Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

22 Ocak '19

 
Kategori
Güncel
 

Gemi Dedi Gerçeği

Dün akşam saatlerinden bu yana haberlerde duyuruluyor. Denizin ortasında yabancı uyruklu bir gemide yangın çıkmış. Gemi çalışanlarının 16 sı Türk'müş. Bu cümleyi duyduktan sonra telaşlanan ailelerini düşündüm. Sonra: "O gemide ne işiniz vardı be çocuklar, memlekette size ekmek mi kalmadı?" dedim durdum. 
 
Kendi kendime söylenmenin olana bir faydası olmayacaktı. Geminin patlamayla duyurduğu Türk mürettebat gerçeğinin aslını öğrenmek istedim. Neden bizim insanımız o kadar uzaklarda gemilerde çalışıyordu? Parası mı cazipti, yoksa ülkemde işsiz, güçsüz, aç- açık mı kalmışlardı? Gemideki Türk mürettebatın kimliğini öğrenip yakınlarına ulaşmayı istedim. Bu amaçla yaptığım araştırmalar neticesinde öğrendim ki, bizim yurt dışında çalışan daha binlerce insanımız varmış.
 
"Bunu sen yeni mi öğrendin, 50 yılı aşkın zamandır Almanya'da, Fransa'da çalışanlar, oranın insanına karışanlar var." Demeyin, zira ben onlardan bahsetmiyorum. Benim dediklerim son 8-10 yıl içinde akın akın yurt dışına çalışmaya giden maharetli gençlerimizin gerçeği. 
 
Yaptığım araştırmalarım sonucu özellikle Irak savaşı sonrası, Irak'ı yeniden inşa etmeye, oranın yıkık viran şehirlerini modern binalar yaparak güzelleştirmeye bizim iş adamları devreye girmiş ve ihaleleri almışlar. İşte çoğunluğu genç insanlarımızın yurt dışına akınları böyle başlamış. Bizim inşaat alanındaki kelli felli adamlarımız oralarda yaptıkları çalışmalar için Türk işçilerini tercih ediyorlarmış. Sadece Irak değil bu, Rusya, Kazakistan, falan filan. Sırada Suriye de var, hele bir Amerika çekilsin, Suriye'nin böğrüne böğrüne dikeriz gökdelenleri, gençlerimize yeni iş alanları açarız. Amerika bozar, biz yaparız. 
 
Kahire'de Kuveyt'te, Arabistan'da, daha nerelerde, Hindistan da bile bizim bir Türk firması hava alanı yapımlarını üstlenmiş. Hükumete yakınlığıyla da bilinen ünlü firma, teknik elemanlarını Türkiye'den toplamış. 2 bin, 3 bin dolardan başlayan maaşlara gençlerimiz bu toplamaya balıklama atlamış. Ne yapsın çocuklar, iki yıllık yahut dört yıllık fakültelerin teknik bölümlerini bitiriyorlar. Sonra iş bulamayıp evlerinde bilgisayar oyunları oynuyorlar. E ülkemizde sanayi yok, kalkınmaya yönelik iş kolu yok. Mecburen çağrılan yere koşarak gidiyorlar. 
 
Para kazanmak, geleceklerini kurmak adına gurbet ele giderken genç beyinler, sağlam bilekler, geride  ailelerini bırakıyorlar. Gözü yaşlı analar, bastona binmiş babalar bir daha oğullarını ya görüyorlar, ya göremeden ölüyorlar. Sosyal güvencelerinin olup olmadığını bile bilmediğimiz gençlerimiz dolar yoluna yurtlarını unutuyorlar. Öyle sandığımız gibi gezip tozup yurt dışı falan görmüş olmuyorlar. Çalıştıkları şantiye ortamında prefabrike  odalarda kalıyorlar. Öğünlerde önlerine ne verirlerse onu yiyorlar. Kaytarmadan çalışıyorlar, geceleri barakalarda yatıyorlar. Sosyal hayat yok, sosyal hak yok, sosyal güvence yok. Başlarında doktor yok, hemşire yok, ama maaşlarını dolarla alıyorlar. Dolar uğruna hep çalışıyorlar, çok yoruluyorlar.  
 
Yabancı ülkelerde iş tutan Türk firmaları yanlarında işçi olarak Hindistan'dan, Çin'den gelme fakir fukarayı da çalıştırıyorlarmış. 
Bizim Müslüman gençlerle Buda'ya tapıcılar bir arada, kim kimden etkilenir, kim bilebilir? 
Dilini, dinini tanımadığın adamlarla aynı ortamda bulunmanın, aynı alanda yatıp kalkmanın, aynı kazandan yeme içmenin, aynı havayı solumanın daha pek çok sakıncası vardır. Düşündükçe olasılıkları, endişelenmemek mümkün değil. 
 
Temennim gençlerimize kendi ülkelerinde yapabilecekleri işlerin temin edilmesi. Bizim ülkemizde kazançlarının iyi olması, yarın kaygısı yaşamadan aileleriyle mutlu olması. 
Çünkü oralarda hep çalışıyorlar, çok sıkı çalışıyorlar ve hiç kendilerine vakit ayıramıyorlar, bu çoğu genç insanlar. 
 
Ekmek parasını helâl kazanmak kolay değil. Yurt dışında adam sana ekmek veriyor, ama senden gençliğini alıyor. Doların diyeti gençlik oluyor. Bir de gurbet yerde sıla hasreti çekmek çok zor oluyor. Elin memleketinden vatan olmuyor. Dilerim aileleri gurbetteki canlarına bol bol dualar ederler. Allah ekmek parası uğruna didişenleri muhafaza etsin. Tüm gurbet kuşlarını vatanlarına, sevdiklerine kavuştursun inşallah...
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..