Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Gelişim için değişim...

Gelişim için değişim...
 

     Hepimizin zaman zaman şahit olduğu gibi günümüzde gelişim sözcüğü dillere pelesenk olmuş durumda. Gelişmenin şöyle yolu, kendinizi geliştirmenin şu kadar şartı vs. gibi sürüyle yazılıp çizilen materyaller bizleri oldukça meşgul eder duruma gelmiştir. Peki ''gerçekten gelişmek nedir?'' sorusuna yanıt aradığımızda, cevabı bulmamız o kadar da zor olmuyor ve görüyoruz ki öyle ya da böyle herhangi bir şekilde gelişmek için değişmemiz gerekiyor. Bu değişim her şekilde olabilir ki kimilerine için bir şeyleri öğrenmek, azaltmak olurken, kimileri içinde bir şeyler kazanmak veya arttırmak olabiliyor. En nihayetinde bizler için değişim kaçınılmaz oluyor.

     Nasıl değişeceğiz? sorusuna gelmeden önce, değişimin büyük bir kısmının işe başlayabilmek olduğunu kabul etmek durumundayız. Yani değişebilmenin en büyük adımı, ona razı olmak ve ona küçük de olsa bir başlangıç yapmaktır. Bu adım önemli olduğu kadar zordur da. Çünkü herhangi bir konuda değişim demek; bilmediğimiz bir yere doğru yapacağımız yolculuğu temsil etmektedir. Bu sebepten dolayı, insanoğlu değişmekten ziyade gelenekçi olmayı yeğler. Aslında bu direniş tamamen değişime karşı olduğumuzdan değilde, doğamız gereği hep bildiğimiz ve kontrolümüz altında olan durumları tercih ettiğimizden kaynaklanır. Bu yüzden işin en başından değişime razı olmalıyız.

     Nasıl değişeceğiz? sorusuna gelecek olursak, hepimizin bildiği gibi hayatımızda hiç bir şey birbirinden tamamen bağımsız değildir. Yani hayatımızdaki her oluşum veya değişim birbiriyle alakalıdır. Bu yüzden, yaşamımızda küçücük bile olsa herhangi bir yerdeki değişim, diğer taraflardaki dengelerimizi etkileyecektir. Kısacası yaşamımızda bir yerde değişimi başlatırsak, ona bağlı olarak bir çok yerde de değişim kendiliğinden başlayacaktır.

      Değişebilmek için öncelikle bunun farkında olmalıyız, bu konudaki farkındalık oldukça önemli kilometre taşlarından birisidir. Daha sonrasında o konuyla ilgili küçük denemeler yapmalıyız. Bu denemeler bize, ''Nerede yaptığımız küçük bir değişiklik, etkisini nerede gösterdi?'' sorusuna cevaplar bulacaktır. Yapılan bir deneme, başka bir alanda yapılması gereken başka bir deneyi doğuracaktır ve böylelikle yaşam haritamızı resmetmiş oluruz. Bunların sonunda ise yaptığımız değişimlerin farkına varır ve bu yolculuğumuzu hızlandırmış oluruz...

 

 
Toplam blog
: 7
: 403
Kayıt tarihi
: 29.12.12
 
 

Bilkent Üniversitesi, Fizik Bölümü'nde okuyorum. Yönetimsel danışmanlık ve koçluk alanında ça..