Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Gelir dağılımındaki adaletsizlikte dünya kaçıncısıyız? TÜSİAD bu konuda ne diyor?

Gelir dağılımındaki adaletsizlikte dünya kaçıncısıyız? TÜSİAD bu konuda ne diyor?
 

Bunlar kendilerini ne sanıyorlar?”

Bu sözü hatırladınız mı?

Hani Sayın Başbakan’ın TÜSİAD için söylediği sihirli cümle..!

TÜSİAD yeni başkanını atadıktan sonra, iktidarı kızdıracak yeni bir adım daha attı. Bu adım öyle sert ki, ülke insanının dörtte üçünü ilgilendiriyor.

Böylesi önemli bir konu hakkında görüş bildirmek iktidarı niçin kızdırsın diyenler için hemen söyleyelim. Böylesi konularla halka açılanlar, her zaman iktidar partisinden köstek görmüşlerdir.

Biz gelelim TÜSİAD’ın iktidarı kızdıracağı açıklamaya:

Tür­ki­ye Sa­na­yi­ci ve İşa­dam­la­rı Der­ne­ği (TÜ­Sİ­AD) ge­lir da­ğı­lı­mı ada­let­siz­li­ği­ni bir kez daha ma­sa­ya ya­tır­dı. Hatırlarsanız, dernek bu ko­nu­da ilk ra­po­ru­nu 2000’de  ya­yın­lamıştı. Yeni rapor ­'Tür­ki­ye'de bi­rey­sel ge­lir da­ğı­lı­mı eşit­siz­lik­le­ri' adını taşıyor.

Ra­po­ra gö­re Tür­ki­ye'de 2002-2007 ara­sın­da ge­lir da­ğı­lı­mın­da dü­zel­me ya­şa­nır­ken, 2007-2011 ara­sın­da bu dü­zel­me durmuş.

Ha­len en fa­kir yüz­de 20 top­lam ge­lir­den yüz­de 6,1 pay alır­ken, en zen­gin yüz­de 20 ise yüz­de 44,8 pay alı­yor.

TÜ­Sİ­AD Baş­ka­nı Ha­luk Din­çer, OECD ra­po­ru­na gö­re Tür­ki­ye'nin Şi­li ve Mek­si­ka'dan son­ra ge­lir da­ğı­lı­mı en kö­tü üçüncü ül­ke ol­du­ğu­na vurgu yapıyor.

Haluk Din­çer’e göre, 2002-2007 dö­ne­min­de­ki dü­zel­me­ye, yük­sek bü­yü­me, ya­pı­sal re­form­lar, dü­şük enf­las­yon ve dü­şük fa­iz kat­kı sağ­lamış.

2007- 2011 dö­ne­min­de ise bü­yü­me düşmüş, ya­pı­sal re­form­lar hız kesmiş ve kü­re­sel kri­zin de olum­suz et­ki­le­ri bu dü­zel­meyi du­ra­ğan ha­le ge­tir­miş.

2002'de Tür­ki­ye'de en zen­gin yüz­de 20 ile en fa­kir yüz­de 20 ara­sın­da 9 kat ge­lir far­kı ol­du­ğu­, 2007'de bu­nun 7 ka­ta ka­dar düş­tü­ğü rapora yansımış.

­TÜSİAD Başkanı Haluk Din­çer’e göre, 2007'den bu ya­na ge­lir da­ğı­lı­mı ada­let­siz­li­ğin­de bir dü­zel­me ya­şan­mamış.

Rapordan ilginç tespitlere gelince:

Fonk­si­yo­nel ge­lir­ler için­de Tür­ki­ye ge­nel ge­lir eşit­siz­li­ği­ne en yük­sek kat­kı­yı fa­iz ge­lir­le­ri yap­mak­ta, bu ge­lir gru­bu­nu mü­te­şeb­bis ge­lir­le­ri iz­le­mek­te.

Ge­lir eşit­siz­li­ği­ne, eşit­siz­lik­le­ri ar­tı­rı­cı yön­de kat­kı­yı böl­ge­le­ra­ra­sı ge­lir fark­lı­lık­la­rı de­ğil böl­ge için­de­ki ge­lir eşit­siz­lik­le­ri yap­mak­ta.

Fark­lı ge­lir grup­la­rı­nın ge­lir­le­ri ara­sın­da­ki eşit­siz­lik­ten zi­ya­de, ge­lir grup­la­rı­nın ken­di iç­le­rin­de­ki eşit­siz­lik­ler ge­lir eşit­siz­li­ği­ne kay­nak­lık edi­yor.

Do­la­yı­sıy­la Tür­ki­ye'de ge­lir da­ğı­lı­mın­da­ki eşit­siz­lik­le il­gi­li mü­ca­de­le­nin, ön­ce­lik­le fark­lı ge­lir grup­la­rı­nın ken­di iç­le­rin­de­ki eşit­siz­lik­ler­le mü­ca­de­le­yi kap­sa­ma­sı ge­re­ki­yor.

TÜSİAD gibi bir kurumdan böyle bir rapor çıkması aslında iktidarın elini güçlendirmeli.

İktidar varlık vergisi koyarak, cebinde parası olandan daha çok vergi alıp, sosyal alanlara yatırım yapmalı. Tabi oy avcılığını bir kenara bırakıp, seçimler yaklaşırken, Temmuzun sıcağında kömür yüklü tırları mahalle aralarına daldırmamalı.

Vergiyi tabana yayma safsatası ile dolaylı vergilerin vergi içindeki payı yüzde 70’lerden yüzde 40’lara indirilmeli. Kurumlar vergisi ve bireysel vergilere ağırlık verilmelidir.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..