Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '19

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Gerçek Güç Nedir?

“GÜÇ” ÜN ÖNEMİNİ ANLAYAN OĞLUM

             Değerli oğlum,
             Mektubumuza başlamadan önce duamız yapalım.
             “Allah’ım Güç’ün ne olduğunu nasıl güçlü olacağımızı sen bizlerden daha iyi bilirsin. Çünkü sen güçlüsü, büyüksün, Güçlü olan insanın nelere kadir olacağını bizden daha iyi bilirsin. Mektubumuzu okuyan insanların da güçlü olmasını zorlukları başaracak güce erişmesini ve onların güçlenmesini sağla. Sen büyüksün. Bize güç ver kuvvet ver”

           Değerli oğlum,
           Güç nedir? Sorusuna herkes farklı şeyler söyler. Kimine göre güç paradır. Çok zengin olmak için çaba harcarlar ve para ile her şeyi satın alacağını söyleyen insanlar, para ile her şeyin satın alınamayacağını anlayınca sinirlenir ve psikolojik bunalıma girer ve paraya değer vermeyen insanı aptal gibi görürler. “İnsanlar önce para kazanmak için sağlıklarını, sonrada sağlıklarını kazanmak için paralarını verir” diyen düşünür bunu güzel anlatmıştır. Sağlık özellikle psikolojik sağlık kaybedilince paranın insana pek faydası olmuyor. Mezarlıklar parayı seven adeta ona tapan insanlarla dolu.

             Sevgili oğlum,
             Kimi gücü mevki ve makamda arar. Mevki ve makamlar kalmayınca güç de kalmadığından çok insan emekliliklerinde yalnız kalıyorlar. Zamanında büyük mevki ve makamları olan insanları çarşıda pazarda izliyorum da sadece hanımları var yanlarında. Çok zaman onları da göremiyorum. Zamanında kibirle bizleri küçümseyenlere verdiğimiz bir selamın bile onları mutlu ettiğini görmek gerçekten de hüzün verici şey. Yani insana insan olduğu müddetçe değer vermek insan olmanın gereği derim. Güç mevki makamda olsaydı mevki makam sahipleri ölene kadar itibar görürdü. Demek ki makamdan güç alan değil makama güç veren insan olmak önemli. Makamına güç vereni de Yaradan da yaratılan da asla unutmaz sanırı. Güç alan insan olmak değil insanı değerlerden dolayı makamlara ve insanlara güç veren insan olmak sanırım güçlü olmak demek bir nebze böyle olur.

            Değerli oğlum,
            Kimiler güç dendiği zaman iradesine sahip olmayı anlar. Boş konuşan insanlardan iradesine sahip olarak uzaklaşmak, boş konuşmamaya gayret etmek, kötü konuşanlara kötü konuşmadan uzaklaşmak, onları sevemese de kötü düşünmemek  “kem söz sahibinindir” diyerek kötü davranan ve konuşan insanları kötülükleri ile baş başa bırakmak bence de bir nevi güçlü olmaktır.  Allah iradesine sahip olmayı ve iradesine sahip olmayan insanların zayıf insanlar olduğunu zaten belirtmektedir. O halde bizlerde mümkün olduğu kadar irademize sahip olalım ki güçlü olduğumuz her iki cihanda da bizlere faydalı olsun.

           Sevgili oğlum,
           Yaşlı olanlar genelde çok yaşadıklarından dolayı tecrübeli olduklarını söyleyerek güçlü ve bilgili olduklarını anlatarak güçlü olduğunu çocuklarına hissettirmeye bakarlar ama bilgi noksanlığı burada ortaya çıkarak yaşlı olmanın güçlü olmaya yetmediğini çok olayda görürüz. Buna rağmen yaşlı olduğu eğitim almadığı halde hayatta yaşayarak gerçek manada duyduklarını yaşadıklarını iyi analiz ederek güçlü olan ve bunu çevresine hissettiren çok insana rastlayarak gerçekten tecrübenin bulunmaz hazine olduğuna da çok zaman şahit olmuşumdur. Çok zaman çocukları Üniversite mezunu olduğu halde eğitimli olmanın gururu ve kibiri ile oyalanırken babalarının herkese eşit davranarak yaşayarak öğrendiklerini uygulayarak daha çok inanın sevgisini kazanması beni her zaman hayrete düşürmüş ve gerçekten de bunlardan ders almışımdır. Meslek insana sadece para kazandırır ama iyi ve sağlam insan olmak aynı zamanda şahsiyet kazandırarak insanlara kendilerini unutmayan dostluklarda kazandırıyor. İşte bu yüzden mesleki eğitimden gelen değil insani eğitimden gelen kazançlar insana uzun vadede faydalı oluyor.

              Sevgili oğlum,
              Güç öyle çok anlama gelir ki,  insan farklı  farklı anlamlarda verir. O yüzden sen hayatı anlayarak güzellikleri görmeye bak. Güç sahibi olmak önemli ama şahsiyet sahibi olmak da onun kadar önemli. O yüzden şahsiyet sahibi olanlar sadece meslek hayatlarında değil tüm hayatlarında toplum tarafından sevilir. Şahsiyet sahibi olmayan ama  güç sahibi olanlar o gücünü yitirince  kimse bakmaz. Ben her gün kaldıorımlarda  güç sahibi iken herkese tepeden bakan ama  gücü gidince, güçlü iken küçümsediği insanların bir selamı ile bile  mutlu olan insanlara rastlamaktayım.

              Sevgili oğlum,
              Bazen yaşlı  insanlar her şeyi bildiğini zannederek  görüş ve  önerilerini  biraz da  kaba ve sert olarak genç nesillere anlatmaya  çalılşırlar. bunu güç sanırlar. Bağırarak, çağırarak sert  olarak  güç gösterisi  olmaz. O yüzden  ben yaşlı insanlardan  sohbet edebilecek olduklarımızla sohbet eder,  edemeyeceklerimizden uzak durarak  gazete ve dergilerle kitaplarla sohbet etmeye  yani onları okumaya bakarım. O zaman hayat daha  güzel gelir bana. Çünkü  güç  sahibi olarak gücümüzü birilerine ispatlama derdimiz yok.

              Sevgili oğlum,
              İnsanlarla   her zaman muhabbet kazanç getirmez. Bazen muhatap olmak bazen de   yalnız kalarak  gücümüzü kendi nefsimize göstererek   sabırlık olmak en güzel  şey. Bu yüzden ben yalnızlığı sever, yalnızkan  sana mektuplar yazar, bu mektupları tüm insanların  okuduğunu ve  faydalandığını hayal ederim.     

              Değerli oğlum,
              Mektubumu duamızı okuyarak son verelim.
              "Allah'ım beni kimseye muhtaç olmadan güçlü  kılacak  güç sende var. Beni kimseye muhtaç olmayacak  güç sahibi yap.Gücümü insanlara faydalı olacak,ezilmişi   ezilmekten kurtaracak, sevgiye muhtaç olana  destek olacak, gücünü kötüye kullanan   insanlara  ve kurumlara karşı aslanlar  gibi  savaşacak gücü bana ver. Bunu yapacak olan sensin sen. Bu gücü  benden esirgemeyeceğine inanıyorum .Amin" 

 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..