Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

18 Kasım '10

 
Kategori
Genetik
 

Genler mi Önemli Besinler mi?

Genler mi Önemli Besinler mi?
 


Lezzetli ve sağlıklı beslenme konusu her daim önemliydi tabii ki... Lâkin, son yıllarda çok daha önemli hale geldi...


Beslenme sorunu "eksik beslenmek" ya da "ihtiyacımız olan şeyleri yeteri kadar yiyememek" olmaktan çıktı, "zararsız, temiz, katkısız, kimyasallarla kirlenmemiş, doğal şeyler yeme-içme" noktasına vardı.


Doğuştan gelen genel özellikler mi önemli, yoksa çevresel etkenler mi?.. Sağlığımız söz konusu olduğunda hangisi daha fazla etkili?..


Genlerin etkisi önemsiz değil elbette ama genetik gücün sağlığa doğrudan etkisi genelde yüzde otuzu geçmezmiş. Sağlığımızı etkileyen asıl faktör genlerden çok çevreymiş, çevresel faktörlerin en önemlisi de beslenmeymiş...


Yiyip içtiklerimizin bedensel şartnamemizdeki genetik defoları erken yaşlarda ortaya çıkarabilecekleri gibi bu olumsuzlukları örtbas edebilecekleri de biliniyor. Ayrıca kötü beslenme sağlıklı genlerde bazı yapısal değişikliklere neden olabiliyor...


Son günlerde büyük bir tartışma konusu haline gelen "et ithali", beslenme konusunun önemini bir kez daha gündeme getirmiş oldu!..


Artık öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, tükettiğimiz besinlerin nerede, ne zaman, hangi şartlarda, ne şekilde ve kimler tarafından üretildiğini, hangi yöntemlerle, ne gibi işlemlerden geçirildiğini, nasıl taşınıp nerelerde depolandığını, üretim safhalarında içlerine neler katıldığını, rengini, kokusunu, dokusunu, kıvamını, parlaklığını, rafta kalma süresini, dayanıklık müddetini ve daha pek çok özelliğini etkilemek üzere ne çeşit kimyasallar eklendiğini ve de nasıl paketlendiğini bilemiyoruz!!!


Sadece etin değil tabii, ekmeğin, suyun, şekerin, tuzun, meyve suyu niyetine içtiğimiz tatlı, gazlı, çoğu mısır fruktozu yüklü içeceklerin, yemek pişirirken kullandığımız yağların muhtevaları hakkında da yeteri kadar bilgilendirilmiyoruz!!!


Uzun lafın kısası, yiyip içtiklerimizi "doğal mı, değil mi, hormon katılmış mı, katılmamış mı, içerisinde kimyasal katkılar var mı, varsa zararlı mı" gibi sorularla sorgulamanın zamanı çoktan gelmiştir...


Eğer bu sorgulamayı yapmazsak, ne alerji, gaz, şişkinlik, ne kilo problemi, uykusuzluk, ödem, ne de diğer sağlık sorunlarından kolay kolay paçayı kurtaramayız!

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..