Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gerçek bazen söylenenin iki katıdır; bazen de gerçeğin iki katı dedikodu yapılır

Gerçek bazen söylenenin iki katıdır; bazen de gerçeğin iki katı dedikodu yapılır
 

Bütün olaylar/durumlar dışarıya gerçek haliyle yansıtılmıyor maalesef; ya olayın bir kısmı saklanıyor ya da olay hakkında gereğinden fazla konuşuluyor. Bu durumda her şeyi eksiksiz bilmeleri gereken yetkililer bile olayı/durumu tam olarak öğrenemiyorlar.

Bu, genellikle utanılacak, saklanılacak bir şeylerin olduğu ya bilinçli olarak bir şeylerin saklanmaya çalışıldığı durumlarda oluyor. Bir olay hakkında siz yeteri kadar bilgi sahibi olamamışsanız olayın saklandığını, yetkililer/görevliler bilgi sahibi olamamışlarsa bir şeylerin kasıtlı olarak saklanmaya çılışıldığını düşünmeliyiz.

Hiçbir olay sadece şöyle ya da böyle meydana gelmez; nedeni vardır. Siz iki kişi öldü deyip hatta nasıl öldüklerini detaylarıyla anlatsanız bile olay bilgisinde eksiklik vardır. Dikkat ederseniz polis olayın nasıl olduğu ile değil neden olduğu ile daha fazla ilgilenir. Detaylarla (film kareleri anlamında) sonuca gitmek isterseniz hata yaparsınız; oysa neden sizi sonuca götürmesi daha güvenilirdir. Detay şöyle olacağına böyle olabilir; oysa her olaya özgü bağımsız bir neden vardır.

Genelde olayların nedeni saklanır ama olayın özelliğine, durumuna göre nasıl olduğu da saklanıyor. Utanılacak durumlarda nasıl olduğu, bir gizli suç halinde neden daha fazla saklanıyor. Bazen de olayı gizlemek için failler, şahitler bambaşka şeyler anlatabilirler.

Saklanan olaylar suç, hata ya da utanılacak bir davranış olabileceği için yansıtılmaz ama bu saklamada faillerin, şahitlerin zararına durumlar da gelişebilir. Özellikle bitti sanılan ama devam eden olaylarda. Olayla ilgili gerçek olmayan şeylerin anlatıldığı da çok görülür. Polis bu anlatılanlara itibar etmez. Onun için olayı gören kişiler önemlidir. Aslında kaçmamışsa ya da yakalanmışsa olayı en iyi gerçekleştiren bilir. Ancak her olayın bir faili olmayabilir. Ama belki göreni vardır. O da yoksa şansa.

Bunları yazmamızın amacı karşılaştığınız bir olay/durum hakkında “Tamam; bu budur, böyledir, bu kadardır…” şeklinde yargıya varmamın yanlışlığını vurgulamak. Olay hiç de sizin bildiğiniz, duyduğunuz, sandığınız gibi olmayabilir. Dolaysıyla ön bilgilere dayanarak yapacağınız şeyler yanlış olabilir. Olayın nedenini ve nasıl olduğunu (tabii ki sonucunu da) tam olarak öğrenmeden harekete geçmenin bize zararı dokunabilir. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..