Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '09

 
Kategori
Eğitim
 

Genç bakış! Girişimcilik ve Ali Sabancı

Genç bakış! Girişimcilik ve Ali Sabancı
 

Abbas Güçlü


Genç bakış dün gece Çukurova Üniversitesi’nde idi ve konuğu da Ali Sabancı. Sabancı ailesi için Adana’nın önemi farklı olduğundan Ali Sabancı da epey istekli gelmişti programa. Lakin ne programın sunucusu ve hazırlayıcısı Abbas Güçlü ne de Ali Sabancı üniversite öğrencilerin programın konusuna olan ilgilerinden memnundu. Ali Sabancı’ya eleştiri ve istekte bulunma formatına dönem programdan girişimcilik adına kimsenin memnun kalacağı da mümkün değildi zaten.

Aslında reklamlara ve içeriğe bakacak olursak hem Güçlü hem de Sabancı hazırlıklı gelmiş görünüyorlardı ve girişimcilik adına bazı projelerden bahsedeceklerdi ama öğrencilerin karşılarında zengin bir işadamını görünce ve de eline mikrofon alınca sermaye düşmanlığı damarının kabarması, kendini gösterme çabası, konuştukları konular ile ilgili bilgisizlikleri ve de ya şikayet ya da sürekli isteklerde bulunmaları programın formatından çıkmasına neden oldu. Mesleğim olan akademisyenlik ile ilgili olarak üniversite öğrencilerinin algısını ve doğru bildikleri şeyleri görünce ve duyunca şok olmamak elde değil tabi. Maalesef ki kulaktan dolma bilgileri gerçek sanıp bunları milyonların önünde savunmaya çalışmak da çabası.

Konu girişimcilik ama programdaki durumu izah etmeye çalıştığım ilk iki paragrafta girişimcilik adına pek bir şey duymadınız ben de maalesef sabah 6’da kalkacak olmama rağmen 3’e kadar belki bir şeyler duyarım diye bekledim. Ali Sabancı’nın sakin ve anlayışlı tavrı yeri geldiğinde hafiften de olsa verdiği karşılıklar kesinlikle kalitesini ortaya koyan bir durum. Herhangi birinin o kadar saldırgan tavırlar karşısında bu kadar sakin olmasını ve durumu izah etme çabasını başka türlü açıklamak mümkün değil.

Bir çok öğrenci ve hatta kişi sihirli bir değnek sayesinde tüm her şeyin değişebileceği ya da iyi olacağını zannediyor gibi geldi bana.. Şu bir gerçek ki çalışan, emek veren, fırsatları kovalayan, alternatifler arayan, elinden gelenin en iyisini yapan kişi muhakkak başarılı oluyor. Bunun çokça örneklerini bizzat gördüm çevremde soyadı Sabancı olmadığı halde (programda Sabancı’yı en çok bu yüzden eleştirdiler de). O nedenle ne çok para, ne de güçlü bir aile desteği olmadan da (olsa elbet güzel olur tabii) iyi bir girişimci olunur. Buna kesinlikle inanıyorum. Birilerinden ya da devletten sihirli değnek bekleyenler, o değneğin gelme ihtimalinin de milyonda birden daha az olduğunu bildiği için aslında hayata ve geleceğe karşı ümitsizler. Eğer kendi güçlü yanlarını keşfe çıkıp bir şeyler yapabilme çabasına girseler önlerine ne fırsatlar çıkacağından habersizler. Zira emeğimi veririm, azimle çalışırım, güvenilir biri olabilirim diyenler için günlük/haftalık sigara parasına sıfırdan başlayabileceği ve kendi patronu olabileceği bir çok iş fikri hali hazırda mevcut ve birçok insan tarafından kullanılıyor.. Yeter ki çevrenize dikkatli bakmayı öğrenin ve gerçekten dürüst bir şekilde kazanmayı hedefleyin..

Girişimcilik konusunda ise http://www.birfikrinmivar.com/ sitesinde 300 milyar ödüllü bir yarışma var ve TOBB destekli. Sabancı bunun üzerinde epey çok durdu, önem verilen bir proje olduğu belli. Bu yıl yanılmıyorsam 3.’sü yapılacak, akşam siteye girip kısa bir inceleme yapmıştım. Girişimciler adına güzel bir fırsat, girişimcilik de önüne gelen fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek olduğuna göre böyle bir kaynağı duyup da güvendiği bir projesi olanın başvurmaması kendisinin iyi bir girişimci olmadığının kanıtıdır bence. Girişimcilik bir ruh halidir; bir kez girdiniz mi o kapıdan siz onu bırakmak isteseniz de o sizi bırakmaz.. Çünkü artık çevrenize ve çevrenizdeki olaylara o ruh hali ile bakmayı öğrenmişsinizdir ve başka şeylerin sizi tatmin etmesi zordur. Başarılı olsanız bile yeni bir girişimcilik macerası size her zaman heyecan verecektir. Yeter ki bunu gerçekten isteyin..

Muhammet KAÇMAZ http://www.kardep.com/

 
Toplam blog
: 27
: 2130
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

1979 Sakarya doğumluyum, 1,5 yıl Milli Eğitim' de öğretmenlik yaptıktan sonra,11 yıldır da üniver..