Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '10

 
Kategori
Dostluk
 

Gerçek Arkadaşlık

Gerçek Arkadaşlık
 

Arkadaşlık denilince günümüzde ilk akla gelen kız, erkek arkadaşlığı. Toplumda genel olarak beyinlerimize bu kavram oturmuş her nedense.

Oysa gerçek arkadaşlık; cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin yürütülen, sağlam temellere oturtulmuş düşünce ve hareket birliği. Aynı cins veya karşı cinsle olduğu fark etmez... Önemli olan beyinsel paralellik ve düşünsel arkadaşlık...

Kökende art niyetten uzak, beklentisiz, yalansız ve duru duygular üzerinde zor kurulmuş olan sağlam bir arkadaşlık, şüphesiz ki, uzun ömürlü olacaktır. Hatta hayatın sonuna kadar sürecektir. STFA, ülkemiz iş çevrelerince tanınmış Sezai Türkeş, Fevzi Akkaya örneğinde olduğu gibi.

Gerçek ve sağlam bir arkadaşlığı besleyen; KARŞILIKLI GÜVEN DUYGUSUDUR. Güvenin olduğu yerde herhangi kötü niyetli soyut veya somut bir oluşumdan söz edilemez. Güven, diğer güzellikleri beraberinde peşi sıra sürükliyecektir.

Gerçek ve sağlam bir arkadaşlığı besleyen ; ÖZVERİDİR. Bencilliğin karşıt anlamı olup, kişinin kendinden önce karşıdakini düşünmesidir. Korumacı, kollamacı, sevgi ve şefkat yönünden sınırsız özveri... Şu sıralar toplumuzda az rastlanıyor olması, bu kavramın yok olduğu hissini vermez, bazı istisnai kişilerde bu istisna duygunun halen yaşadığı görülmektedir.

Sağlam bir arkadaşlığı besleyen temel ilke, BEKLENTİSİZ olabilmektir. Arkadaşlıkla menfaat beklentisi yanyana yürümez, Birinin menfaatine dokunulduğu anda kopacağı kesindir.

Dışarıdan bir kazanca yönelik menfaat söz konusu olduğunda arkadaşlığın tekili değil de bütünü göz önünde bulundurulmalıdır. Yani mini bir ekip, hatta Ltd ortaklık gibi düşünülüp, eşit menfaat paylaşımcılığı olmalıdır.

Gerçek bir arkadaşlık YALANSIZ yürümelidir. Yalan bir yere kadar gizlenebilir, ya sonra....Yalan, güven duygusunu yıkıp, enkaza çevirir. Yalan hiç bir yerde barınamaz...

Gerçek bir arkadaşlık, DURU DUYGULAR üzerine kurulmalıdır ki, karşıdakinde herhangi bir şüpheye yer bırakmamalıdır. Saf ve temiz duygularla yürümekte olan arkadaşlık arabası, yolda engellere takılmaz.

Gerçek ve sağlam bir arkadaşlık, ART NİYETLERDEN UZAK olmalıdır. Arkadaşlardan biri, kafasında, gizli düşünceler oluşturmamalı. O gizli düşünceler ki, zayıf bir anda açığa çıkıp rotasında yürüyen bir arkadaşlığı ânında bitirir. Mesela, birinin diğerini kullanma amacını gütmesi gibi...

Sağlam bir arkadaşlıkta, birinin bir problemi, bir sıkıntısı olsa ilk aklına gelen kişi "arkadaşı" olmalıdır. Yani dar zamanlarda birbirlerine koşup, problemlerini birlikte çözmelidirler.

Karşılıklı sıkıntılar paylaşılıp, maddi ve manevi alanda birbirlerine destek vermelidirler. Çok güçlü olduklarını zannedenlerin bile, tahmin edilemiyen bir noktada desteğe ihtiyaçları vardır. En azından manevi yönden...

Birbirlerine karşı açık yürekli olup, söyleyebilecekleri kadar sırlarını paylaşmaları gerekir. Karşılıklı ketum olmak da arkadaşlığın şartlarındandır. Yaşantımızda görülmüştür ki, müşterek hareket edildiğinde "çözümsüz" sanılan pek çok konu çözüme ulaşmıştır. Burada esas olan samimiyettir.

Arkadaşlar toplumda birbirlerini yüceltme gayreti içinde olmalıdırlar. Arkadaşı (h)onore etmek, kişisini de onurlandırır. Bu davranış biçimi, "arkadaşını söyle, senin kim olduğunu söyliyeyim" özdeyişine de hizmet etmektedir.

Bir tanıdığımla sohbet ediyordum, bana " bir stadyum dolusu merhaba dediğim tanıdığım insan var ama bir tane bile gerçek arkadaşım, dostum yok" demişti. Üzüntü verici bir durum.

Çok sağlam arkadaşlıkları, "dostluk" olarak algılıyorum. Dostlukta, yüreğinizi açarsınız, evinizi açarsınız hatta cüzdanınızı açarsınız. Dostluk, sağlam arkadaşlıkla eşdeğer...

Hakiki arkadaşlıklar, zor tesis ediliyorlar, tıpkı binalar gibi... Ama onları yıkmak, dış etkenler yüzünden o kadar kolay olmamalı. Binaların yerine yenileri yapılabilir, ama bozulan bir arkadaşlığı yeniden aynı kıvamıyla yapmak veya onarmak mümkün müdür? Bence hayır, çünkü İZ kalır.

O yüzden, katışıksız bir arkadaşlığın korunmasına azami özen gösterip, değerini bilmek gerekir. Bu değer, beyin süzgeçlerindeki objektif düşünme analizleriyle oluşacaktır.

Çok değerli ve sağlam, gerçek bir arkadaşlığa değer biçememek gibi görüşlerim var. Sevinci ve kederi paylaşabileceğiniz, içinizi döküp deşarj olabileceğiniz, ferahlıyabileceğiniz, teselli bulabileceğiniz, yerine göre sağ kolunuz gibi hissedebileceğiniz güzel bir arkadaşlığı tüm okuyanlar için dilemekteyim.

Gittikçe yalnızlaşılan dünyada, bana göre hayatı daha yaşanılır kılmak adına böylesi arkadaşlıklara gereksinim var. Soluduğumuz hava kadar, yediğimiz ekmek içtiğimiz su kadar böyle ideal bir arkadaşlığa şiddetle ihtiyaç var, ruhumuzun gıdası ve yaşamın tamamlayıcısı olarak...

Güzel ve sağlam arkadaşsız kalmamanız dileklerime ilâve...

Gönüller dolusu selam ve sevgilerimle...

Yurdagül Alkan.

 
Toplam blog
: 344
: 1671
Kayıt tarihi
: 09.04.09
 
 

Özel bir finans kuruluşundan emekliyim. Hayatın her aşamasını acısıyla tatlısıyla yaşamış biri ol..