hizmet teknolojilerinden pahalıdır. İmalat teknolojilerinde yenileşme, hizmet sektörüne göre daha hızlı olmalıdır çünkü yazılım ve elektronik sanayii çok hızlı demode olmaktadır. İmalat sektörü iç piyasa ile sürdürülebilir bir teknolojiyle çalışmaz, kendini amorti edemez, dünya ile rekabet gerekir Türk sermayedarı bu rekabete hazır değildir. Hizmet sektörü iç piyasa ile sürdürülebilir bir özelliğe sahiptir. Aslına bakarssanız bir çok hizmet sektörü de yabancı kökenlidir. Hizmet teknolojisi de yabancı kökenli hale gelmiştir.

Tüm bunlara rağmen niçin Türkiye’de hizmet elemanı yetiştiren bölümler tercih edilmez derseniz bu biraz genetik yapının biraz da küreselleşmenin etkisi iledir. Biz Türkler garsonluk mesleğinde başarısız bir milletiz, en iyi garsonlar rum azınlıklar içerisinde olmuştur. Birine hizmet etmenin de onurlu bir iş olduğunu yeni yeni öğreniyoruz. Bu mühendislik bölümlerinin seçilmesinde bir faktördür. Küreselleşme giderek kişileri dünya vatandaşı haline getiriyor bir meslek dünyanın her yerinde yapılabilir bu meslek nedir derseniz bu teknik konulardaki meslekler olur. O nedenle kişiler dünyanın her yanında çalışabilmek için fen konularını seçiyorlar.

Ülkemize bir kez daha baktığımızda, imalat sektörünün istihdam payında gerileme eğilimde olması sermaye birikimimizin güçlü olmadığına da delalettir, devlet ağır sanayiden elini çekiyor fakat yeni ağır sanayi kuruluşları özel sektör tarafından kurulmuyor bunu kuracak sermaye birikimi yok, hatta devletin sattıklarını tek başına alacak sermayedarımız bile yok. Yazılım sektörü henüz dünya ile rekabet edecek bir atılım yapmıyor, çok fazla yazılımcı üniversitelerden mezun olmaya başladı, yakında onların da gideceği yer dünya üzerinde herhangi bir yer olacaktır.

Eğer küresel dolaşımda insanımızın dışında sermayemizin de olmasını istiyorsak dürüst bir sermaye birikimin önünü açmak lazımdır.

Türkiye’de zenginlik kültürü henüz gelişmemiş durumdadır, parası çok olanlar çok fazla olabilir ama zenginimiz ve sermayedarımız yok maalesef.

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..