Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

Generallerin yanılgısı...

Bugünlerde ne kadar Ulusalcı ya da olana bitene muhalif isim varsa söyledikleri hemen ortalığa düşüyor. Malum, devir iletişim devri. Hem de öyle bir devir ki ‘’ zırt’’ dediğinizi tüm dünya anında öğreniyor.

Konuşmaları ortalığa dökülen isimler arasında Generaller de var. Söylemleri genel olarak bilinene yakın. Şöyle ki ‘’ Siviller berbat edince asker toparlar. Bizim asıl işimiz işler kötüye gidince başlar, balans ayarı yaparız, v.s’’

Ne yazık ki böyle düşünenlerle ve bu Generaller ile aynı fikirde değilim. Bir asker çocuğu olarak, çok fazla okuyup-yazan bir Mustafa Kemal hayranı olarak, bir Ulusalcı olarak aynı fikirde değilim üstelik.

Bir kere bu ülkede yapılmış olan hiçbir darbe Ulusalcı değildir. Hepsi dış servislerin ağırlıklı olarak Amerika ve İngiliz tezgahı işidir. Ülke bu tezgaha geldikçe askerlerde el koymuşlardır. Bazen de el koymak herkesin işine gelmiştir. Ama sonrası gene hüsran olmuştur. Malumdur ki askerlerin en iyi bildiği şey askerliktir ve ötesi hep kalmıştır. Darbeler ülke yararına dönüşememiştir. Rusya Başkanı Putin'in yaptığını yani Sistem'in ülke menfaatleri için kurgulanmasını hiçbiri yapamamıştır. ''Gelen ağam giden paşam '' olmuştur.

12 Eylül’ü yapan Kenan için CİA Başkanı kendi Başkanlarına ne demişti ? ‘’ Bizim oğlanlar becerdi işi’’ Keşke Amerika’nın oğlanları olacaklarına Mustafa Kemal’in takipçisi olsalardı. Ne oldu sonra? Atatürk’ün kurduğu partiden tutun da tüm kurumlara kadar hepsini kapattılar birilerinin talimatıyla. Hatta ‘’Boğazı koruma imar yasası’’ bile o dönemde kalktı. O gün bugündür ormanlar ve kıyılar tecavüze uğruyor.

Generaller yıllar önce şunu anlamalıydı. Asıl olan kurumlardır. Yani Ülke bir masa ise ve onu ayakta ayaklar tutuyorsa o ayaklar işte o kurumlardır. Anayasa Mahkemesidir, Danıştay’dır, Sayıştay’dır, Cumhurbaşkanlığı’dır , Genelkurmay’dır, Adalet mekanizmasıdır, Emniyet’tir , MİT’tir aklınıza ne gelirse. Bunlar kurumsal olmazsa işte o zaman birileri ister Anarşi çıkar , birileri ister Türban çıkar, birileri ister ülkenin parası bir günde dışarı çıkar.

Diğer yandan önemli olan işlerin kötüye gidip, memleketin rezil hale gelmeden düzeltilmesidir. Artık herkes anlamalı. Seçkinler, bizi yöneten seçilmişler, oligarşik seçkinler hepsi anlamalı. Devletin en iyi kurumları birilerinin kızı, damadı, yeğeni iş bulsun diye kurulmadı. Adam kayırmacılık, rüşvet, torpil hangi dönem önlenmiş ki? Sistem yoktur ve asıl tehlike budur. Siz sistemi savunacak mekanizmaları kurmazsanız en olmayacak adamlar Başkan olur, başbakan olur, bakan olur; olur da olur.

O gitti bu geldi , şu oldu bu oldu koskoca ülkeyi bu hale getirmiştir. Bir tane araba üretemeyen, bir tane cep telefonu üretemeyen, jilet fabrikaları sökülüp götürülen, bebek emziğine kadar ithal eden bir ülke ayakta kalamaz. Ordusu beş milyon olsa da kalamaz.

Bize bir anahtar lazımdır. Delik orada durmaktadır. Artık herkes bilmektedir ki söylem ‘’ Ne darbe ne şeriat’’ şeklindedir. Menderes ‘i asmanın , Deniz gezmişleri asmanın utancı hala yüzümüzde kıpkırmızı durmaktadır. Hem medeni, hem Atatürk’çü, hem dinine bağlı hem de hukuka saygılı olmak mümkündür. Ve olması gereken de budur. Yoksa artık cüppe giyen Rektörler bana sevmediğim Siyasetçiler kadar sevimsiz gelmeye başladı.

 
Toplam blog
: 187
: 1260
Kayıt tarihi
: 02.10.06
 
 

İyiye ve güzele götürmeliyiz Dünyayı. Sürekli daha çok kazanmak, daha yukarıdan bakmaya çalışmak,..