Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Gerçekten ne istediğinizi kendinize soruyor musunuz?

Gerçekten ne istediğinizi kendinize soruyor musunuz?
 

Yaşam Çarkı Uygulaması


Her şey istediğimiz gibi gidiyor da olsa, zaman zaman anlam veremediğimiz huzursuzluklar hissedebiliyoruz. Mesela; çok istediğiniz bir işe kabul edilseniz veya hayallerinizdeki aşkı bulsanız her şey yoluna girecekmiş gibi hissedersiniz, gerçekleştikten sonra da sanki o büyülü etki kaybolur ya da tutkuyla istediğiniz bir araba vardır, sahip olursunuz ama hemen ardından ne zaman değiştireceğinizi düşünmeye başlarsınız. Hep bir şeyler eksik gibidir.

Her yerde daha dengeli, daha mutlu yaşam için çeşitli görüşlerle karşılaşıyoruz. Bu görüşler; erken yatın, erken kalkın, öğünlerinizi atlamayın, meditasyon yapın, yeni ülkeler görün, akşamları eve iş getirmeyin, hafta sonları çalışmayın vb. tavsiyeler içeriyorlar. Ancak herkesin tek bir reçeteye uyması çok uzun vadeli mutluluklar getirmeyebilir. Çünkü her insanın daha dengeli bir yaşam elde etmesi, daha tatmin olduğu bir yaşam sürmesi için farklı bir alanı doyurmaya ihtiyacı vardır. Öncelikleri farklıdır, değerleri farklıdır, kişiyi iyi hissettiren etkenler farklıdır.

Gerçekten ne istediğinizi kendinize soruyor musunuz? Bu basit gibi görünse de çok önemli bir sorudur ve herhangi bir konuda kendi içinize dönüp bu sorunun cevabına ulaşmanız çok kıymetlidir. Yaşamımızda belki de her konuya yeterince yatırım yapmıyoruzdur ya da sürekli birkaç konuya odaklanmışızdır. Belki sürekli kariyerimizi belirli seviyelere ulaştırma çabasındayız, belki sadece aile yaşamımıza öncelik veriyoruz.

Buraya kadar aklınızı biraz karıştırdıktan sonra bu konuda nasıl farkındalık sağlayacağımıza ve çözüme gelmek istiyorum; profesyonel koçluğun en temel ve etkili araçlarından ‘Yaşam Çarkı’ uygulamasına. Bu uygulama ile yaşam alanlarınızdaki tatmin seviyenizi belirleyebilir, iyileştirilmesi gereken alanları her açıdan değerlendirebilirsiniz. Yaşamınızdaki denge durumunu görebilmek, gerçekten neyi iyileştirmeye ihtiyacınız olduğunu bulmak için çok pratik bir yöntemdir.

Resimdeki yaşam çarkı örneği; kariyer, aile, sağlık, eğlence, aşk, kişisel gelişim, arkadaşlar ve para alanlarından oluşuyor.

Bu modelden faydalanarak yaşam dengenizi nasıl iyileştirebileceğinize ve gerçekten ne istediğinizi nasıl bulabileceğinize bir bakalım:

1. Yaşam alanlarınızı belirleyin.

Resimdeki örneğe benzer bir çark çizin ve bu çarkı sizin için önemli olan alanlara bölün.

2. Tatmin düzeyinizi belirleyin.

Oluşturduğunuz alanların üzerinde iyice düşünerek, her birinin tatmin etme düzeyine 0’dan 10’a kadar puan verin. Puanlamayı yaparken lütfen kendinize karşı dürüst olun.

3. Geliştirmek istediğiniz alanları seçin.

Yaşam çarkı üzerinde tatmin düzeyinizi yükseltmek istediğiniz alanları seçin ve geliştirmek için önceliklendirme listesi hazırlayın. Burada dikkatinizi çekmek istediğim en önemli nokta, önceliği puanlara göre değil sizin isteğinize göre belirlemeniz. Örneğin; para alanına 5 puan, aile alanına 8 puan verdiniz. Bu puanlama, önceliğinizin para olduğu anlamına gelmeyebilir. Sizin değerlerinize göre aile alanınızı 10 puana çıkarmak daha öncelikli olabilir ve sizi daha mutlu edebilir.

4. Hedefinizi belirleyin.

Örneğin “sağlık” alanı için 5 puan verdiniz ve 9 puana çıkarmak istiyorsunuz. Öncelikle bu puanların sizin için ne ifade ettiğini düşünün; 5 puandayken neredesiniz, 9 puana geldiğinde nelerin farklı olmasını bekliyorsunuz. Yani sağlık alanınızda ne olursa, ne yapıyor olursanız, neyi farklı yaparsanız kendinizi daha iyi hissedeceksiniz? Bu soruları kendinize sorun ve cevaplayın.

5. Planlayın ve uygulayın.

Ulaşmak istediğiniz noktaya gidecek adımları yazın, bu adımları gerçekleştirmek için kendinize süreler verin. Planınıza olabildiğince uyun, başardığınız her aşamadan sonra kendinize biraz daha güveneceksiniz ve yaşamınızı iyileştirebileceğinize dair daha fazla inanca sahip olacaksınız.

6. Fark edin ve onaylayın.

Hedefinize giderken geçirdiğiniz değişimleri fark edin ve iyileştirdiğiniz, başardığınız en küçük şey için dahi kendinizi onaylayın.

“Nasıl daha iyi bir yaşama sahip olabilirim?” sorusunu kendinize daha sık sorun ve yaşam alanlarınız üzerine daha fazla düşünün. Çünkü içinizdeki huzursuzlukların kaynağını fark ettiğiniz ve iyileştirdiğiniz sürece kendinizi daha mutlu ve iyi hissedersiniz.

Kendi kendinize motive olamadığınız, kendinize derin ve güçlü sorular soramadığınız konularda ise profesyonel koçlarla birlikte çalışmak daha sağlıklı ve hızlı ilerlemenize destek olabilir.

Yazımın Uplifers linki; http://www.uplifers.com/gercekten-ne-istediginizi-kendinize-soruyor-musunuz/

Sevgilerimle,

Eliz Esra Şimşek

 

 
Toplam blog
: 6
: 364
Kayıt tarihi
: 15.06.15
 
 

PMP® unvanlı Proje ve Yönetim Danışmanı, ICF üyesi Profesyonel Koç. ..