Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '10

 
Kategori
Sınavlar
 

Geleceğinizi Kaç Dakikada Belirleyebilirsiniz?

Geleceğinizi Kaç Dakikada Belirleyebilirsiniz?
 

Hayatımızın hangi karesinde olursa olsun sınavlar, neredeyse bütün yaşamımızın akışını etkileyen önemli dönüm noktaları olmaktadır. Bazen öğrencilik yıllarımızda önemsemediğimiz bir dersin sınav sonucunun bile, ilerideki yaşantımıza bir etkisi; getirisi veya götürüsü sonradan fark edilebilmektedir.

Ülkemizin neredeyse her dönem eleştirilen ve ne kadar revizyona gidilirse gidilsin aksayan bir yönü mutlaka göze batan kamu hizmetlerinden biri de eğitim olmaktadır. Ve sınav sistemi de, eğitimin hangi kademesinde olursa olsun daha başka bir sorun teşkil etmektedir. Bu sorunların en bilineni; ilk öğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin, gelecekte eğitimlerini devam ettirecekleri okulları, okuyacakları üniversiteleri, fakülteleri, ve en sonunda bütün yaşamlarını üzerine inşa edecekleri mesleklerini belirlemede bir ölçüde katkı sağlayacak olan Seviye Belirleme Sınavı (SBS).

Her biri yetişme çağında olan öğrencilerin eğitim hayatını şimdiden kâbusa çevirmeyi başaran sınav, ne var ki peşi sıra yapılan düzenlemelerle bir yap-boz tahtası halini aldı. Çocuklar, daha küçük yaşlarda adını koyamadıkları bir zorlu yarışın içine bu ülkenin eğitim sistemi tarafından itildi. Neredeyse çocukluklarını yaşamayı unutacak hale gelen öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri tarafından birer yarış atı haline getirildi.

Öğrencilik yıllarını her türlü zorluğa göğüs gererek geride bırakan yurdumun gençleri, ne var ki iyi derecelerle bitirdikleri okullarından sonra da ülkenin mâkus talihinden kendini kurtaramadı. Sonuçta her 5 üniversite mezunundan 4'ünün işsiz gezdiği bir ülke burası. Bir de özel sektördeki çalışma şartları, uzun vadede yaşamsal ihtiyaçları karşılamaya yetmeyince, bu sefer de kamu sektörü ve kamu kurumlarının açtığı sınavlar aranılır ve rağbet görür hale geldi.

Çok iyi hazırlanmış da olsa, insanın bilgi dağarcığı bazı soruları çözmeye yetmiyor. Girdiğiniz çok önemli bir sınavda, yanıtladığınız soruların cevapları arasında günlerce gidip, geldiğiniz durumlar oldu mu hiç? Ya da verdiğiniz yanlış cevapların kaç puanınızı götürdüğünü düşünüp, günlerce uykusuz kaldığınız? İnsanın cevaplandırmakta en çok zorlandığı sorular, geleceğini tayin eden sorular olmalı. Belki LYS ile KPSS, bu denli zor.

Sınavlarda cevaplandırılan sorular kadar zor, aşılması gereken dakikalar, saatler var. Belki 120, belki de 210 dakika. Size bütün geleceğinizi belirlemeniz için bir süre tanınsaydı, kaç dakika isterdiniz?

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..