Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Gelin birlikte kişisel swot analizimizi yaparak hayatımıza yön verelim

Gelin birlikte kişisel swot analizimizi yaparak hayatımıza yön verelim
 

Yeni yılda hedeflerimizi belirlemeden önce bir durumumuza bakmamız gerekiyor.


Yılın son ayındayız ve yeni bir yıla çok az kaldı. Yenir bir yıla girerken bu yıl belirlediğimiz bir çok hedefi gerçekleştirip gerçekleştiremediğimizin değerlendirmesini yapmalıyız. Gerçekleştiremediğimiz hedeflerin neden gerçekleşmediğinin analizini yaparak dersler çıkartmalıyız. Mazeretler üretmeğe gerek yok, kendimizi kandırmanın ötesine geçmez çünkü.  Gerçekleştirdiğimiz hedefler için kendimizi ayrıca taktir etmeliyiz.

Yeni yılda hedeflerimizi belirlemeden önce bir durumumuza bakmamız gerekiyor. Bu yıl içerisinde kendimizde ne gibi gelişmeler ve değişimler olmuş görmemiz acısından kişisel SWOT analizimizi bir yapalım.

SWOT Analizi ne mi?

SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar, Tehditler)

SWOT Analizi, bir projede ya da bir ticari girişimde kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (Opportunities) ve tehditleri (Threats) saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir.

Yeteneklerinizi ve var olan potansiyelimizi tam anlamıyla kullanmanız, hayatta başarılı olmanız açısından çok önemlidir. Benzer şekilde, mevcut durumumuzu yani zayıf noktalarınızı bilmemiz, hayatınızda yaşadığınız problemleri en aza indirecektir. Zayıf noktalarımızla nasıl başa çıkabileceğimizi bilirsek, bunların iş hayatımızda problem yaratmamasını sağlayabiliriz.

Kurum ve kuruluşlar için Stratejik Planın hazırlanmasında bir teknik olarak kullanılan SWOT analizi aynı zamanda kişilerin gelecek hedeflerinin planlanmasında da kullanılabilmektedir. Kişinin şuan ki durumunun zayıf ve kuvvetli yönlerini, tehdit ve fırsatlarının ortaya konarak geleceğine yön verecek hedeflerinin belirlenmesini sağlamada yardımcı olacaktır.

SWOT Analizini Nasıl Yaparız. ?

Kişisel bir SWOT Analizi yapmanız için size sorulan bu soruları içtenlikle cevap vermeniz.

Güçlü yönlerimizi ve zayıf yönlerinizi belirlerken kendi bakış açınız ve çevrenizin bakış açısıyla cevaplandırın. Mümkün olduğu kadar objektif olmaya çalışın, mütevazi olmanızı gerektiren bir durum yok unutmayın. Siz kendinizde ne görüyorsanız odur.

Güçlü Yönleriniz:

§  Sizi diğerlerinden ayıran avantajlarınız nelerdir? (yetenekleriniz, sertifikalarınız, eğitim hayatınız, çevreniz vb.)

§  Diğerlerinden hangi alanda daha iyisinizdir?

§  Ne tür kaynaklara kişisel olarak erişiminiz bulunmaktadır?

§  Çevrenizin (yöneticiniz, iş arkadaşlarınız vb.) güçlü olduğunuzu düşündüğü noktalar nelerdir?

§  Hangi başarılarınızla en çok gurur duyarsınız?

§  Sizi başkalarından ayıran değerleriniz nelerdir?

§  Başka hiç kimsenin içinde bulunmadığı bir gruba dahil misiniz? Dahilseniz, bu gruptaki söz sahibi insanlarla ne seviyede bağlantınız bulunmaktadır?

Zayıf Yönleriniz:

§  Kendinize güvenemediğiniz için yapmaktan çekindiğiniz işler nelerdir?

§  Hangi yönlerinizi zayıf buluyorsunuz ?

§  Çevrenizdekiler sizi hangi konularda zayıf bulmaktadır?

§  Eğitim hayatınız ve becerilerinizle ilgili kendinize tamamen güvenebildiğinizi söyleyebilir misiniz? Güvenemiyorsanız, buna neler sebep olmaktadır?

§  Çalışma yönteminizde negatif olduğunu düşündüğünüz noktalar nelerdir? (Örneğin, sıklıkla geç kalır mısınız, çabuk öfkelenir misiniz veya stresle başa çıkamaz mısınız?)

§  Alanınızda sizi geriye çeken kişisel özellikleriniz var mıdır? (Örneğin, bir toplantıyı idare etmek zorundaysanız, topluluk içinde konuşma korkusu bir dezavantaj teşkil edecektir.)

Dış durumun yani çevre etkenlerinin belirlenerek fırsat ve tehditlerin saptanması, genellikle kontrolümüz dışında olan alanlardır ve bu alanları öngörmemiz gerekmektedir. Faydalı olabilecek olası “Fırsat Alanları”: Çevrenizi genişletebileceğiniz organizasyonlar, teknolojik gelişmeler, eğitimler, konferanslar, projeler, pazar, uluslararası ilişkiler vb.

Fırsat Alanlarınız:

§  Hangi teknolojik yenilikler size yardımcı olabilir? İnternetten faydalana bilirimizsiniz Sektörünüz gelişme gösteren bir sektör mü? Size nasıl bir avantaj sağlamakta. ?

§  Şirketinizde hangi eğilimleri (yönetimsel vb.) gözlemlemektesiniz ve bunlardan siz nasıl fayda sağlayabilirsiniz?

§  Müşterilerinizin şirketinizle ilgili bir şikayeti var mı? Varsa, bir çözüm üreterek kendinize fırsat yaratabilme şansınız var mı?

§  Şirketinizde veya sektörünüzde, kimsenin dolduramadığı bir ihtiyaç var mı?

§  İş arkadaşlarınızın gözden kaçırdığı veya başarısız olduğu önemli bir nokta var mı? Varsa, siz bu konulardan kişisel gelişiminiz için artı bir değer sağlayabilir misiniz?

Tehditler/Tehlikeler:

§  Şu an meşgul olduğunuz işinizde karşınıza çıkan engeller nelerdir?

§  Sizinle projeler ve sorumluluklar açısından rekabet eden iş arkadaşlarınız var mı?

§  İşiniz veya yaptığınız işlere gösterilen talep, bir değişme halinde mi?

§  Değişen teknoloji, sizin pozisyonunuza/işinize bir tehdit teşkil ediyor mu?

§  Sahip olduğunuz zayıf özellikleriniz bir tehdit oluşturuyor mu?

 

Ayrıca, önemli olarak, güçlü özelliklerinize bakınız ve bu özelliklerinizin size bir fırsat sağlıyor mu.?  Aynı şekilde, zayıf noktalarınıza bakınız ve bu zayıf noktalarınızın nasıl tehlikelere yol açabileceğine bakınız.

Kişinin kendine bir SWOT analizi yapması sorularla kendinize yön verme ile olur. SWOT analizini yaptıktan sonra aşağıdaki sorulara cevap bularak geleceğimize yön verecek hedeflere ulaşacağız. En önemli şey soruların size uygun olarak cevaplanmasıdır.

1. Her bir güçlü yanımızı nasıl kullanabiliriz?

2. Her bir zayıf yanımızı nasıl düzeltiriz?

3. Her bir fırsatı nasıl değerlendiririz ?

4. Her bir tehdidi nasıl bertaraf ederiz ?  sorularına verdiğimiz cevaplarla hedeflerimiz oluşacak, fakat hedeflerimizi belirlerken şu noktalara;

§  Bize ait bir hedef olmasına

§  Ölçülebilir olmasına

§  Potansiyelimizi zorlayacak, ulaşılabilir bir hedef olmasına

§  Gerçekçi olmasına

§  Bir zaman aralığını gösterir olmasına, dikkat etmeliyiz.

 

Hedeflerimizi belirledik sıra bu hedeflere ulaşabilmek için eylem planlamasını yapmaya geldi. Bunu yaparken öncelikle dikkat etmemiz gereken şey her bir hedef e ulaşmak için A-B planlarımızın olması gerekir.

Eylem planlarını yaparken tam olarak yapıncağınız şeyin tanımını yapmanız bunu yaparken 5N 1K yöntemine göre; ne, ne zaman, nasıl, nerede, neden ve  kim yapacak sorularını cevaplayarak planı oluşturmanız planın gerçekleştirmenize olanak sağlayacaktır.

Şimdi sıra geldi harekete geçmeye. Planladığınız eylemeleri gerçekleştirmek için harekete geçmezseniz başarılı olamazsınız. Kendiliğinden bir hedefin gerçekleşeceğini düşünmek hayalperestlikten öteye geçemez. Şimdi en yüksek potansiyeliniz ve motivasyonuzla yeni bir yılda hedeflerini gerçekleştirme yolunda size başarılar dilerim.

Mutlu Yıllar…

 
Toplam blog
: 16
: 6293
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

Nurten PEHLİVAN GÜNDÜZ 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun..