Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '07

 
Kategori
Kitap
 

Geleceksizliğin romanı; Safran Sarı

Geleceksizliğin romanı; Safran Sarı
 

Yolculuk dönüşlerinde zor gelen şeylerden biri de valiz yerleştirmektir.
Ya tatilden, ya da iş gezisinden dönüldüğü için her ikisinin de rehaveti farklı çöker üzerimize.

Peki valizi açtığımızda kendi eşyalarımız yerine başkasına ait eşyalarla karşılaşırsak ne yaparız?

Dışı kendi valizimizle aynı ama eşyalar farklı. . .

İşte böyle bir girişle başlıyor İnci Aral’ın son romanı ‘’Safran Sarı’’.

Biz ne yaparız bilmem ancak romanın ana kahramanı Volkan, şaşkınlığı geçtikten sonra ‘’ bir sapığın tutkulu dikkatiyle’’ eşyaları karıştırmaya başlıyor.
Çok geçmeden de bir kadına ait olduğunu görüyor.

Safran Sarı tek bir roman değil aslında. Bir üçlemenin son kitabı.

İnci Aral’ın roman ve öykülerini seven okurlar 1994 yılında yayınlanan ‘’ Yeni Yalan Zamanlar’’ ve 2003’te yayınlanan ‘’ Mor’’ adlı romanları da hatırlayacaklardır.
İşte bu iki romanın son halkası ‘’Safran Sarı’’.

Volkan, aldığı iyi eğitimin sonucu borsacılık yapan, çalıştığı şirkete ortak, duygusal hayatında gel - geç ilişkilerden yorulmuş, geleceğine koşarken soluksuz kaldığını hisseden bir adam.
Yalnız, mutsuz ve en önemlisi doyumsuz .

Romanın ikinci ana kahramanı Melike Eda, kaybolan valizin sahibi.
Yeni Yalan Zamanlar’ı okumuş olanlar, Melike Eda’yı çocukluğunda amcasının tecavüzlerine maruz kalmış bir kız çocuğu olarak hemen hatırlayacaklardır.
Safran Sarı’da Melike Eda, takı tasarımı ile uğraşan, Kadıköy’de antika ve takı tasarım dükkanı olan, ucundan, kıyısından tarihi eser kaçakçılığına bulaşmış bir genç kadın olarak çıkıyor karşımıza.
Geçmişte yaşadıklarından ötürü kendini kapana kısılmış hisseden, duygusal iniş ve çıkışları ani olarak yaşayan belki de bu yüzden, zeki ve güven veren erkekleri hayatına sokmayı tercih eden bir güzel genç kadın.

Niyazi Bey, Melike Eda’nın tarihi eser kaçakçılığı yapan dayısı.
Cinsel tercihini erkeklerden yana kullanan, asıl adı Hayati olan, Niyazi Bey'in isteği üzerine kendisine ‘’ Hayali’’ dedirten erkek sevgilisiyle birlikte, silahlı korumalar tarafından korunan yalısında yaşayan bir adam..

Nilhan, Volkan’la bir süre sevgili olduktan sonra Amerika’ya giderek hayatına yeni bir yön veren, Türkiye’ye dönüşünde sosyete içinde görünmeye başlayan ve her türlü varsıllığın içinde kendi yalnızlığında boğulan, yalnızlığına teslim olmamak için farklı arayışlara giren bir zengin, çaresiz kadın.

Harun, Volkan’ın patronu. Tek amacı para kazanmak olan ve bu anlamda yapabileceği her şeyi, her türlü insani değerleri çiğneyerek yapabilecek karaktere sahip bir iş adamı.

Eylem, asıl adı ‘’Mutena’’ olan, varoşlardan gelen, kendi gayretleriyle üniversite bitirmiş, yazmayı seven, üniversitede okuduğu dönemde baş örtüsü mücadelesi veren, yaşadığı koşullardan mı bilinmez toplumla iç hesaplaşması bit-e-memiş bir karakter. Bu iç hesaplaşmanın dışa vurumunu da romanın ilerleyen sayfalarında görebilmek mümkün.

Nedim, romanın ilk başta kaybeden kahramanı. Melike Eda’nın İntihar eden sevgilisi. Kaybedenlerin hızla çoğalmakta olduğunu savunan bir başka karakter.

İnci Aral, edebiyat dünyasında, okura kendini romanlarıyla birlikte öyküleriyle de sevdiren bir yazar olarak tanınır. Safran Sarı’da da roman kahramanlarının her birinin ayrı bir öyküsü var aslında.

İçinde bulunduğu sistemin bir getirisi olarak, hırsları, kaygıları olan, para olunca her şeye kavuşulacağına inanan, tam da bu sebeple içine düştükleri yalnızlıkla başa çıkamayan dolayısı ile en başından ‘’ kaybeden’’ leri ve sırf bu kaybedişin sonucu, geleceği belirsiz olanları bir anlamda öykü tadında anlatıyor okura.

İnsanı belirli kalıplarla sınırlamak yerine, en gizli ayrıntılara yer veriyor.


Kahramanlarından biri “ Gelecek için kaygılanmıyorum artık, anlamını kaybetti, ya da benim özlediğim anlamda gelecek yok’’ diyebiliyorsa eğer; geleceksizlik üzerine yazılmış bu güzel romanı kaçırmamak gerek.

 
Toplam blog
: 157
: 1671
Kayıt tarihi
: 12.10.06
 
 

İstanbul doğumluyum ama 20 yıldır Antalya'da yaşıyorum. 3 yaşında bir oğlum var ve eğitimciyim. Kend..