Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '07

 
Kategori
Haber
 

Genel seçimler 22 Temmuz’ da olmayabilir

Genel seçimler 22 Temmuz’ da olmayabilir
 

Bu yaz mutlaka bir genel seçim yapılacak. Bu seçime kimin karar verdiği konusunda farklı görüşler var: Meclis mi, Anayasa’nın 102. maddesi mi?

Önce değişik bir durum örneği vereceğim:

Geçen hafta mecliste erken seçim kararı 22 Temmuz değil de 26 Ağustos için çıkmış olsaydı ve YSK bu karara göre seçim takvimini açıklasaydı. Daha sonra bugün olan gelişmeler yaşansaydı ve son aday da istifa edip Cumhurbaşkanlığı seçimi için hiç aday kalmasaydı, ne yapılırdı?

Anayasanın 102. Maddesinde yazılı olan “(...) Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yenilenir.” hükmünü YSK uygular ve seçimin daha yakın bir zamanda olduğu yeni seçim takvimini açıklardı. Çünkü 102. Madde “derhal” diyor.

Şimdi içinde olduğumuz durum bundan farklı değil. Ancak seçim tarihi çok uzakta olmadığı için YSK şu anda açıklanmış olan takvimin yeteri kadar “derhal” olduğunu söyleyip aynı takvim geçerli ilan edebilir.

Yapılacak olan seçim TBMM’inde alınan seçim kararı nedeniyle değil, Anayasa’nın 102. maddesine göre olan seçim olmalıdır. Şu anda açıklanan seçim takviminden daha önce seçim olanağı varsa YSK buna göre yeni bir takvim açıklayacaktır, yoksa 22 Temmuz’da seçim olacaktır.

22 Temmuz konusunda hiç ikna olmamıştım. Cumartesi yazdığım yazıda şöyle demiştim (1): “Şu anda kesinleşmiş gibi görünen takvimler, olmuş gibi görünen değişiklikler önümüzdeki günlerde çok farklı şekilde karşımıza çıkabilir. 22 Temmuz'da kesin seçim olacağından emin değiliz, emin gibi görünenler de değil.”

Seçimîn kesin 22 Temmuz’da olduğunu söyleyenler daha önce “367 gerekmez” ve “Cumhurbaşkanlığına Meclis Başkanı vekalet eder” demişlerdi. O nedenle hiçbirimiz emin değiliz, emin gibi görünenler de değil.

Seçim tarihinin 22 Temmuz veya başka bir tarih olduğu bugün kesinleşebilir.

Ankara, 7 Nisan 2007 01:30

(1) 22 Temmuz’da iki sandık senaryoları: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=38983

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..