Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Genel Sağlık Sigortası başladı-1 ay içinde milyonların müracaatı gerekecek.

Genel Sağlık Sigortası başladı-1 ay içinde milyonların müracaatı gerekecek.
 

Genel Sağlık sigortası -İnsanların gelirleri test edilecek.


*Hakların geriye gitmesi kalkınma söylemiyle ters düşüyor.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ sonunda yürürlüğe girdi. 1 Ocak itibariyle herkes GSS kapsamında. Artık kimsenin “ben sigortalı olmak istemiyorum, sağlığımı kendim hallederim” deme hakkı yok. Çünkü zorunlu. Ve şimdiye kadar sigortalı olmayan. 1.7 milyon kişinin 1 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurmaları gerekiyor. Baş vuranlar, “gelir testi”ne tabi tutulacaklar. 9.1 milyon yeşil kartlının ise vize sürelerinin bitiminde başvurup, gelir testi yaptırmaları gerekecek. İzdiham olursa nasıl başa çıkacaklar, o meçhul.

Türkiye’de yaklaşık 63 milyon kişi SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu. 9.1 milyon kişi ise yeşil kartlı. 127 bin tutuklu ve hükümlü; 650 bin er, erbaş ve yedek subaylar ile banka sandıkları mensupları ise 2013 yılından itibaren ‘genel sağlık sigortası’ kapsamına girecek. Ancak bunların dışında 1.7 milyon kişinin hiçbir sosyal güvencesi yok. (Hürriyet)

Sosyal güvencesi olanların Genel Sağlık Sigortasına aktarılacakları anlaşılıyor. Fakat yeşil kartlılar ile sosyal güvencesi olmayanlar gelir sorgusuna alınıyor.1.7 sosyal güvencesize mektupla ulaşılarak durum anlatılacak.

-Geliri brüt asgari ücretin üçte biri (295 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar aylık 35,4 TL ödeyecek.

- Asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.773 TL) arasında olanlar aylık 106,4 TL ödeyecek.

- Geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar aylık 212,8 TL zorunlu sağlık primi ödeyecek.

  • Sosyal güvencesi olmayan ve gelir testi yaptırmayan vatandaşların da aylık geliri asgari ücretin iki katından (1.773 TL) fazla kabul edilecek ve aylık 212,8 TL prim alınacak.

Yeşil kartlılardan da aylık geliri brüt asgari ücretin, yani 886.5 liranın üçte birinden az olanlar; bir başka ifadeyle 295 liranın altında olanlar 60-C-1 kapsamında olacak ve sağlık primini devlet üstlenecek.Fazla olanlar aynı şekilde pirim ödeyecek. (5510 sayılı  kanunun . 60. maddesi, c-1 fıkrası hükmüne tabi olduklarından artık yeşil kartlılara  “60-1” denecek)

Sosyal güvencesi olmayan 1.7 milyon kişi bir ay içinde, yeşil kartlılar ise vize bitiminde baş vurup gelir testi yaptırmazlarsa  bunların asgari ücretin 2 katı gelir elde ettikleri kabul edilip, aylık 213 Tl sağlık sigortası pirim tahakkuk ettirilerek, tahsiline gidilecek.(Şimdi gene iyi. Yasa ilk haliyle bildirimde bulunmayanlara asgari ücret kadar ceza getiriyordu. Anlaşılan bu kaldırılmış)

Tüm vatandaşlar için gelir testi üç ayda bir düzenli olarak, sistem tarafından otomatik olarak yapılır hale gelecek. (Hürriyet)

Yasanın sağlık sigortasını isteğe tabi değil de zorunlu  ve pirimli olmasına nasıl bir yasal kılıf bulunduğunu kavramak zor. Gelirini istediği gibi harcama hakkı yok mu? AB’de böyle mi, bir kaynak bulamadım. Örneğin adam iş adamı, paraya para demiyor, özel hastanelerden, hatta Avrupa’dan hizmetin alasını alıyor, fakat şimdi Genel Sağlık Sigortalı olup faydalanmadığı şey için pirim ödeyecek. O zaten mecburen Bağ-Kur’lu diyelim, adam karanlık işler çeviriyor, sağlık hizmetinin en alasını parasıyla alıyorsa gelir testinin doğruluğu tartışılır, sigortalı yapılıp pirim alınacak.

Türkiye'de işsiz sayısı son TÜİK rakamlarına göre 2 milyon 398 bin kişi. Bunları gelir testine tabi tutsan ne olacak? Sigortasız sayısı neye göre 1.7 milyon çıkmış o meçhul.

Öte yandan hiçbir sigortası olmayanların büyük bölümü tarım işçisi. Gelirleri değişken. Haliyle çok düşük gelir beyanında bulunacaklar. İşsizlerin geliri yok iken gelir testine tabi tutulmaları resmen angarya olacak.(İşsizler de “o zaman bu harcamaları nasıl yaptın” diye harcamaları takibe alınacakmış. Adam baba parası yiyorsa  ne olacak?)

Mevsim kışın ortası. Şimdi sigortasız, ya da yeşil kartlı kişilerin kalkıp kente gidip müracaat etmesi gerekecek. Bir çok köy yolu kardan kapalı. Bunların içlerinde yaşlı, yatalak hasta olanlar da var. Doğan her bebek de mi gelir testine tabi tutulacak? Kuyruklar oluşacak. Gitmeyenin suçu  GSS’na müracaat etmemek.. Ceza olarak işsiz adama asgari ücretin 2 katı kazanıyor muamelesi yapmanın neresinde adalet?

Vatandaşlarının en iyi şekilde sağlık hizmeti alması “sosyal devletin ilkesinin bir gereği. Anayasa’nın 56.maddesine “Genel Sağlık Sigortası kurulabilir” maddesi konulmuş. İyi bir şey, ama uygulama önemli. Gelir vergisi veriyor, tükettiği her mal vergiye tabi insanların. Bunlar ne için? Şimdi müracaat etmezsen ceza, sağlık sigortası pirimi, muayenede para, ilaç farkı,özel hastane farkı,ilacın yüzde 10’u, reçete başına 3-4 lira. Sonra da güya sağlığı sigortalı..Bari alınan hizmet kaliteli olsa..

Adam ayda 295 Tl  kazanıyorsa 35.4 Tl pirim ödeyecek. Ayrıca gelirden hissesine o kadar düşüyorsa, eşi ve çocukları için de.. Yaklaşık yüzde 12 civarında..Resmen sağlık vergisi. Azıcık gelirinden, boğazından kesip size verecek. Yahu değil pirim almak, bu adama bu parayla geçinebildiği için madalya takmak lazımdır. Asıl devletin geçinme yardımı yapması gerek. (Siz 11.500 Tl ile geçinemiyorsunuz ya)..

Herkese yeşil kart verip de ağaların bile 35 çocuğuyla birlikte hizmet almasına engel olunamayınca bütçede sağlık yükü ağır geldi tabii. Ama onlar gelir testinden yine yalan beyanla çıkarlar, olan fukaraya olacak.

Yapılacak şey şuydu: SGK kapsamında olmayan herkes, TC vatandaşı olmaları kaydıyla GSS’lı yapılacak, pirimleri devletçe ödenecekti. Eğer iş görülüyorsa, zaten SGK’ya tabi olmamak suçtu. Bu konu takip edilecekti. Şimdi GSS’lı ama sigortasız olmanın yolu açıldı. Böyle de olabileceği kabul edilmiş oldu. Sigortasızlık adeta yasallaşmış oluyor. Sigortalı olamayacak kadar güçsüz olanların “donunu” mu alacaksınız?

Ne olurdu, dönemimizde Türkiye’yi 4’e katladık, kalkındık diye böbürlenenler nüfuz kağıdını gösteren herkese sağlık hizmeti verseydi? Maliyeti altından kalkılamayacak kadar fazla mı olurdu? Yeşil kartı çıkaranlar da bunlardı. Türkiye bu kadar geliştiyse işler neden aksıyor, haklar neden geriye gidiyor?  Galiba yatsı vakti. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.

 

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..