Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

12 Mart '10

 
Kategori
Siyaset
 

Genel af tartışmaları

Genel af tartışmaları
 

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçtaroğlu partisinin Batman İl kongresinde yaptığı konuşmada:

“Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel bir affa evet deriz” sözleri gündeme “bomba” gibi düşerek, afla ilgili tartışmaları başlattı.

Daha önce yine CHP’den kaynaklanan “Dersim olaylarıyla ilgili sert çıkışlar yapan Kılıçtaroğlu, partisinden gördüğü tepki üzerine de “u dönüşü” yapmakla biliniyordu.

Kılıçtaroğlu’nun “genel af çıkışı ise Ankara’da büyük ses getirmiş, tepkilere neden olmuştur.

Kılıçtaroğlu’na en sert tepkiyi ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli göstermiş;

“Bu talep PKK talebidir, CHP nerede, neye, nasıl duracağını netleştirmelidir” diyerek bu talebin “PKK talebiyle ve AB talebiyle örtüştüğünü” dile getirmiştir.

Bahçeli’nin bu açıklamalarına üzüldüğünü belirten Kılıçtaroğlu “Ben Sayın Bahçeli’yi saygın bir politikacı olarak kabul ederim. Onun ötesinde Sayın Bahçeli benim sınıf arkadaşım” sözleriyle tepkisini dile getirmiştir.

Kılıçtaroğlu’nun genel afla ilgili sözlerine Başbakan Erdoğan’dan da yanıt gecikmemiş;

“CHP nin ne dediğini anlayamıyorum. Bugüne kadar da anlayamadım. Önce sağlıklı açıklama yapsınlar, sonra değerlendiririz”.

Kılıçtaroğlu’nun CHP Batman İl Kongresinde yaptığı “genel afla” ilgili sözlerine bu kez partisinin Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından da tepki gösterilmiş, Baykal yaptığı açıklamada;

“Terör bitmedikçe bu sözler yanlış sözlerdir. Bunu gündeme getirmek ve buradan bir arayışa girmek kesinlikle doğru değildir”

Bütün bu tartışmalar sonrası CHP Grup Başkanvekili Kılıçtaroğlu, Genel Başkanı Baykal’ında tepkisi üzerine “u dönüşü” yapmak zorunda kalmıştır. Yaptığı açıklamada “Af terörün bittiği, silahların koşulsuz teslim edildiği, artık terörün olmayacağı, sevginin, kardeşliğin, barışın egemen olduğu bir süreçte, kavgayı sürdürmenin hiçbir anlamının olmadığı bir süreçte, bir toplumsal uzlaşmanın gereği olarak ortaya çıktığı zaman af söz konusu olur” demek zorunda kalmıştır.

Bütün bu tartışmalar ve açıklamalar ışığında Kılıçtaroğlu’nun ortaya attığı “genel afla ilgili” ne hükümet kanadı, ne de muhalefet kanadı bu olaya “sıcak bakmadıklarını” açıkça topluma deklere ederek, bir “genel af ortamının henüz oluşmadığı” noktasında birleştikleri gözlenmektedir.

Kılıçtaroğlu’nun önerisine özellikle kendi partisinden ve Genel Başkanından tepki gelmesi Kılıçtaroğlu’nun yalnız kalması sonucu “şimdilik” kaydıyla af konusunun düşünülmediğini, şartların ve ortamın uygun olmadığını ortaya koymuştur.

Ancak bu olaya sıcak bakan BDP ve Sayın Bahçelinin de ifade ettiği gibi AB ‘nin öteden beri böyle bir talebi bulunmaktadır.

Demokratik açılıma “bel bağlayan AKP iktidarı AB ve BDP taleplerini ilerde gündeme alarak “barışı sağlayacağız” dayatmasıyla genel bir affı tekrar gündeme getirip toplumun önüne koyarlar mı bunu da bekleyip zaman içersinde göreceğiz.

Birde unutulmaması gereken bir durum var. Genel affı sadece dağlardaki beş bin PKK’lı için düşünülmemeli. Adalet Bakanlığının açıklamalarına göre tutuk evleri de halen tutuklu ve hükümlü sayıları kapasitenin çok çok üstünde. Hapishanelerde yer bulunmamaktadır. İki yıldır içerde yatıp da henüz “iddianamesi” gelmemiş insanlar tutuklu olarak yatmaktadır. Kılıçtaroğlu’nun gündeme getirdiği “genel af” tartışmaları artık gündemden zor düşecektir. İçerdeki insanlar ister istemez bir beklenti içersine girmiştir.

Tüm bu tartışmalar ve genel af talepleri devam edecektir.

Temennimiz bu tartışmaların toplumu daha fazla gerecek noktalara gelmeden “doğru bir yol “ bulunmasıdır.

Osman Özeker 10.03.2010

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..