Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '16

 
Kategori
Deneme
 

Gelecek için anlamlı tespit: Biz robotlaşacağız, robotlar insanlaşacak

Gelecek için anlamlı tespit: Biz robotlaşacağız, robotlar insanlaşacak
 

Bizim robotlaşacağımızı anladım da robotların insanlaşacağı konusu biraz karışık. Robotlaşacağız derken robot gibi olacağız, yani duygusuz, heyecansız, kurgulanmış bir makine gibi denilmek isteniyor şüphesiz.

Tabii ki bunların içinde insanlık da var, yani iddiaya göre insanlığımızı da kaybedeceğiz. Nasıl olacak bilmiyorum ama öyleymiş. Geldiğimiz noktadaki hayatımız inceleniyor olmalı. İnsanlığımızı kaybettiğimiz doğru da zamanla ilişkilendirilmesi anlamlı değil; eskiden de böyleydik, yeni mi kaybettik?

Bence eskiden insanlığımızı kaybettiğimizi bilmiyorduk, şimdi farkına vardık. Bir de giderek insanlıktan uzaklaştığımız/uzaklaşacağımız söyleniyor. Daha dünya kurulurken insanlığın atası Âdem’in oğullarından Kabil’in kardeşi Habil’i öldürdüğü unutuluyor. Biz dün neysek bugün de öyleyiz. Sadece bugün ne olduğumuzun farkına vardık.  Dün bilinçsiz kötüydük, bugün bilinçli kötüyüz.

Robotlaşma bence iyilik-kötülük anlamında değil yaşam biçimi olarak… İnsan budur, değişmez; iyiliği öğreterek yola getiremezsin, bağlayacaksın! İleri ülkelerin insanları istediklerini elde ettikleri için sakinler. Böyle olmasaydı nasıl davranırlardı bilmiyoruz. Sakin bir İsviçre beyefendisi hani haksızlığa uğrasa, aç kalsa, her şeyi elinden alınsa nolurdu acaba?

Yani sonuç olarak insanlığımızı kaybettiğimiz konusuna katılmıyorum. Biz buyuz, dün de böyleydik, bugün de böyleyiz, yarın da böyle olacağız. Ama elbette istediklerimizi yaparsanız susarız!

Karışık bir konu, yüzde yüz emin değilim; ama sanki benim dediğim gibi. Biz insanlıktan çıkarken robotların insanlaşacağı söylemi ise mevcut duruma tepki; makine bu, ağlayacak değil ya!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..