Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '12

 
Kategori
Deneme
 

Gençliğin sorunları ve çözüm önerileri

Gençliğin sorunları ve çözüm önerileri
 

Gencligin sorunlari irdelendiginde sorunun tek bir nedenden kaynaklanmadigi ve cesitli basliklar altinda toplanabilecegi ortaya cikmaktadir. Sorunlarin cesitli olmasi cozumlerin de cesitli olmasina yol acmaktadir.

Üniversite gençliğinin en önemli sorununa göz atıldığında karşımıza işsizlik problemi çıkmaktadır. Bu sorunun temel nedeni eğitim sistemi, öğrencilerin çalışma şekilleri, öğrencilerin dünyaya bakış açısı olmakla birlikte verilen eğitimlerin teoriden öteye gidememesidir. Uygulamaya dökülemeyen eğitimler sonucunda not kaygısıyla eğitimini sürdüren öğrenciler üniversite yaşamı boyunca almış olduğu eğitimden verim alamamakta ve mezun olduktan sonra da normal olarak iş bulamamaktadır. Bu gibi sorunlar göz önüne alındığında gençlik büyük bir sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Eğer ki bu sorunların önüne geçilmek isteniyorsa üniversitlerde verilen eğitimin teori dışına çıkması ve uygulamalı olarak verilmesi gerekmektedir. Bunun için de üniversite-sanayi arasında bir işbirliği sağlanmalı ve gerekirse öğrencilere mesleki yönlendirme yapılmalıdır.

Türkiye’nin ve Türkiye gençliğinin degişmeyen sorunlarından bir digeri de eğitim sorunudur. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana eğitime önem verilmiş olunsa da, bir türlü çağdaş bir eğitim sistemine geçilememiştir.  Eğitimdeki altyapı yetersizliği, yöntem eksiklikleri, plansızlık ve ezberci niteliği günümüzde hala tartışılmaktadır. Bu sorunun çözülebilmesi için yapılması gereken sistemli bir eğitim sistemi benimsemek ve istikrarlı bir biçimde bu sistemi yürüterek sistemi sekteye uğratacak olan sürekli değişikliklerden uzak durmaktır. Eğitim sisteminde bu istikrarın sağlanması ile ezberci anlayışın yok edilmesi gençlik adına atılacak olan önemli bir adım olacaktır.

Günümüz gençliği bireyselleşme ve yabancılaşma süreçleri sonucunda kimlik arayışı içinde olan bir gençlik niteliği göstermektedir. Gençler bireyselleşme yolunda ilerledikleri için toplumcu olma niteliğini yitirmişlerdir. Bu olumsuz sonucun ortaya çıkmasında günümüzdeki yaşam koşulları ve dünyanın gelmiş olduğu noktanın etkisi çok fazladır. Gençlerin büyük bir çoğunluğu zamanını sanal ortamlarda harcamakta ve gerçek yaşamdan uzaklaşarak bir yabancılaşma sürecine girmektedirler. Bu sorunun önüne geçebilmek için gençleri sanal ortamdan çekip alabilecek ve daha sosyal olmalarını sağlayacak aktiviteler yapılmalı ve gençlere yönelik belirgin politikalar belirlenmelidir.

Çalışan gençliğin sorunlarına baktığımızda ise karşımıza kayıtdışı çalıştırılma gibi bir sorun çıkmaktadır. Gençlerin çoğu iş sahibi olmalarına rağmen herhangi bir sosyal güvenceleri bulunmamaktadır ve bu da gençlik açısından büyük bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorun irdelendiğinde ise bu sorunun sadece gençlerin sorunu olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu sorun aynı zamanda ülkenin de büyük bir sorunudur. Çünkü gençlerin herhangi bir yerde çalışmalarına rağmen kayıtdışılıktan dolayı istihdam edilen kesime dahil olmamaları ülkenin işsizlik oranının yüksek olmasına sebep olmaktadır. Bu sorun dışında çalışan gençliğin diğer bir sorunu ise çalışma saatlerinin yüksek olması ve ücretlerin çalışma saatlerine oranla çok düşük olmasıdır. Bu durumun önüne geçebilmek için devlet bu konuda gerekli tüm denetimleri yapmalı ve gençlerin sahip olmaları gereken sosyal güvencelerine kavuşmalarını sağlamalı, çalışma saatlerini ve ücretleri herkes için adil olabilcek bir standarda bağlamalıdır.

Gençlerin girişimci ruhlarını ortaya çıkarabilecek bir mekanizmanın var olmaması gençlerin bu konuda geri adım atmalarına yol açmaktadır. Girişimcilik aynı zamanda risk almak olduğu icin gençler riskten genelde uzak durmaktadırlar. Proje konusunda da yeterli bilgiye sahip olmayan gençler bu sebepledir ki, bir çok şeye karşı duyarsız kalmaktadırlar. Fakat nadir de olsa bu gibi konularda daha duyarlı ve yetenekli olan gençler mevcut bulunmaktadır. Bu gençler yaşadıkları çevrede belli kuruluşlarda aktif olarak görev almaktadırlar. Bu gençlerin sayısının artması için ve bu gençlere gereken önemin verilmesi açısından bütün gençleri bir çatı altında toplayabilecek ve bütün sivil toplum kuruluslarını belli bir amaç ile tek bir çatı altında toplayabilecek ve belirgin bir ‘Gençlik Politikası’ oluşturabilecek bir ‘Ulusal Gençlik Konseyi’ kurulmalıdır. Böylelikle girişimci ruhu olan ve kendisini bu alanda geliştiren yetenekli gençlere ulaşılabilecek ve aynı zamanda Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde de önemli bir adım atılmış olacaktır.

Gençlik adına mevcut anayasamızda 58. madde olan ve ‘Gençliğin Korunması’ başlığını taşıyan tek bir madde bulunmaktadır. Genç bir nufusa sahip olan Türkiye’de gençlere verilen önem gözler önüne serilmek isteniyorsa yeni yapılacak olan anayasada gençlere yönelik anayasal dayanaklar eksiksiz bir biçimde oluşturulmalı ve gençlik hakettiği değeri almalıdır.

Bu sorunlar dışında yazılabilecek ve konuşulabilecek bir çok sorun ve çözüm önerisi mevcut bulunmaktadır. Sorunlar her zaman karşımıza çıkacaktır fakat şunu da unutmamak gerekir ki, her sorunun ardında bir çözüm mutlaka vardır. Yapılması gereken ise sorunlarla mücadele ederek gerekli çözümleri hayata geçirmektir. Bu durumda hem yetkili makamlar hem de bireyler vakit kaybetmeden üzerine düşeni yapmalıdır.

 
Toplam blog
: 102
: 1428
Kayıt tarihi
: 24.06.11
 
 

Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. 8 Nisan 1987 doğumluyum ve Adana'da Seyhan ilçesin..