Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Gelecek 20 yılın önemli iş trendleri - 1

Gelecek 20 yılın önemli iş trendleri - 1
 

Bu yazının amacı geleceği sistematik şekilde öngörmek değil. Sadece aklıma gelen bazı çağrışımları ve tahminleri paylaşmak istiyorum o kadar. Düzenli bir planım yok, serbest çağrışım yöntemiyle ilerlemeye çalışacağım. Artık rüzgarlar bizi hangi limanlara taşıyacak bakalım.. Haydi buyurun.


HİPER-YETENEK AÇLIĞI: Hiper-yetenekler, geleceğin dünyasında otomatize olması mümkün olmayan insani yetenekler. Hiper-yetenekler yarının becerileri. Bilgisayarların ve yazılımların erişemeyeceği yeteneklerden ve insani cevherlerden bahsediyorum. Kayda geçirilemeyen, ölçülmesi zor, içsel tecrübelere dayalı yetenekler bunlar. 21. yüzyılda iş dünyasında, sivil toplumda, devlette, uluslararası ilişkilerde, üniversitelerde, organizasyonlarda aşağıda örnek olarak verilen türden hiper-yetenekler müthiş önem ve değer kazanacak:

    Kreatif düşünce, keskin zeka espriler, hayal gücü, ilham, altıncı his,Tecrübeden gelen içsel bilgi (tacit knowledge, knowhow)Şefkat, fedakarlık, sevgi, arkadaşlık, dostluk, paylaşım, vefa,Analoji ve bağlantılar kurma, sentez, büyük resmi görmeEkolojik ve egolojik dengeAşk, edebiyat, şiir, sanat, medeniyet, dil, tarih, kültür hassasiyetiHisleri ifade etme, güzel konuşma, güzel yazmaFiraset, öngörü, basiret, sağduyu, bilgelik, arabuluculuk

HOLİZM VE KOMPLEKSLİK: Hayata, insana, organizasyona, sistemlere bütüncül bakmak 21. yüzyılda önemli ve gerekli hale gelecek. Disiplinler arası ve ötesi çalışmalar artacak. İnsanı ve sosyal sistemleri çözümlemek için çok boyutlu ve sistemci modeller kurulacak.

KOZMOPOLİT ESNEKLİK: Küresel düşünme becerileri, kültürler arası iletişim becerileri, kültürler arası farkındalık, kültürel farkındalık önem kazanacak.

ZAMANSIZLIK VE AKIŞ: (TIMELESSNESS and FLOW Experience) Zamanın nasıl akıp geçtiğini anlayamayacak kadar konsantre, odaklı, etkili ve derinden çalışma nasıl olur? Bu konu profesyonellerin ve bilim adamlarının ilgisini çekecek. Zamansızlık ve akış alanında araştırmalar yapılacak. İnsanın kendinden geçmesi, zamanı ve mekanı unutması, kendini tamamen projeye vermesi, yaptığı işi çok sevmesi, yeteneklerini sonuna kadar kullanması, kreatif hayal gücünü kullanması, içindeki gizli cevherleri keşfetmesi ve açığa çıkarması boyutları mercek altına alınacak.

METAFORLAR, HİKAYELER, ANLAM YÖNETİMİ VE LİDERLİK: Bilgiden ziyade anlamı yönetmek geleceğin kurumlarında daha kritik öneme sahip olacak. Kuruma, takıma ve insanlara yön ve vizyon sağlamak için anlam ve kimlik çalışmaları yapılacak. Çalışanların iş yaşmında anlam arayışı artacak. Liderlerin en önemli işlevlerinden birisi anlamı yönetebilmek olacak. Liderler bunun için güçlü semboller, hikayeler, metaforlar, değerler kullanacaklar.

POZİTİF TAKIM DİNAMİKLERİ: Beraber başarıya ulaşmanın dinamikleri daha derinden araştırılacak. Grupların ve takımların hangi süreçleri yaşayarak ve hangi aşamalardan geçerek performansa ve sonuca ulaştıkları ilgi konusu olacak. Bu bağlamda kişilik dinamikleri, bağlılık, takım ruhu, bulaşıcı motivasyon, kendini aşma, grup aidiyeti, kenetlenme, kollektif şuur, grupsal öğrenme, ortak karar verme, ideal birliği, grup yaratıcılığı, sinerji, paylaşım, etkileşim, ortak değerler, yetenek havuzu, yenilik üretimi, beyin fırtınası gibi pozitif grup dinamikleri mercek altına alınacak.

DEVAM EDECEK: KUANTUM, KAOS VE KARMAŞIKLIK

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..