Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '15

 
Kategori
Basketbol
 

Gençler Seviyesinde Türk Basketbolu

          Yaz dönemini FIBA U19 Dünya Şampiyonası ile açtık, daha sonra U20 Avrupa Basketbol Şampiyonası oynandı ve bu iki turnuvayı da üçüncülükle tamamladık. Bir diğer gençler turnuvası olan, U18 Avrupa Şampiyonası Yunanistan’da başladı; o turnuvayla ilgili de değerlendirmelerim olacak ama daha çok izleme şansı bulduğumuz ’96-’97 jenerasyonunu genel olarak değerlendirmek yerinde olur…

 

 

            FIBA U19 Dünya Şampiyonası: Yunanistan’daki turnuvada Türkiye, yarı finale kadar ortalama ve vasatın çok altındaki takımlarla karşılaştı; buna rağmen hiçbir rakibimize kolay kolay diş geçiremedik. İspanya ve Avustralya yarı finale kadar karşılaştığımız en iyi takımlardı… Yarı finalde, turnuvaya eksik kadrosuyla gelen Hırvatistan karşısında 13 dakika direnebildik ve maçı ağır bir tokatla kaybettik. 35 sayılık farktan sonra, maça pek de konsantre olamayan Yunanistan’ı yenerek önemli bir galibiyet elde ettik ve madalya kazandık. Furkan Korkmaz turnuvanın En İyi Beş’ine seçildi.

 

 

            Avrupa U20 Basketbol Şampiyonası: Turnuva boyunca inişli-çıkışlı performans çizdiğimizi söylemek mümkün. İkinci tur grubundan ikinci olarak çıktık ve çeyrek finalde Letonya’yı geçtik. Yarı finalde ise turnuvanın en iyi takımı olan Sırbistan vardı ve yine Hırvatistan U19 karşısında olduğu gibi, ikinci çeyreğin hemen başında pes eden Türkiye farklı bir mağlubiyet aldı, ertesi gün Fransa’yı yenerek madalya kazandık. Emircan Koşut turnuvanın En İyi Beş’ine seçildi.

 

 

 

 

BİREYSEL PERFORMANSLAR

 

 

İki turnuvada oynayanlar:

 

 

_ Tolga Geçim: FIBA U19’da 6s- 6a ortalamaları tutturdu, eşleşme problemi ve pasör yeteneğiyle rakiplerine ciddi zorluk yarattı; daha iyi şut atabilseydi, Türkiye daha etkileyici bir turnuva geçirmiş olacaktı… Tolga, U20’de ise vasat bir görüntü çizdi. Yine kötü şut attı ama 5s ortalaması yakaladı. Tolga’nın oyunda fark yaratması beklenen özelliği ise asist yönü. Turnuvada 19 dk. ortalama sürede 1.2a/ 1.8tk ortalamalarıyla hayal kırıklığı yarattı.

 

 

_ Ege Arar: Galatasaray’la Euroleague tecrübesi kazanan Ege Arar belki beklentilerin altında bir grafik çizdi ama pek de kötü değildi. U19’da ilk beş başlayarak 7s- 8r ortalamaları yakaladı. U20’de ise takımın en az süre alan oyuncularından biri oldu, sadece Ukrayna galibiyetinde rol aldığını söyleyebiliriz.

 

 

_ Berk Uğurlu: U19’da takımın birinci oyun kurucusu olan Berk turnuvayı 7s- 2r- 3a- 2tç ortalamalarıyla tamamladı. Dış şutlarda tehdit yaratamadı… Berk U20’de de önemli süre aldı, turnuvayı 6s- 2r- 2.5a- 1.5tç ortalamalarıyla tamamlarken, Kartal’ın 2 numaraya kayması da takımın opsiyonlarını arttırdı. Berk’in savunmadaki kırılganlığı özellikle Sırbistan’la oynanan yarı final maçında ciddi sorun yarattı…

 

 

_ Okben Ulubay: Bu jenerasyonun en önemli şutörü Okben, U19’da 9s- 3r- 1a ve U20’de 8s- 3r- 1a ortalamaları tutturdu. İki turnuvada da yaklaşık olarak aynı sürelerde oyun kaldı ve iki turnuvada da kritik maçlarda çok kötü şut attı; turnuvaların genelinde de kötü şut attı ama kritik maçlarda yüzdesini düşürdü. Okben’in cesur olması  ve risk almaktan çekinmemesi etkileyici olsa da, çok kötü şut atması durumunda sonuç iç açıcı olmuyor.

 

 

_ Doğuş Özdemiroğlu: U19’da fizik avantajına rağmen etkisiz kalan ve çok da az süre alan Doğuş, U20’de ise kendisini buldu diyebiliriz. Ortalama süre olarak maçların yarısında oynadı ve 4s- 4r- 1.5a- 2.3tç ortalamaları yakaladı. Şut yüzdeleri berbat seviyede ama hem hücum ribaundlarındaki isteği, hem de savunmada sergilediği sertlik kendisini takım için önemli kılıyor. Doğuş, oyun içindeki agresifliğini doğru yönlendirebilse ve performansını istikrarlı kılabilse, ‘vazgeçilmez’ olabilir. Letonya ile oynanan çeyrek finalde 4r- 4a- 7tç’lık bir performansı var; şut atmadan önemli bir oyuncu olması için bu tip performansları her maç sergilemesi gerekiyor.

 

 

 

U19 Dünya Şampiyonası:

 

 

_ Furkan Korkmaz: Geçen yılki U18 Şampiyonası’nda da çok etkileyici olan ve bu yıl da U18 Avrupa Şampiyonası’nda oynayan, sonra da A Milli Takım’a katılacak olan Furkan Korkmaz bu yorucu turnuvalar serisinin ilk turnuvasında 14s- 4r- 2a- 2tç ile oynadı; çok yönlü hücum katkısı ve kritik anlarda ‘güvenilen el’ olabilmesi, kendisini vazgeçilmez kılıyor.

 

 

_ Egemen Güven: Takım kaptanı Egemen Güven, fazla süre alamadığı sezonun ardından katıldığı turnuvada oyunun hücum alanında beklenenleri sergiledi. 10s- 5.5r- 1b ortalamaları tutturdu ama savunmada kötüydü; özellikle Hırvatistan maçında etkisizdi ve etkili savunma yapmaya çalıştığı maçlarda da erken faul problemine girdi.

 

 

_ Kadir Bayram, Yiğit Arslan, Oğulcan Baykan, Ayberk Olmaz, Mehmet Alemdaroğlu kadroda yer alan ve U20’de olmayan diğer oyunculardı. Büyük umutlar bağlanan Oğulcan-Ayberk’in az süreler alıp, etkili olamadıklarını ve diğer oyuncuların da yine kendilerini gösteremediklerini not edelim…

 

 

 

U20 Avrupa Şampiyonası:

 

 

_ En İyi Beş’e seçilen Emircan Koşut turnuvayı 10s- 7r- 3b ortalamalarıyla tamamladı. Turnuvanın blok kralı oldu ve %58 ikilik isabet yüzdesiyle bu istatistik kategorisinde de turnuva ikincisi oldu.

 

 

_ Kartal Özmızrak: U20’de takımın en fazla süre alan oyuncusu olan Kartal 11s- 4.3r- 3.7a- 2tç ortalamalarıyla etkili olsa da şut yüzdeleri bir garda göre çok düşük ve 2’nin üstünde top kaybı ortalaması var.

 

 

_ Metecan Birsen: 9s- 5.5r- 1tç ortalamaları yakalarken, kötü şut yüzdeleri tutturduğunu söyleyebiliriz. Etkili Sırbistan savunması karşısında da neredeyse sıfır etkiyle oynadı.

 

 

_ Doğukan Şanlı, Berk Demir, Muhsin Yaşar ve Mert Celep sadece bu turnuvada oynayan diğer oyuncular. Doğukan Şanlı geçen yılki performansının çok gerisinde kaldı; uzunlardan Berk Demir maçlara ilk beşte başladı ama fazla süre alamadı. Muhsin ve Mert de yine az süre aldıkları için yorum yapmak çok doğru olmayabilir.

 

 

 

DİĞER TAKIMLAR

 

 

            Diğer Avrupa takımları arasında, U20 ve U19 Şampiyonaları’nın ikisinde birden yarı final yapabilen bir takım yok.

 

 

Hırvatistan U19’da şampiyonluğu Bozic’in kaçırdığı son saniye serbest atışıyla kaçırdı, U20’de ise tam bir fiyasko oldu ve Hırvatistan sadece 17.olabildi.

 

 

Sırbistan U20’de şampiyon oldu ve turnuva boyunca inanılmaz derecede etkileyici olduklarını söyleyebiliriz. U19’da ise Avustralya’ya kaybedip çeyrek final öncesi elendiler ve sıralama maçları sonunda 9.oldular.

 

 

İspanya, U20’de Hernangomez’in etkileyici performansıyla final oynadı, U19’da ise çeyrek finalde Yunanistan’a kaybettiler.

 

 

Yunanistan, U19’da yarı finalde ABD’yi elinden kaçırdı ve üçüncülük maçında Türkiye’ye yenildiler ve madalyasız kapattılar. U20’de ise Hırvatistan gibi fiyasko yaşadılar ve 18.oldular.

 

 

_ İtalya, U19 çeyrek finalinde ABD’ye çarptı ve 6.oldular. U20’de ise kendi evlerinde hayal kırıklığı yaşadılar; ikinci grup aşamasını geçemediler ve 9.oldular.

 

 

_ U19’da oynamayan Fransa, U20’de yarı finalist oldu.

 

 

 

Genel Yorum: Geçen yıl U18 ve U20 Avrupa Şampiyonaları’nı kazanan Türkiye, bu yıl bir tık aşağıya inmiş oldu ama iki turnuvada birden yarı finale çıkma başarısını gösteren tek Avrupa takımı oldu. ‘95li Cedi Osman da hesaba katılırsa; Kartal-Cedi-Furkan-Emircan-Egemen şeklinde potansiyel bir çok güçlü ilk beş’e ve Berk-Tolga-Ege-Metecan-Okben-Doğuş gibi isimlerin oluşturduğu potansiyel bir kenar grubuna sahibiz. Yunanistan, Charalam.-Papagiannis; Hırvatistan, Arapovic-Bender/Zubac; Sırbistan Rebic-Guduric; İspanya Hernangomez-Diop gibi önemli ikililere sahipler ama gençler kategorisinde hiçbir ülkenin Türkiye kadar geniş olabilecek bir rotasyona sahip gözükmüyorlar. Türkiye, U19’da Hırvatistan, U20’de Sırbistan-İspanya’nın gerisinde kalmış olsa da, iyi turnuvalar geçirdiğini söyleyebiliriz. Çıkış göstermeleri halinde Tolga-Okben ve büyük jenerasyonlardan Metin-Talat-Tayfun-Kenan-Kerem ve kadroya alınması durumunda Enes Kanter’le gelecek 10-15 yılda A Milli Takım seviyesi için çok umutlu olabiliriz ama bir yıl içinde şampiyonluktan-üçüncülüğe inmek de umutları düşürmüyor değil. Son dört U20 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda en az yarı final oynayan İspanya gençler seviyesinde en yüksek potansiyelli kadroya sahip rakiplerimizden biri olarak görünüyor, Sırbistan ve Yunanistan da her zaman önemli rakipler…

 

 

 

 

sahinarif88@hotmail.com

 

 

twitter: @arifsahin1

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..