Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şengül Üre

http://blog.milliyet.com.tr/diyetinfo

09 Temmuz '20

 
Kategori
Beslenme
 

Geleneksel beslenme

   Endüstrileşme  ve yaşam tarzı değişiklikleri, geleneksel mutfağımızdan uzaklaşma sonucu beslenme  şekli ve mutfağımız ciddi bir değişim yaşamaya başladı. Beslenme modellerinin değişmesi  “Batı Tipi Beslenme”   stres,ilaç,az uyku  alkol paketlenmiş ürünler  abğırsak mikrobiyotasını olumsuz şeklide etkilemeye başladı.

    Bu yeni yaşam modeli dünyada ve ülkemizde fermente ürünlerin tüketiminin azalmasına dolayısıyla bağırsak mikrobiyotasında  bozulmalar değişimlere sebep olmuştur. Dünyanın ve ülkemizin değişik  ve zorlu süreçten geçtiği şu günlerde geleneksel mutfağımızdaki fermente ürünler sağlığımıza  keşfedildikleri günlerden beri destek vermeye devam ediyorlar.  Ülkemizde  ve dünyada  beslenme kültürünün bir parçası olan  fermantasyon yüzyıllardır kullanılmaktadır. Fermantasyon gıdalarda bozulmayı önlerken besin değerlerini arttırır ve  bağışıklığı destekleyerek bağırsakta yararlı bakterilerin   ve antioksidan kapasitelerinin artmasını sağlar.

     Fermente gıdalarda bulunan yararlı bakteriler yapılan birçok bilimsel çalışma ile gösterildiği gibi , gastrointestinal sistemin sağlığını korur.Bunun yanı sıra obezite, kalp damar sağlığıi ruh sağlığı, bağışıklık sistemi açısından oldukça önemli  etkiye sahiptir. 

Ülkemizde yaygın kullanılan Fermente ürünler:

  • Kefir
  • Ayran
  • Yoğurt
  • Tarhana
  • Boza
  • Şalgam suyu
  • Bira mayası
  • Lahana ve diğer turşular
  • Hardaliye
  • Sirke
  • Peynir

 

 Birçok fermente ürün  mevsimsel özellikler taşıyor gibi gözükse  dahi  sofralarımızda  (eğer batı tipi beslenme yaygın olarak kullanılmıyorsa ) yerini alır. Ülkemizin geleneksel mutfağında bir çok bölgede önemli bir yere sahiptir.  Dünyada ülkelere göre  kimçi , kwass , kımız vb farklı ürünleri tüketimi de söz konusu olmaktadır.

   Probiyotik bakteri  zengini  bu fermantasyon sonucu oluşan  lezzetler günümüzde önemi gittikçe artan kilo verme sindirim sorunlarının düzenlenmesi bağışıklığın düzenlenmesi vb birçok etkiye sahiptir. Yiyecekleri saklama şekli yöresel özelliklere iklim şartlarına göre değişse de bağırsaktaki dost bakterilerimizin artmasına bağırsak floramızın korunmasına  .Probiyotik bakteri  içeren  bu besinler önemli katkı sağlarlar. Bu nedenle  azalan probiyotik gücümüzü  geleneksel beslenme yöntemlerine tekrar dönmeye çalışarak ; hazır çorbalar yerine geleneksel tarhana , kremalı kahveler yerine kış aylarında boza, en iyi sporcu içeceği ayran her öğünde ihtiyacınız kadar yoğurt , kefir ,salatalarda sirke tansiyon  ve böbrek sağlğı ile ilgili sorunları olmayan bireyler turşeyizuya  sofralarınızda gerekli   önemi verebilirisniz. Bu değişim bağırsak sağlığınızı genel sağlığınızı korumak adına   yaşam kalitenizi arttırarak bedeninize destek sağlar.

 
Toplam blog
: 62
: 98
Kayıt tarihi
: 22.05.08
 
 

1991 Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Diyetinfo-Diyetisyen Şengül Üre. Sağlıklı beslenme ile zayıf..