Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '09

 
Kategori
Üniversiteler
 

Geleceğini düşünen gençler Pazar Meslek Yüksekokulu sizleri beklemekte

Pazar Meslek Yüksek Okulu bu sene açılarak 80 öğrenci alacak.
İki bölüm olarak ilk etapta açılacak olan bu Yüksekokulun bir bölümü var ki Tokat’ta ilk defa açılmakta . Kazova’ nın merkezinde , verimli ovalarında Pazar’a yakışan bir bölüm : Sulama Teknolojisi olan bu bölüm , Kazova topraklarının verimli sulama ile ne kadar verimli ürünler alacağını gösterecek zamanla.

Pazar Tokat’a en yakın ilçe ve aynı zamanda kampüse nerede ise Tokat’ın yakın olduğu kadar yakın ilçe. Yani Tokat kampuse ne kadar uzaksa Pazar’da o kadar uzak . Bu da Pazar’ın ulaşım açısından öğrencileri zorlamayacağını ve her zaman rahatça ulaşım sağlayacaklarını göstermekte.

Her açılan bölüm öğrencilerde yeni tereddütlere sebep olmakta . Bu bilinen bir gerçek. Ben burada senelerini okumaya yazmaya vermiş bir insan olarak bu okulun bölümlerini yazan gençlere bazı tavsiyelerde bulunmak istemekteyim.

Pazar Meslek Yüksek Okulunda iki bölüm var :

İŞLETME YÖNETİCİLİĞİ : Bu bölüm ne kadar yeni açılan bir Meslek Yüksekokulunun yeni bölümü olsa da öğretilecek olan konular dünyada ve ülkemizde son derece güncel ve önem arz eden konular. Bu okutulan dersleri can kulağı inle dinleyen , iyi analiz eden, sadece ders geçmek için değil , hayata uygulayan ve severek tekrar yapan , hayatın kenarında değil de içinde olan insan her zaman başarıyı yakalayacak demektir. İşletme Yöneticiliği her ne kadar 2 yıllık olsa da bazen okuduklarını gerçek manada analiz ve sentez ederek , 4 yıllık okuyan ama bunları analiz ve sentez etmeden , çevresinde tecrübelerden faydalanamayan insandan daha ilerde olabilir.

SULAMA TEKNOLOJİSİ : Bu bölüm tarımla iç içe olan , tarımı seven insanlar için gerçekten de güzel bölüm. Küresel ısınmanın yaygınlaştığı , topraklardan daha fazla verim alınmanın yollarının arandığı bir ortamda , bu bölümü bilinçle , farkına vararak , gerçek manada okuduklarını mezun olmayı beklemeden uygulayan ve insanları gerçek manada seven gençlere yeni , yepyeni ufuklar açacaktır. Anne ve babası yıllarca Pazar topraklarında boğuşmuş, tüm akrabaları çiftçi olan bir insan olarak bu bölümün geleceğini gerçekten parlak görmekteyim. 4 yıllık okulu kazanamayan , toprağı seven insanlar seve seve bu bölümü yazabilirler.

MARKA İLÇE PAZAR : Pazar gerçekten bir güzel ilçe. Ballıca Mağarası , Kaz Gölü , Tarihi Mahperi Hatun Kervansarayı , Seda Sayan’ın anne ve babasının memleketi, Cem Özdemir’in babasının memleketi. Bu satırları yazan gariban yazarın bile memleketi orası. Bizler nasıl severek o ilçede 40 yıl yaşadıysak sizlerde 2 yıl boyunca Pazar’ı severek yaşayacaksınız umarım. İstenirse bu ilçeden de gelişmiş , lise mezunu olarak geldiğiniz bu ilçede hayli donanımlı insanlar olarak ayrılabilirsiniz. Bu donanım sadece okul bilgilerinizle de kalmayarak Pazar insanı ile de kaynaşarak , bütünleşerek onlardan da bir şeyler alarak , dersler çıkararak olmalıdır.

Pazar Meslek Yüksek Okulunun açılması sebebi ile hem bu okulun öğrencilerine hem de Üniversite okuyacak başka gençlere bazı tavsiyelerde bulunmak istemekteyim.

Üniversite hayatında Başarı sırları :

GİRİŞKENLİK : Bazı insanlar değil, çok insanlar diploma notunun yüksek olmasının , 2 değil de 4 yıllık okul okuyanın hayatta daha başarılı olduğunu sanırlar ve bu büyük yanılgıdır. İnsan çevresine biraz bakarsa bunu açıkça görür. İnsanı insan yapan diploma notundan çok onu hayata uygulaması ve aynı zamanda insan ilişkileridir. Bazı insanlar bir diploma alında eski dostlarını unuturlar. Mevki makamlar görünce de. Sonra mevki ve makamlar gidince de çevrede kümelenen sahte dostlarda gider. Bu yüzden girişken olmak , bizleri gelişmekte engelleyen dostları bırakarak bizim gelişmemize ön ayak olacak insanlara yaşımıza bakmadan gidersek onlarda bize yardım eder. Bizler hep ilerde olmak istediğimizden gelişmek ve girişkenlikle gelişeceğimizi sakın unutmayalım. Çevremizde tahsili olmasa da girişken tutumları sayesinde çok başarılı olmuş insanlara da rastlamak her zaman mümkün olmakta. 2 yıllık okullardan mezun olacaklarda ilerde isterlerse 4 yıllık okullardan mezun olan ama pasif, çekingen ve içine kapanık insanlardan daha da başarılı olurlar.

ÖZGÜVEN : İnsanların başarılı olmasını sağlayan özgüvendir büyük oranda. Özgüven insanın kendine güvenmesi, cesaretle sorunların üstüne gitmesi. Bazıları deli dolu olmak ve densiz olmayı karıştırırlar ve özgüveni olmayan insana efendi derken , girişken , aktif, boş zamanlarında gezerek insanlardan bilgi alan , bilgi veren iletişimi güçlü insanlara avare bile diyebilmekteler. Ama özgüven sahibi insan nerede nasıl davranılacağını bilen, kiminle nasıl iletişim kuracağının bilincinde, önyargılardan uzak , insanları yargılamadan olduğu gibi seven , büyüğe ve küçüğe nasıl davranılacağını bilen insandır. Bu tür insanlar insanın diploması ile değil kişiliği ve başkaları üzerine etkisi ile değer kazanacağını bilen insanlardır.

TECRÜBEDEN FAYDALANMAK : İnsan bir bölümü kazandığı zaman , o okulun bulunduğu, yurt veya evinin bulunduğu çevrede daha önce mezun olduğu bölümden mezun olmuş, insanlarla diyalog kurarak onların tecrübelerinden faydalanırsa o zaman yeni insanlarla tanışmanın , kaynaşmanın mutluluğunu yaşamış olur. Mesela Pazar Meslek Yüksekokulu Sulama Teknolojisini kazanan bir insan arkadaşları Pazar’da ev tuttu diyelim. Bu genç “ Aman kimse bana zarar vermesin , aman kimse ile muhatap olmayayım” diyecek yerde , ara sıra çevrede komşuları ile konuşarak hava güzel olduğu zaman Tozanlı çayının yanına doğru gittiği zaman çiftçilerle diyalog kurarsa hayat onlara daha heyecanlı gelir. Hem yaşamak hem öğrenmek diye buna denir. Tokat’ta ev bile tutsa , Pazar’a gidip gelirken İşletme ve İktisat mezunu Pazarlılarla konuşan , kaynaşan, onları çay içmeye davet eden, kitaplarından faydalanan, onları iş yerinde ziyaret ederek sevgi ve saygılarını sunan ve onların konuşmalarına yanlış anlamlar vermeyen gençler hem okumuş ve hem yaşamış olacaklar ki , belki ülkemizin en güzel Üniversiteleri okuyanlardan bile gelişmiş olabilirler. Yaşadığın yer değil, senin kafanda anlam verdiğin yer , beynin seni geliştirir sevgili Üniversiteli kardeş.

YAŞADIĞIN YERİ SEVME- İNSANI SEVME : Bir insan tayini çıkmış ve yolun üstünde bilgeye demiş “ Amca şuraya tayinim çıktı. Oranın insana nasıl ?” demiş ki bilge “ Geldiğin yer nasıldı “ adam “ iyiydi . Bilge gence demiş “ Evladım gittiğin yerde iyidir.” Zaman gelmiş , gene genç tayini çıkmış giderken bilgeye sormuş “ Gideceğim yer nasıl ? “ bilge “ Geldiğin yer nasıldı ? “ Adam demiş “ Kötü” Bilge “ Var git dostum gideceğin yerde kötüdür” demiş. Gençler yaşadıkları yere verdikleri anlam kadar mutlu olurlar . Pazar’da da isterse mutlu olurlar . Yaşadığın yeri ve insanları seveceğine inancınla gelir ve seversen seversin. Onlardan faydalanırsın. Burası sana geniş ufuklarda açar . Sen sevmesen sıkılırsın . İsterdim ki Pazar Meslek Yüksekokulunun ilk senede gelecek 80 öğrencisi bunu okusun ve gelişsin .

Pazar Meslek Yüksekokulunun açılmasında eski Belediye Başkanı Şerafettin Pervanlar, şimdiki başkan Adnan Özmen , Kaymakam Olgun Öner’in , en başta Rektör Zehra Seyfikli’ nin büyük emekleri var. Onlara buradan teşekkür etmeden geçemeyeceğim.

Başkan Adnan Özmen’e buradan bir öneride bulunmak istemekteyim. Okullar açıldığı zaman Pazar Meslek Yüksekokulunun gençlerine bir yemek verin. Bende gelip konuşayım , bir İktisat kitaplığımı da bu okula bağışlayarak , bu gençlerin bu kitapları okuyarak gelişmelerini sağlayalım . “ Sessiz Dünya’dan esintiler” adlı kitabımın yeni baskısını yapalım ve gençlere armağan edelim okuyarak gelişsinler ve Pazar’dan mezun oldukları zaman güzel anılarla ayrılmaları için onlara her yardımcı olalım.

Pazar Meslek Yüksekokulunu açanları sevgi ile bu okula ilk etapta gelecek olan 80 öğrenciyi ise sevgi le selamlamaktayım. Pazar ‘ın sizin hayatınızda bir dönüm noktası olmasını candan dilerim.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..