Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '11

 
Kategori
Tarih
 

General Kutuzov

Eğer Tolstoy'un ünlü eseri Harp ve Sulh'ü okuduysanız yahut filmini seyrettiyseniz, büyük bir ihtimalle General Kutuzov'un kim olduğunu hatırlıycaksınız. 1812 de Borodino'da Napolyon'u yenen veya çekilmeye zorlayan Rus Generali. Filmde şöyle bir sahne var: Napolyon Moskova'ya yaklaşırken, Kutuzov'un kurmaylarından biri Kutuzov'a, Napolyon'a karşı ilerlemelerini ve onu durdurmalarını önerir. Kutuzov'un cevabı ise şöyledir, "Napolyon'u durduramayız, onu hiçbirşey durduramaz, dünyada Napolyon'u durduracak tek birşey vardır, o da kendi hırsıdır" der. Nitekim bildiğiniz gibi Kutuzov geri çekilmiş, hatta Moskova'yı da yakarak daha doğuya çekilmiş, Napolyon'u terkedilmiş, yanmış, ıssız Moskova'da ne yapacağını bilemez bir durumda çaresiz bırakmıştır. Sonunda bildiğiniz gibi Napolyon da geri çekilmeye mecbur kalmış ve perişan olmuştur.

Napolyon hiç şüphesiz büyük bir asker, büyük bir komutan ve büyük bir savaşçıydı. Harp sahasında topları dahiyane bir şekilde ve zamanlama ile kullanabilen, büyük bir kıvraklıkla ve süratle yerlerini değiştirebilen uzman bir topçu subayı idi. Çok genç yaşta, yirmili yaşlarında general olmuştu. Büyük bir strateji ve taktik uzmanıydı. Gerçekten de eğer iflah olmaz ve doyurulamaz hırsı olmasaydı belki hayatında hiç kimse onu yenemezdi. Ama hiç durmak bilmiyordu, ihtirasları hiç tatmin olmuyordu. Tabi sonu hüsran oldu.

Tarihte birçok komutan, imparator, devlet adamı vardır ki hepsinin sonu doymak bilmez ihtirasları ve megolomanlıkları yüzünden kötü gelmiştir veya kurdukları saltanat veya eriştikleri başarı düzeyi devam etmemiştir. Büyük Iskender, Sezar, Napolyon, Musolini, Hitler, Timur, General Paton ve daha niceleri... Bizim Atatürk'ümüzün en büyük özelliklerinden biri realist bir insan olması ve başarılarına rağmen kendisini hiçbir zaman büyüklük komplesine kaptırmamış olmasıydı. Şüphesiz Atatürk'ün pekçok üstün özellikleri vardı. Bu özellikler içinde beni en çok etkileyen özellikleri, zekası, siyasi dehası, ileri görüşlülüğü, realist olması, insiyatif sahibi ve kararlı olması ve cesur olmasıydı. Bunlara ilaveten çok yakışıklı ve zarif bir insan olması insanların ona hayran olmasına yardımcı oluyordu. Bakışlarındaki derinlikte, gözlerindeki mavilikte, kıyafetlerindeki ve giyinişideki ince zevkte, kahve fincanını tutuşunda, sigara içişinde, yürüyüşünde çok az insana nasip olan bir farklılık vardı. Allah gani gani rahmet eylesin.
 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..