Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Gerçekten tarihe geçtik mi?

Gerçekten tarihe geçtik mi?
 

Bayramlarda geçit törenlerini seyreder misiniz? Türk Yıldızları ile gurur duyar mısınız? Askerlerin tek bir vücut halinde yürüyüşünü izlerken gözleriniz dolar mı? Tanklarımız yeri göğü sarsarken kendinizi güvende hisseder misiniz?

Türk ordusu, milletimizin en güvendiği kurumlardan biri. Onlarla ne kadar övünsek az. Ancak biz ordumuzu sevdiğimiz için onlarla övünüyoruz. Yoksa Cumhuriyet döneminde ordumuz elli küsur sene önce NATO bünyesinde Kore’de savaştı. Otuz küsur yıl önce Kıbrıs harekatını yaptı. Ve son olarak da 20 küsur yıldır PKK’yla mücadele ediyor.

Bilindiği gibi ordumuz dünyanın ilk beşi arasında. Düzenli, eğitimli, başarılı ve güçlü bir ordu. PKK ise bir terör örgütü ve gerilla hareketi. İkisini birbiriyle mukayese etmek yanlış. Elmayla armut karşılaştırması gibi bir şey bu.

Onun için yapılan bu operasyonun, bu kadar büyütülmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Bu asla küçümsemek gibi bir anlam taşımıyor. Fakat gazetelerimizin bugünkü başlıkları da bana hayli abartılı geldi.

Kandil’e yapılan operasyonun ayrıntıları, bugünkü gazetelerin manşetlerini süslemiş… Sınır ötesi harekatın bu önemli ayağında 52 uçağımız birden havalanmış. Körfez savaşı dışında bu kadar uçakla yapılan başka operasyon yokmuş.

Posta gazetesinin “Dünya Türk’ün Gücünü Gördü” başlığıyla verdiği haberde bunun şimdiye kadar Kürt âsilerine yönelik en yırtıcı saldırı olduğu ve Türk devletinin gücünü, kararlılığını ve iradesini gösterdiği belirtiliyor.

50 Savaş uçağının terör kamplarına düzenlediği operasyonda hedefler sıfır hatayla vurulmuş. Sivillere zarar verilmemiş. Star gazetesi “Sıfır Hata Tam İsabet” başlığıyla haberi veriyor.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Babaoğlu da bir tek bomba plansız yere düşmedi, tersi iddialar kasıtlı, dediğini anlatan Sabah gazetesinin manşeti “Tek Sivil Hedef Vurmadık”

Genelkurmay Kandil vurulurken çekilen görüntüleri, ABD’nin körfez savaşında yaptığı gibi basına dağıtmış ve tam isabet sağlandığını açıklamış. Milliyet gazetesi de bunu “Jetlerin Vurduğu An” diye manşet yapmış.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’nın Kandil dağındaki karargahına ve sınır ötesindeki kamplarına karşı düzenlediği hava operasyonunu dünya anlayışla karşılamış. Hürriyet gazetesi “Dağda Tek Başına” başlığıyla bunu anlatıyor.

PKK’nın kimse dokunamaz deyip terör üssüne çevirdiği Kandil’de çok rahat olduğu, hatta santral ve hastane bile kurduğu, bununla yabancı basına şov yaptığını belirten Akşam gazetesi

“Piknik Bitti” diyerek teröristlerin Kandil sefasının F-16 bombalarıyla bittiğini belirtiyor.

Genelkurmay operasyon öncesinde sınır birliklerini geri çekip teröristleri gafil avlamış. Bu çekilmenin kış sebebiyle olduğunu zanneden PKK fena yanılmış. Takvim gazetesi de bunu “Turan Taktiği” manşetiyle vermiş.

Cumhuriyet gazetesi “PKK’nın Altyapısı Çöktü” manşetiyle, Kandil operasyonunda örgütün silah, mühimmat ve erzakının kullanılamaz hale geldiğinden bahsediyor.

F-16’ların bombaları terör kamplarına düşmeye başlarken teröristlerin korkusu telsiz konuşmalarına yansımış: Vurulduk… Her şey yıkıldı. Nereye çekiliyoruz? TC’ye sattılar. Yeni Şafak gazetesi “İlk Telsiz Konuşması: Her Şey Yıkıldı” manşetiyle bunu haber yapmış.

Genelkurmay Başkanı, PKK kampları bizim için BBG evi gibi benzetmesi yapmıştı, hatırlarsınız. Pilotların bombardımanı Predator adlı uçağın kamerasıyla Ankara ve ABD’de eşzamanlı canlı olarak izlenmiş. Bugün gazetesi “İşte BBG Kamerası” başlığı altında bunları anlatıyor.

Türk Pilotlar, gece karanlığında yüksek hızla derin vadilere dalmışlar. 100 feete (30 metreye) kadar alçalıp tek bir hedefi bile ıskalamamışlar. Bunu başarabilecek dünyada 5 ülke varmış. Biri de bizmişiz. Bütün bu olup bitenler için Vatan gazetesi “Tarihe Geçtiler” diyor.

Güneş gazetesine göre “Dünya Bu Operasyonu Konuşuyor”muş. Şimdilik aleyhimizde bir şey söylemedikleri ve bizi anlayışla karşıladıkları belirtiliyor. AB itidal tavsiyesiyle yetinmiş. Rusya ve ABD Türkiye’ye destek mesajları vermiş. Radikal gazetesi bu durumu “Operasyon Sessizliği” başlığıyla ifade etmiş.

Tabi bunun böyle olmasında, operasyon öncesi süreçte, Türkiye’nin uzun bir diplomasi trafiği sürdürmesinin payı büyük. Zaman gazetesi “Türkiye Kandil Operasyonunda Diplomasinin Meyvelerini Topladı” diyerek konuyu özetliyor.

*****

Öte yandan Taraf gazetesinde “Suriye’de Gizli Toplantı” başlığıyla verilen haberde, Kuzey Irak operasyonu öncesinde kalabalık bir Türk heyetinin Suriye’ye gittiği. Genelkurmay, Dışişleri ve MİT mensuplarından oluşan grubun, ABD, İran, Irak ve Suriyeli yetkililerle yapılacak işbirliğini görüştüğü bildiriliyor.

*****

Bu yapılan elbette çok doğru ve doğal… Planlı hareket edilirse başarı daha kolay olur. Bu arada Genelkurmay başkanlığımız, PKK’ya attığı tokadın üstünden 24 saat geçmeden Atina’ya, adaları silahlandırıyorsun, sonu iyi olmayacak uyarısında bulunmuş. Güneş gazetesi bu haberi “Müthiş Zamanlama” manşetiyle vermiş.

*****

Türkiye elbette güçlü bir ülke. Bu gücü dolayısıyla da hep budanmaya çalışılır. Bu son operasyon bence bizim gücümüzü ortaya koymuş değil. Tam tersine bizim gücümüzle bu operasyon yapıldı diye düşünüyorum.

Başbakan Erdoğan, operasyondan güç almış olmalı ki, artık dünyada Türkiye’yi hesaba katmadan hesap yapılmaz, demiş. Star gazetesi haberi “Bizsiz Hesap Olmaz” başlığıyla vermiş.

*****

Öte yandan Başbakan ekonomideki gelişmelere de dikkat çekerek, bugün kriz yerine tek haneye inen enflasyon ile sürekli rekor kıran ihracatı konuşuyoruz, demiş. Türkiye gazetesinin bununla ilgili manşeti de “Hayal Olanları Gerçek Yaptık”

Güneş gazetesi buna karşılık tam aksi bir iddiada bulunuyor. “Pembe Yalan” başlıklı haberde, hükümetin çizdiği güllük gülistanlık tabloya karşılık enflasyon yükseliyor, işsizlik büyüyor, esnaf dökülüyor, deniyor.

*****

DTP genel başkanı Demirtaş’ın askere gitmemek için sahte çürük raporu aldığını biliyoruz. Bu yüzden yurt dışından gelmeyecek, gelirse tutuklanacak dedikoduları alıp yürürken, Demirtaş dönme kararı aldı. Ama havaalanında gözaltına alındı. Radikal gazetesi haberi “DTP Liderine Gözaltı” Bugün gazetesi de “Demirtaş’a Çürük Gözaltısı” başlığıyla verdi.

*****

Diğer gazetelerin manşetleri de şöyle:

Vatan gazetesinin “Peruklu Savunma” başlıklı haberi şöyle: Vatan’ın türbanlı öğrencileri sınıflarda görüntülemesi üzerine Şefkat Koleji bunu yalanlamak için türbanlı kızları başlarına peruk geçirip kameraların önüne çıkardı.

Cumhuriyet gazetesinin manşeti ise “Türban Üniversitede.” YÖK Başkanı mahkeme kararlarını uygulamayın çağrısının hemen ardından yasak delindi.

*****

Hürriyet gazetesinde manşetten değişik bir haber: “Erdoğan’a Yalvarıyorum” Singapurlu anne, boşandığım Türk kocam sahte evrakla iki kızımı benden aldı. Kızlarımı onunla paylaşmaya hazırım. Yalvarırım Başbakan Erdoğan eski kocamı ikna etsin, kızlarıma kavuşayım, dedi.

******

Bugün gazetesinden bir haber: “Polise MSN Soruşturması” Emniyet Müdürü internette Erdoğan-Bush görüşmesi içime sinmedi diye yazınca istihbaratın casus programına yakalandı.

*****

Fotomaç ve Fotospor gazeteleri yine hafta arası transfer dedikodularıyla taraftarları heyecanlandırmaya çalışıyorlar

Fotomaç gazetesinin manşeti “Trezeguet Harekatı” Fotospor gazetesinin manşeti ise “Doldur Boşalt Operasyonu”

Fanatik gazetesi ise Hakan Şükür’ün sezon sonunda Galatasaray’dan ayrılma kararı aldım demesini “Olay Olay, Olay,Olay” manşetiyle vermiş.

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..