Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '17

 
Kategori
Tarih
 

Gene, Cengiz Han

Gene, Cengiz Han
 

Geçen yıl Cengiz Han'ın zalimliği ve neden isminin konup durulduğuna dair eleştirel bir yazı yazmıştım. Bu yazıma bir yorum almıştım. Aklıma geldikçe gülerim. Yorum özetle şöyleydi:
 
'Cengiz Han, Türkleri zorla Müslüman yapan Araplardan Türklerin intikamını almıştır' diye.
 
Garibim bilmiyor, Türkleri daha çok Araplığa ittiğini. 
 
*
 
Baştan alalım: 
 
Cengiz Han ve ordusu bir silindir gibi Asya'nın üzerinden geçti 800 yıl önce. Çin, Türk, Hint, Fars, Kürd, Rus vs gibi milletleri ezdi, kültürleri sarstı, büyük tahribatlara uğrattı, zararlar verdi. Onların en başında İslam kültürü gelir. Kavimler Göçü, Avrupa için Orta Çağ'ın başlangıcı olmuşsa, Cengiz Han ve vahşi ordusunun tahribatları da İslam dünyasının Orta Çağ'ının başlangıcı olmuştur. 
 
Mezopotamya, Antik Yunan, Fars, Hint ve Türk kültürlerinin etkisiyle, 10-12. yüzyıllar arasında İslam dünyası büyük gelişmeler kaydetmişti. Semerkand, Buhara, Merv, Bağdat gibi gelişmiş şehirler, devrin çok önemli kültür merkezleriydi. Farabi'ler, İbni Sina'lar, El Kindi'ler, Harezmi'ler, Ömer Hayyam'lar gibi bir çok filozof ve bilim adamı çıkmıştı bu kültürden. Bu zenginlik, İslam dinini içinden çıkaran Arap kültürünün eseri asla değildi; bu zenginlik, birçok kültürün suyundan içerek oluşturulmuştu.
 
1200'lü yılların başında kum fırtınasını andıran bir kıyamet olan Cengiz Han ve ordusu Asya'da esiyordu; kan, zulüm, yıkımdan oluşan imzalarını ata ata. İslam dünyasının üzerinden öyle bir geçti ki, feleklerini sarstı, yüzyıllar boyu unutulmayacak, genlere işlenip nesiller boyu aktarılacak bir korku psikolojisi oluşturdu. İslam dünyasında ortaya çıkan bu çaresizlik, aklı ve mantığı reddedip inancı önplana çıkarmalarını sağladı. Tıpkı Kavimler Göçü sonrasında Hristiyanlığa iyice yönelmiş Avrupa halklarının benzer halini aldı İslam dünyası.
 
*
 
Cengiz Han ve ordusunun büyük zulmünden sonra, İslam dünyası günbegün gerilemiştir. Çünkü felsefeden uzaklaşmıştır. Çünkü çeşitliliği reddetmeye başlamıştır. Çünkü Arap kültürü ağırlıklı bir din anlayışına yönelmiştir.
 
Türklerin sözde intikamını alan Cengiz, Türkleri günbegün benliklerinden uzaklaşıp Araplaşmalarına da neden olmuştur. 300 yıl sonraki bir Türk hükümdarı eliyle, Araplaşmak devlet politikası olmuş ve Türkler hızla Araplaşmıştır. 
 
İslam dünyasında Cengiz Han'dan en az zarar gören Hicaz coğrafyasında yaşayan Araplar'dır. İslam'ın doğduğu topraklar neredeyse hiç zarar görmemiştir. İslam kültürünün zirve dönemlerinde Hicaz bölgesinde yaşamış baya hiç filozof çıkmamıştır. Çıktıysa bile çevresi tarafından dışlanmıştır. İslam kültürünün geliştiği coğrafyalarda da vardı yobazlık, onlar da dışlandı. Ama, Hicaz gibi değildi, pek çok kültürün kesişim noktasında olmaları farklı kılmıştır
 
*
 
Cengiz ve ordusu, İslam dünyasına müthiş zarar vermiştir. İşin ironisine bakın ki, torunları Müslüman olmuştur. 
 
İslam dünyası yaşadığı büyük kıyametten sonra, az da olsa tek tük ilim ve bilim adamı çıkarmıştır. Onlardan biri, Cengiz'in torunları sayılan Timurlu devletinin hükümdarı Uluğ Bey'dir.
 
*
 
Türklerin Araplaştırılması, Türk hükümdar tarafından devlet politikası yapılmasının 65 yıl sonrasında bir rasathane yıktırıldı. Sebebi, gök cisimlerinin incelenmesinden Allah'ın rahatsız olduğuna ve veba lanetiyle cezalandırdığına inanılmasıydı maalesef.
 
*
 
Cengiz kasırgasının üzerinden 800 yıl geçer, gün bugün olur, ama maalesef ki, İslam dünyasının kurtuluşu İslam'a yönelmeyle olacağı sanılır, çözümün bu olduğu düşünülür.
 
Dört bir tarafa imam-hatipler açılır, din derslerinin saati artırılır, biyoloji dersinin saatleri azaltılır, Evrim Teorisi müfredattan çıkarılır, ilahiyat fakültelerinde felsefe dersleri azaltılır...
 
Çok beklersin gelişmeyi...
 
*
 
Yorum yapanı iğneleyerek, yazıyı sonlandırayım:
 
Be hey, tarih bilmez! Cengiz, Araplardan Türklerin intikâmını almadı; benliklerini unutmasının önünü açtı. Pek çok halkın kaderiyle oynadı.
 
-Mustafa Yıldırım - 29.06.2017 
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..