Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '07

 
Kategori
Tarih
 

Gelecekbilim dünyada neler yapabilecek?

Robotların bilince sahip olması gerekmediğini öngördüğü için, robot-insan sorunsalı gelecekte yeniden tanımlanacak

Braudel’in öngördüğünce: İleride bir zaman marksizme artık ‘marksizm’ denmeyecek. Bu da marksizmin tanımını kitellikten kurtarıp, tümelleştirecek.

Devrimin umuda, proleteryaya ve entellektüellere gereksinim duymadığını gelecekbilim öngördüğü için, devrimler özgürce gerçekleştirilecek.

Bilimkurgu romanların olumsuz artetkisi nedeniyle, nükleer savaş engellenebilecek ki 1950-2000 arasında engellendi de sayılır.

Yine bilimkurgu romanların olumsuz artetkisi nedeniyle, robotların kullanımı gereksiz yere yavaşlatılacak. Sanayi robotların sayısı hızıl artmıyor, onun yerine oyuncak ve temizlik robotları devreye sokuldu.

Siyasetçilerin ve tanrıbilimcilerin olumsuz artetkisi nedeniyle, insan klonlama gereksiz yere yavaşlatılacak, aslında çoktan yavaşlatıldı bile.

Su, gıda, enerji ve çevre kirliliği krizleri çözümsüzlükten çözüme yol alabilecek. Nüfus durması sorunu, ancak nüfus durduktan sonra irdeleneceğe benzer, oysa AB’de bunun olumsuz etkileri görülmeye başlandı bile. AB’nin gelecek 50 yıllık tarihinde bu paratemre oldukça yüksek önem taşıyacak.

Uzaya yerleşim, ilk momenti olan Soğuk Savaş’ın bitmesiyle artık global bir etkinlik olacak.

3. Dünyalılar bile sınıf atlamak istiyorsa da, 1. Dünya olmanın ölümcüllüğünün atlatılabilmesi mümkün olacak. Diğer bir deyişle: Tüm dünya sınıf atlarsa, Yerküre yok olur. Bu öğrenilecek. Çin bunu son 10 yılda kanıtladı bile.

Savaşlara pek engel olamayacak. Bir tek AB’de savaş engellenebildi, o da başkalarının (Bosna’daki gibi) katledilmesiyle.

Dinlerin etkilerini gelecekbilim engelleyemeyecek. Bu da dünyanın tümüyle kognitif-informatik bir nüfusa sahip olmasının imkansızlığı demek.

Ölümsüzlük konusunda pek bir şey söylenemeyecek, çünkü söylenmemiş durumda. 2000-2007 doğumlulardan 10-20 kişi 150-200 yıl yaşayacak ve bunun ne menem bir şey olabileceğine ilişkin hiçbir söz söylenmedi. Hoş 1900’de 90 yıllık yaşam için şu söylenseydi, pek bir şey değişmezdi: 30 sene eğitim, 30 sene mesai, 30 sene emeklilik.

2100 sonrası için bugünden temel birkaç önerme dışında, bugünden yarına müdahale yapılamayacak bir toplum gerçekleşecek. Gelecekbilim terminolojisinde ‘tekillik’ denen şey budur.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..