Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '14

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Gençler iş bulamazken 25 yılda emekli olması gereken memur neden 37 yıl çalıştırılıyor?

Gençler iş bulamazken 25 yılda emekli olması gereken memur neden 37 yıl çalıştırılıyor?
 

Emekliliği gelmiş bütün memurlar zorunlu emekli edilsin. Biz emekliliği gelmiş memurların sayısını kabaca 300 bin yazdık.Sadece 225 bin öğretmen varmış.


Yeni emeklilik uygulamasını değil öteden beri uygulanan emekliliği konuşuyoruz. Malum memurlar 65 yaşına kadar çalışabiliyorlar. 65 yaşında emekli olunmuyor, idare memurlara bu yaşa kadar çalışabilme hakkı vermiş. 65 yaş üst sınır. Bu yaşa kadar emekli olmazsan devlet seni resen emekli yapıyor.

25 yaşında memuriyete girmiş bir memur 65 yaşına kadar çalışabilir; kanuni bir engel yok. Yani tam 40 yıl. Peki, normalde emekli olması için kaç yıl çalışması gerekiyor? 25 yıl. Niye 40 yıl çalıştırıyorsun?

Emekliliği dolmuş hatta 30 yıl, 35 yıl, 40 yıl olmuş ama hala çalışıyor. Çevreme bakıyorum her 10 kişiden birisi böyle. 3 milyon memurun bulunduğunu hesap edersek tam 300 bin kişi. Emeklilikleri dolmuş ama hala çalışmaya devam ediyorlar.

Kardeşim senin ülkende 5 milyon kişi işsiz. Gençler 3 yıl 5 yıl işsiz geziyorlar. Emekliliği dolanı emekli et. Alsın emeklisini otursun aşağı. Ekonomik durumları bozukmuş. Okuyan çocukları varmış. Bana ne! Devlet Kızılay mı? Çocuklarımız okullar bitirmişler iş bekliyorlar. Bir öğretmen atanmak için 8 yıl bekliyor. Tabi bekler, birileri devletin içine çöreklenmişler.

Tecrübe ve bilgilerinden yararlanılıyormuş; istemez! 60 yaşına gelmiş bazı memurlar torunu yaşındaki gençlerle birlikte çalışıyorlar. Kanunda 25 yıl yazıyorsa 25 yılda emekli edeceksin kardeşim! O zaman 25 yılda emekli olunur deme. İstediği kadar çalışsın. 60 yaşındaki adamın ne tecrübesi olacak ya, gözü görmüyor, kulağı duymuyor; bir elinde poğaça diğer elinde ilaç poşeti.

Çoğu kişi bana kızacak, tepki gösterecek. Kimse bu konuda ne yazıyor, ne çiziyor ne de konuşuyor… Ortada ciddi bir sorun var. Herkes bu kesimin tepkilerinden korkuyor. Emekliliği dolmuş 300 bin kişi çalışsın dışarıda insanlar işsiz gezsin. Devletin bir ciddiyeti olur ya! 25 yılda emekli olacak diyorsan 25 yılda emekli, edersin. Allah sizi inandırsın Vergi Dairesinin merdivenlerini çıkamayan memur var. Gitsin evinde otursun! Benim çocuğum işsiz geziyor kardeşim! Kimse umurumda değil. Devletin acizliği işte. Bir kanuna bakar. Kimsenin bir şey diyeceği olamaz. Devlet hiç kimseyi “ben seni 65 yaşına kadar çalıştıracağım” diye işe almadı. Tazminatlarını veremiyormuş. 300 bin memurun (gerçek sayıyı bilmiyoruz, belki daha az ya da fazla. Etrafımıza baktığımızda 10 memurdan biri böyle, yani emekliliği dolmuş) tazminatları kişi başı ortalama 50 bin alsak 15 milyar lira mı yapıyor? Devlet bir yılda bunlara bu kadar maaş veriyordur zaten. Yani kaybı yok. Neden böyle bir kanun çıkarılmıyor anlamıyorum.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..