Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '07

 
Kategori
Kentleşme
 

Gençlik merkezleri hemen şimdi

Gençlik merkezleri hemen şimdi
 

Gelişimci kişilik yapısı bulunan bireyler esnek yaklaşabilme yeteneği ile yeniliğe açık temas biçimi sergilerler. Eğer bu kişiler yetki sahibi bireylerse çalıştıkları alanda hizmet verdikleri çevrenin başarılı yöneticisi olarak ortaya çıkarlar.

Bu haftaki yazımda Sosyal Projelerleri ile ön plana çıkan Side Belediye Başkanı VE SOSYAL Hizmet uzmanı Sayın, Osman DELİKKULAK ‘ ın başarılı uygulamalarının gerçekleştiği Side Gençlik Merkezinden ve bu merkezin diğer belediyelere örnek oluşturabilecek yapılanmasından ayrıca Gençlik Merkezlerinin sosyal hayatımızda üstleneceği işlevlerinden ve yararlarından söz edeceğim.

Gençlik Merkezleri daha çok yerel yönetimler tarafından yörede yaşayan ailelerin çocuklarını kontrollü olarak planlı programlı etkinlikler kapsamında zihinsel-sosyal, kültürel ve sportif becerilerini destekleyebilecekleri boş zamanlarını yaralı bir şekilde değerlendirebileceği bir kompleks eğitim alanını ifade eder. Burada anlamlı etkinlikler sürecinde çocuk ve genç bir taraftan yeteneklerini geliştirme ve sergileme olanağı yakalarken diğer taraftan da zararlı alışkanlıklardan kendisini kurtarabilmektedir. Böylece sosyalleşme sürecine hız kazandırmaktadır. Gençlik merkezlerinin önemi sadece bunlarla sınırlı kalmamakta etkileşimin daha sağlıklı işlemesine çocuk ve gencin duygusal ve sosyal gelişimine önemli katkılar sunmaktadır.

Side Gençlik Merkezi, Müzik ve Tiyatro Eğitmenlerinin, Tenis, Basketbol Antrenörlerinin, Doğa sporları kulübü koordinatörün eşliğinde çok sayıda çocuk ve gencin üye olduğu kurslarla başarılı çalışmalara ve etkinliklere, doğa yürüyüşlerine turnuvalarda ve yarışmalarda başarılı sonuçlara imza atmakta. Böylece yarışma heyecanı ile merkezdeki kurslara üye olan çocuklar enerjilerini fiziksel ve zihinsel anlamda gelişimleri için harcamaktadırlar. Bunun sonucu zararlı alışkanlıkların ve davranışların oluşumu azalmakta ve daha bilinçli ve sağlıklı bireyler olarak çocuk ve gençler yetişebilmektedir.

Bu denli önemli etkilere sahip bir sosyal proje uygulamasının başarı hiç kuşkusuz bu uygulamayı hayata geçiren gelişimci kişilik yapısı taşıyan Side Belediye Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Sayın Osman DELİKKULAK’ ın yöneticilik ve mesleki vasfıyla ulaşılmış bir başarı olduğu kanaatindeyim.

Ancak ne yazık ki halkın çok arzu ettiği bu tür kuruluşlar her yörede bulunmamakta ve çocuk ve gençlerimiz internet kafelerde, sokakta ve sağlıksız çevrelerde zamanlarını harcamaktadırlar. Bu yörelerden ikisi de maalesef Manavgat ve Alanya İlçesi. Her iki ilçe sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik ve turistik kapasiteleri ve nüfusları bakımından il bazında potansiyeli bulunan ilçeler olmasına karşın bünyesinde Gençlik Merkezi bulunmayan bu ilçelerin bir an evvel Side Gençlik Merkezi örneğinde bir kuruluşa kavuşturulması çocuk ve gençlerimizin sağlıklı gelecekleri açısından önem taşımaktadır.

Bölgede en az 3 Gençlik Merkezi ilk etapta kurulmalı ve ihtiyaca göre yaygınlaştırılmalıdır. Zira zaman su gibi akıp gitmekte yeterli zihinsel sosyal kültürel ve bedensel gelişimi desteklenmemiş ve geliştirilmemiş bireyler hayata atılmakta ve kendi kaderleri ile baş başa bırakılmaktadır. Sonuçta dövünmenin anlamı kalmamaktadır. O zaman daha fazla gecikilmeden çocuklarımıza ve gençlerimize sözü edilen gelişim alanlarında gençlik merkezleri iyi bir araç olacaktır. Bu gelişim alanlarında kendi potansiyelini geliştirme fırsatı bulan bir bireyle bulamayan bireyler arasında önemli farklar bilimsel olarak bir realite olarak bulunmaktadır. Diğer taraftan bu olanağı ve koşulları bulamamış bireylerin bu merkezlerden yoksun kalışlarına bağlı olarak oluşan kayıplarının vebali yerel yönetimlerin üzerinde bir gölge gibi ve sorunlar yumağı olarak artarak kendine geri dönecektir. Sosyal Projeler ve Gençlik Merkezleri sosyal sorunların azaltılmasında bu denli bir öneme sahiptir. Umarız Manavgat ve Alanya’da bu şansa kısa sürede kavuşur.

SHU. ALİ SONGÜL

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..