Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Gelir adaletsizliği

Her ferdin insanca yaşayabilmesi için belirli bir gelire ihtiyacı vardır. Temel ihtiyaçlarını bu gelirle karşılaması mümkündür. Gelir arttıkça ihtiyaçların karşılama oranı da artar. Amaç çok gelire sahip olmak gereksinimleri eksiksiz karşılamak ve rahat bir yaşama ulaşmaktır.

Ülkemizde yapılan araştırmalara dayanarak gelir dağılımının son derece adaletsiz olduğunu görüyoruz. İnsanlarımızın bir kısmı fakirlik sınırının altında, bir kısmı da yoksulluk sınırının altında yaşamakta olduğunu öğreniyoruz.

Ulusal gelirin % 80 lik kısmının % 5 lik bir kesime gittiğini, % 95 oranında insanımıza ise % 20 pay düştüğünü öğreniyoruz.

Bu değerler Ülkemizde gelir dağılımının ne derece adaletsiz ve ne derece çarpık olduğunun göstergesidir.

Halkın çoğunluğu fakirlik ve yoksulluk içersinde yaşıyorsa o ülkede sorunlar var demektir. Devlet halkının gelir düzeyini yükseltmek, asgari düzeyde ihtiyaçlarını karşılayacak gelire sahip olmasını sağlamak la yükümlüdür.

Yokluğun ne anlama geldiğini biliyormuyuz, Asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan bir insanın ruh yapısını hiç merak ettiniz mi, Fakirlik, yoksulluk nedir? hiç bilirmisiniz ?
Ben söyleyeyim: Bunlar çaresizliktir. Çaresiz insan bitiktir. Boynu büküktür. İçin için ağlar, kahreder, soğuğu iliklerine kadar hisseder. Kimsenin malında mülkünde gözü yoktur. Allaha yalvarır. Bilir ki insanoğluna yalvarılmaz. Çünkü onun vereceğiyle öğün savılmaz. İş arar iş yok, aş arar aş yok. Ekmeğide katığıda çaresizliktir.

Ramazan aylarında yüreğimiz mi yufkalır? ya da aç kalınca yoksulun halini daha iyimi anlarız nedendir bilmiyorum. Yardım telaşı başlar. Belediyeler erzak dağıtır. Zengin bir şeyler dağıtır. Her insan bir yardımsever olmuştur.

Ramazan ayı biter yardımlarda zınk diye kesilir. Demek ki bunda bile gösteriş merakımız öne çıkmış derim.

Hepimizin çok iyi bildiği gibi: yoksula bir öğün balık vermek yerine balık tutmasını öğretmeliyiz. Yine atalarımız Taşıma suyla değirmen dönmez demişler. İnanın yaptığımız yardımlar o insanların bir kaç günlük ihtiyacını anca karşılar. Halbuki bizler yardım yapınca sanki o insanların fakirliğine çare bulduk hissine kapılırız. Durum hiç de öyle değildir. Gelir dağılımı adaletsizliğne acil çözüm bulunmalı. Fakir ve yoksul halk bir sitem içinde desteklenmeli. Amaç onların çalışarak kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye gelmeleri olmalıdır. Gerektiğinde canını, malını ülkesi uğruna çekinmeden veren bu yüce milletin evlatlarına ne yapılsa az dır.

 
Toplam blog
: 15
: 6091
Kayıt tarihi
: 10.07.07
 
 

Emekli coğrafya öğretmeniyim. Ülkemin sorunlarına duyarlıyım. Haksızlığa, adaletsizliğe, soygun ve v..