Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
2057
 

Gelin sucuk yapalım

Gelin sucuk yapalım
 

Artık seyirlik oldu mubarekler


Bu yazımda sizlere evde sucuk yapılışını tarif etmeye çalışacağım.
Malzemeler:
3 kg. dana eti.
Yarım kg. kuzu veya koyun eti.
3 çorba kaşığı sucuk baharatı.
15 diş sarmısak.
2 çorba kaşığı kimyon.
3 çay kaşığı yenibahar.
2 çorba kaşığı karabiber.
1.5 çay bardağı tuz.
5 metre bağırsak mı?
Not: Sucuk baharatı bulamayanlar kimyon ve karabiberi bir kat artırabilirler.

Yapılışı:
Etleri kuşbaşı doğrayıp malzemeleri ilave ederek kıyma makinesinden iki defa geçirin.
Bu karışımı elle iyice yoğurup buzdolabında 10-12 saat dinlendirin.
Buzdolabından çıkardığınız karışımdan bir kaç köfte yapıp tadını konrol edebilir, gerekirse malzemenin oranını
ayarlayabilirsiniz.
Bu arada bağırsakları bol suda 15-20 dakika bekletip yumuşatın.
Kıyma makinesinin ucuna sucuk hunisi monte edip sıvazlayarak bağırsakları geçirin ve ucunu sıkıca bağlayın.
Sucuk içini tekrar yoğurup bağırsaklara doldurun büyüklüğünü göz kararı ayarlayıp bağlaya kese gidin.
İşlem bitince tepsiye alıp üstüne bez örterek serin bir yerde 10-12 saat dinlendirin. Dinlenen sucukların terini
kurulayarak güneş görmeyen serin bir yerde birbirine temas etmeyecek şekilde asın.

Benim gibi " Ben bunca malzemeyi nerden bulacağım, ben uğraşamam arkadaş" diyorsanız ; Tanıdığınız ve
güvendiğiniz bir kasaba gidip " Usta şurdan bi kangal sucuk tartsana maaşı alınca veriyim" deyin.
Afiyet olsun.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Torunlar sağlıklı sucuk ister...hah hahhaaaaaaaa....

Mesut Selek 
 01.12.2010 12:59
 

İlk fırsatta deneyeceğim...Severim bu uğraşları...Selamlar...

Mesut Selek 
 30.11.2010 20:57
Cevap :
Eeeee...yaşlandık elbet... bu yaştan sonra çocuk yapma uğraşı veremeyeceğimize göre en iyisi sucuk yapmakla iktifa etmek :)))))  01.12.2010 0:09
 

Tarif güzel... bir sorum olacak... eskiden babaannemin evinde (sivasta) bir tür sucuk olurdu, iç malzemenin içeriğinden ziyade, bu sucuk "bezde" olurdu... yani bez torba gibi birşeye sarılır bekletilirdi. hatta o dönem pastırma yer gibi kesip çiğden yerdik... bu konuda bir bilginiz varmıdır? bu bez olayı için et karışımı aynı mı olur yoksa farklı mı? yada bezin bir özelliği varmı?

 
 25.11.2008 11:30
Cevap :
Valla bez uzmanı değilim. Benim bahsettiğim bez, sucukların demlenmesi için üstüne örtülen normal bir bez. Yani çocuk bezi hariç her bez olabilir. Selamlar.  26.11.2008 15:19
 

Garif çok güzel... Aynen yapılabilir ve güzel de sucuk olur. Sadece bağırsağa dolduruken boşluk kalmamasına dikkat etmek gerekir. Ama yazınızın sonundaki öneriyi de dikkate alırlarsa iyi olur. Tabi dediğiniz gibi, ödemesi müsait bir zamanda olmak koşulu ile... Çünkü mubarek "Hamdolsun" altın değerinde oldu da. Saygı ce sevgileri... İBRAHİM PEKBAY

İBRAHİM PEKBAY 
 23.11.2008 23:13
Cevap :
Siz Kayseri'li ağabeyimden ilham alarak yazdığım yazıdaki noksanlığı düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Velev ki seyirlik olsun temaşası bile güzel. Sevgiler saygılar.  24.11.2008 21:10
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 39
Toplam yorum
: 74
Toplam mesaj
: 41
Ort. okunma sayısı
: 512
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

İlahiyat Fakültesi mezunu emekli İmam-Hatibim. Emekli olunca yazarlık uğraşına ağırlık verdim. İlk k..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster