Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '20

     
    Kategori
    Teknoloji
     

    Gelecek Nasıl Gelecek?

    Gün geçtikçe dünya akıl almaz bir yer oluyor.Bilim yerinde durmuyor ve şnsanlar bilimin getirdiği teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyor.Bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle hayatımız yeni bir boyut mu kazanıyor? Yoksa bilim ve teknoloji insanların daha tembel olmasına mı neden oluyor? Kişisel cevaplar alabileceğimiz cevaplarla sorulara karşı karşıyayız. Birde benim penceremden bu sorulara cevaplar arayalım.

    İnsanlar fikirlerini uygulamaya koyarak geleceklerini şekillendiriyorlar. Bilim ve teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor. Ulaşılması imkansız gibi görülen birçok şey açık fikirli ve yetenekli insanların bir araya gelmesiyle hayat buluyor. Peki,yapılan çalışmalar, fiziksel aktivitelerimizi biraz daha geri plana atmamızı yani tembekl olmamızı mı sağlıyor? Düşünsenize sabahtan akşama kadar bilgisayarından ayrılmayan bir insan, obezliğin yaygın olduğu bir toplum ve buna bağlı hastalıklar ne kadar acı değil mi? Yapay zeka artık durdurulamıyor. Robotlar gelevekte yaratıcılığa gerek olmayanbirçok işi yapabilecek. Gelecek nasıl gelecek bilinmez. Robotlar şu an kontrolümüz altında peki ya kontrolümüzden çıkarsa? Yapay zeka gerçek zeka olurda insanlara gerek duymazsa ne olur? Bizim yerimize işe gidemez mi? Bizden daha güzel işler yapamaz mı? Yapay zeka asıl zekayı yönetirse ne olur? Medyadan süreklihaberler geçiyor.'İnsanlara benzeyen robotlar gelecekte daha çok karşımıza çıkacak.' Bazı ülkelerde robotlara vatandaşlık verilmeye başlandı. Hatta robotlardan biri ilk haberi sunarak srikerlerin yerini alabileceği tehditinde bile bulundu. Teknoloji ilerliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylıklar insanları tembelliğe itiyor. Nasıl mı? Eskiden bilgiye ulaşmak bir hayli zordu. Şimdiyse iki saniyede istediğimiz bilgiye doğrudan erişebiliyor, tembelliğe adım adım yaklaşıyoruz. Bilim insanları bunlarla da yetinmiyor %92 daha hızlı çalışan kuantum bilgisayarları hayatımıza sokmak için çaba sarf ediyor. Bilgisayarlar ve yapay zeka sayesinde Türkiye'de ameliyata giren bir hastaya Amerika'daki bir doktor robotik sistemle müdahale edebilecek.

    Ünlü fizikçi Stephan Hawking'in de dediği gibi:'Yapay zekanın ilkel türlerinin son derece yararlı olduğunu çoktan gördük. Ancak tam kapsamlı bir yapay zekanın geliştirilmesi insanlığın sonu olabilir. İnsanlar yapay zekayı geliştirdikten sonra, bu tür bir zeka kendi yolunu çizerek kendini yeniden tasarlayabilir ve sürekli artan bir hızde gelişebilir.'Hawking muhteşem ön görüleriyle geleceğe ışık tutmuştu. Bir diğer ünlü fizikçi Albert Einstein ise Hawking'den önce 'Korkarım ki bir gün teknoloji insan iletişiminin ve yakınlaşmasının önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak ve sadece üstün insan ırkı kendisini kurtaracak.' Bu sözler bir tesadüf olmamalı değil mi? İnsanlar birbirlerini göremeyecek hale geliyor. Birbirinden soyutlaşıyorlar. Psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Adını yeni yeni duymaya başladığımız hastalıklar ortaya çıkıyor.Teknoloji hayatımızı ne kadar kolaylaştırsa da olumsuz durumlarda ortaya çıkarabiliyor. Özel hayatımızdan birçok insanın haberi olabiliyor. Kötü niyetli kişilerin tüm bilgilerimize ulaşabiliyor olması çok korkutucu değil mi? Olumlu yönleride göz ardı etmemeliyiz. İnsanlar dünyanın bir ucundan diğer ucuna çok rahat bir şekilde iletişime geçebiliyor.İlerleyen teknoloji Tıp alanında ilginç sonuçlar ortaya çıkarıyor. Geçtiğimiz zamanlarda Kanada'nınToronto Scarborough Üniversitesi'ndeki nörologlar, elektroansefalografi (EEG) verilerine otomatik öğrenme (machine learning) tekniği uygulayarak 'hafızadaki yüzleri resme dökmeyi' başardı. Bakalım gelecek nasıl gelecek?

     
    Toplam blog
    : 1
    : 100
    Kayıt tarihi
    : 22.09.20
     
     

    Küçüklüğümden beri gelen yazı yazma hobimi burada yazarak sizlerle paylaşmak istiyorum umarım beğen..