Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '08

 
Kategori
Eğitim
 

Genç kızlığa geçiş utanç olmasın...

Genç kızlığa geçiş utanç olmasın...
 

Sevgili anne - babalar,

Çocuklarınızla cinsellik üzerine konuştunuz mu hiç? Yoksa çocuğunuz bilmediği bir dünyayı, karşı çıktığınız bilgisayardan mı öğrendi?

Genç kızlarımız ilk regl olduğunda anneleri ile paylaşır. Şaşkın, ürkek ve suçlu hisseder kendini. Anne eğer kızı ile konuşmuş, olayın doğallığını anlatmışsa sorun yok. Ya bunlar yapılmamışsa ve
" suratına tokat" ı yemiş se? Maalesef İstanbul gibi bir metropol de bile hala böyle bir saçmalığın doğruluğuna inanan binlerce anne var. Bunu geçtik. Anne , akşam baba eve geldiğinde "biliyormusun kız regl oldu. Yandık bundan sonra. " Baba ise "Valla bilemem hanım bundan sonra gözünü üzerinden ayırma. Zaman kötü. Öyle okul çıkışı arkadaşlarıyla falan biryerlere gitmek yok. Bu saatten sonra kendime laf söyletmem ben. Alırım okuldan aklı başına gelir."

Evet, kızımız genç kız olduğuna sevinsin mi üzülsün mü? Dişi olmanın ilk hayal kırıklığını yaşamaya başlamıştır bile. Bu duygunun onun ruhunda açacağı derin izler , ileri de ki hayatını olumsuz etkileyecek, gurur duymayacaktır cinsel kimliğinden.

Kızlarınızla konuşun. Geçiş öncesi streslerini anlayışla karşılayın. Onları kendilerinden nefret ettirmeyin. Küçücük beyinlerine "Aman kızım kendine dikkat et. Erkeklerle fazla arkadaşlık etme. Allah korusun başına bir iş getirir sonra ortada bırakırlar. Eğitim hayatın biter baban duyarsa" gibi saçmalıklarla doldurmayın. Genç kız oldu diye onlara koruma adı altında baskı uygulamayın. Bir düşünün bakalım korumak istediğiniz kızınız mı yoksa kendiniz mi? Yoksa siz sorun yaşamamak için kolayı baskı da , daha da ileri giderek "erkekleri öcü gibi " göstermede mi buluyorsunuz?
13-14 yaşında gençkızlığa adım atmış çocuğunuzun aklını karıştırmayın. Onlara sadece gülümseyerek, artık küçük bir kız çocuğu olmadığını , vücudunda olabilecek değişimleri anlatın. Soracağı sorulara doğru cevaplar verin. Akşam baba eve geldiğinde bu olayı kutlayın. Kızımız artık büyüdü diye paylaşın. Paylaşın ki konunun erkekler tarafından dalga geçilecek, aşağılanacak, kendini küçük düşürecek , iğrenilecek bir olgu olmadığını anlasın. Baba olmak en az anne olmak kadar sorumluluk ister. Bu konuyu kızınızla paylaşmak ne saygısızlıktır ne de ahlaksızlık. Tam aksine kızınız karşı cinsin bu tavrı karşısında önemsendiğini ve ailesi tarafından kendine değer verildiğini hissedecek. Okulda ki arkadaşlarına da doğru örnek olacaktır.

Okul önlerinde, alışverişte, sokakta yürürken gördüğüm bazı genç kızlarımız beni dehşete düşürüyor.
Ama onları suçlamıyorum. Sabah kızınız evden çıkarken kıyafetini, makyajını görmüyor mu aileler?
"Herkez öyle" bu bir savunma değil. Okul kurallarına karşı çıkmasına müsamaha ettiğiniz sürece, sizin kurallarınıza da, toplumsal kurallara da uymasını isteyemezsiniz. Ağaç yaşken eğilir. Baskıyla, emir cümleleriyle değil, sevgiyle, sık sık sohbet ederek, suçlamayarak davranışlarını düzeltmesinde ona yardımcı olabilirsiniz.Okula giderken 1 karış etek, makyajlı bir yüz, ten rengi çorap , elde cep telefonu, röfleli saçlar, yaşı 14 yada 15. Genç olmak, özgür olmak, modern olmak bu değil. Sokakta kasıkta pantolonlar, göbekler açık, rengarenk saçlar yada minicik etekler. Çağdaşlık bu değil.
Bu görüntülerle Avrupalı olunmuyor. Bunun adı teşhircilik. Dahası hani regl olduğu zaman kafanızda ürettiğiniz kötü senaryolar var ya ona davetiye. Bu yaşta bir kız çocuğunun bu şekilde genç bir kadın görünümünde dolaşmasına izin vermeniz demek karşı cinsin tahrik olması anlamını taşır ki o zaman yapacağınız tek bir şey var kızlarınıza "korunma" yöntemlerini öğreteceksiniz.

Korkmanız gereken onun artık gençbir kız olması değil, onu bilinçlendirmediğiniz için yaşını yaşayamadan genç bir kadın görünümü sergilemesi. Doğruları, doğru ve sabırla, sevgiyle verdiğiniz sürece asla taşkın davranışlar sergilemeyecektir.

Türkiye'de yaşıyoruz. Kültürümüze has gelenek, görenek, örf ve adetlerimiz var. Bu günün genç kızları yarının anneleri olacak. Güzel ahlaklı, düşünen, sorgulayan beyine sahip kızlarınız yarının Türkiyesinin yönetiminde, iş hayatında yer alacak. Eğitin onları, salt öğrenimle varabileceğimiz sadece meslek edinmeleri olacaktır.

Anneler ! Kızımla arkadaş gibiyim demeyin. Hem anne hem arkadaş olunmaz. Babalar ile onları korkutmayın. Anne-Baba güç dağılımı eşit olmalıdır çocukların eğitiminde. Babalardan hiçbir şeyi saklamayın. Yanlış yapmalarına çanak tutmuş olursunuz. Onların sırrını saklayın. Cinsellik konusunda yaşlarına göre mutlaka bilinçlendirin. Doğruları arkadaşından öğrenmesine engel olmuş olursunuz.

Doğru, bazı konularda Dünyanın her yerinde aynı. Kadınların yaşadıkları da. Unutmayın !! bir kadının bedeni değil beynidir önemli olan. Beyin, ruhun da, bedenin de, dilin de efendisi olmalıdır..

Sevgilerimle

 
Toplam blog
: 347
: 1365
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

İstanbul 25 Temmuz : /… İşletme tahsil ettim. Özel ilgi alanım olduğu için 2 yıl Psikoloji okudum..