Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Genç olmak

Genç olmak
 

Büyükler gençlere biz sizin yaşınızda iken diye başlar genellikle nutuklarına. Kendilerine de, büyüklerinin o yaşlarında aynı hitap biçimini kullandıklarını unutarak. Sorumsuzsunuz, bir işe yaramazsınız, biz böylemiydik, biz saygılıydık, biz sorumluluk sahibiydik, bizim yoktu böyle imkanlarımız, siz cennettesiniz, bababamız böylemiydi, nankörsünüz. Okulda öğretmenler odasında genellikle, bunlar adam olmaz, boşuna uğraşıyoruz, gençlik elden gitti... bu serzenişler uzayıp gider. Sahi bu çocuklar uzaydanmı geldi, Yada sizin büyüklerinizden duyduklarınızı unuttunuzmu. Aynı serzenişler size yapılmamış mıydı?

Biz gençleri yetiştirdik onlara bu yapıyı biz verdik ve beğenmiyoruz, ne yaman çelişki değilmi? Onlar bizim eserimiz iyi yada kötü, sorumluluk bizde. Gençlerimizde bizden çok daha ilerideler unutmayın. Oysa biz kendi olumsuz bakış açımızın kurbanlarıyız. Gençler bizden önde olduklarından belkide kıskanıyoruz.

Hem yetişme tarzı, hem hayata bakışları ve biligi birkimleri ve kendine güvenleri bizim kuşaklara göre çok üstünler. Hem daha zekiler hemde yaratıcılar. Biz onların önenü kesmeden destek olursak harika bir kuşak geliyor aslında.

O gençlerki bizden yüz yıl ileri bir yaşamla dünyaya merhaba dediler. Daha iyi bir eğitim ortamı ve maddi olanaklar tabiki onları bizden bir adım öne koydu. Peki bizin sorunumuz ne? Gençleri anlayamamak, onların bizim davranışlarımızla parelel davranış göstermesini beklemek. Oysa onlar bizim dünyamızın köleleri değil kendi dünyalarının efendileri onlara saygılı olmalıyız. Oysa biz onların dünyalarını parçalar ve yönetmeye çalıştıkça onlar da kendileri olmak için mücadele ediyorlar. Kutlarım gençlerimizi.

Biz ne verirsek gençler bize fazlasını verdi. Ne vermedi isek karşılığını istemek hakkımız değil. Onlara çağın gereklerine uygun yaşam sunduk mu? Onlarla oturup paylaşabildikmi sorunlarını, aşklarını konuşabildik mi yasaksız? Adam yerine koyduk mu eşitçe? Buna rağmen onlar bizim yükümüze çekmeye devam ediyorlar. Biliyorum ezberiniz bozulacak anneler babalar. Gerçek bu ama. Biz onlara kaos bırakırsak karşılığı felaket olur. Güzel bir yaşam sunarsak harikalar yaratırız. Gelecek bizim ellerimizde. Yaşam gençlerimizin yüreğinde. sahi güvendik mi gençlere, onlara inadıkmı? Biz kendimize güvensizsek gençlere de güvenemeyiz. Sorun biziz, gençler değil. Gençleri anlamanızı dilerim. onlarla ortak bir dili konuşabilmenizi.

Onlarki bizim geleceğimiz, mutluluğumuz, sevdiklerimiz ve bizi hayata bağlayan bağımız. Değerini bilmeliyiz.

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..