Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '14

 
Kategori
İnançlar
 

Gelecekteki en büyük İslami tartışma konusu: Kurancılık ve Tevhidi İlkesellik

Gelecekteki en büyük İslami tartışma konusu: Kurancılık ve Tevhidi İlkesellik
 

Gelecekte Müslümanlar arasında en büyük tartışma konusu GELENEKÇİ - KURANCI tartışması olmayacaktır. Bizzat Kurana inanan onu mekeze alan insanların KURAN'a bakış farklılığı olacaktır. Kimi onu Anayasa yapalım diyerek "El Kesme"için can atarken kimisi ise var olan yasaların eşit uygulanmasını ilkelerle öncülleyecektir. İlkesel bakanlar evrensel bakacak ve vahyi her çağa bu ilkelerle taşırken diğerleri bunu asla BAŞARAMAYACAK HATTA KÖSTEK OLACAKLARDIR.

Yaklaşık 40 yıldır geleneksel islam modeline karşı ilk defa Kuran merkezli bir İslam modeli kendini öne çıkartmaya başlamış durumdadır. Aslında bu konuda daha öncede çıkışlar olmuş ancak bnun hızlanma sürecini son 35-40 yıl olarak düşünebiliriz. Özellikle İran'daki Devrim dünya devrim tarihine İslam Devrimi olarak geçtiğinden beri müslümanlarda ciddi bir silkinmenin olacağını tahmin eden Britanya stratejisi Anadolu'dada oyunlarını oynasa ve dine karşı PARALEL dinler çıkartsa dindar Kürtlerin yerine 12 Eylül zulmüyle IRKÇI KİNDAR KÜRT modeliyle Anadolu'da bir islami dirilişin olmasını başarıyla engellesede bu toz bulutu içinde Kura merkezli bir hayatın inşası adına çalışmalar başlamıştır.

2012 yılından itibaren bu süreç dahada hızlanmış durumdadır.

Anadolu'da dini geçim ve sömürü aracı olarak kullanan bir takım cemaatler vrlıklarını sürdürse ve kolay yollardan mubareklerin şefaatiyle ÇİN MALI UCUZ islamla müritlerini kandırsada artık bunca teknoloji ve sosyal medya ağları ve bakış açısı zenginliğiyle geleneksel İslamın kaybedeceği açık. Aslında bu tür bir İslama teslim olmuş Osmanlı'da da bu durum fark edilsede bişey yapılamamış. Ciddi en büyük çıkışı Said-i Nursi Risaleleri ve Atatürk'ün yazılmasının emrini verdiği Elmalılı Tefsiri yapmıştır.

Bununla beraber gerek alimerin tavırarı gerekse halkın seviyesi yüksek bir bilinç ve Kurani hayat oluşturmayı zorlamış.

Günümüzde iki çeşit islami anlayış var.

1- M. ARABİCİ GÖRÜŞ: Gelenekçi, vizyonunu genelde tasavvuftan almış çoğunlukla Muhittin Arabiden beslenmiş Tevhit lafnı ağzına almayan Vahdeti Vücutla Hristiyan geleneklerini İslama taşımış İsa'nın şefaatçi kanını Peygaberin şefaatçiliğine, Kilisenin ve Papazların Günah çıkartma olgsunu TEVBE alma suretine döndermiş katolik ve masonik yapılanması bol olan bir tarz var.

2- İbni Teymiyeci görüş:

I-Diğeri Kuran'ı hayatın merkezine almaya çalışırken Kuran'a bakışta TEVHİT'in evrensel Paradigmalarını (ADALET AHLAK SORUMLULUK VİCDAN) olgularını es geçen, İbni Teymiye'nin geleneksel inanışlara getirdiği öğretiyle yakın duran bakış açısının bir İngliz Mezhebi WAHABİLİĞE kadar uzanacak kadar acımasızlaşan ve gittikçe haricileşen bir görüş var.

II-Bu ikinci görüşten etkilenerek kendine farklı rota çizen ve Kuran'a bakışta dah ılımlı rota çizen bir görüşlerde var. Kuran'ı hayatın merkezine almada vahabiliğe yakın dursada terörizme kayma noktasından uzak durmaktadırlar, bu görüştekiler daha ilkelidir. Bu görüşün günümüzdeki önderi Begoviç'tir.

Gerçekten Alija İzzet Begoviç, gerek hayatı gerekse entellektüel kişiliği ve yazdığı kitaplardan onun İslamı ilkesel olarak ele aldığını görmekteyiz.

Gelecekte, geleneksel İslam gerileyecektir. Geleneksel islamın yayılması için cehaletin yayılması gerek. Alija İzzet Begoviç gibi evrensel lkelerle İslam İlkelerini birleştirme çabasında olan kişiliklerin araftarları daha fazla olacaktır. Çünkü İslam insanın ve hayatın evrensel doğrularına ters birşey getirmemiştir. İlkeleri evrenseldir. Tevhid dağılmış dünya hayatının kavramsal kargaşasını başarıyla toplar. Begoviç bunu Doğu ve Batı arasında İslam adlı muhteşem eseriyle yapmaktadır.

Begoviç gibi Alimler anlaşıldıkça Kuran'a ilkesel bakanlar, Kuran'ı her çağda zamana taşıyabilenler çoğalacaktır. Zaten Kurana ilkesel bakmayanlar el ve kafa kesme hevasleriyle ilkeleri kaçıracak doğru sandıkları yanlışlarla terörize olarak El Kaide, Eş Şebab, IŞİD gibi Britanya ve Suudilerin terör maşası olmaktan kurtulamayacaklardır.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..