Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '16

 
Kategori
Deneme
 

Gerçi herkes insan ama kadını kadın olarak görmek daha doğru bir yaklaşım

Gerçi herkes insan ama kadını kadın olarak görmek daha doğru bir yaklaşım
 

Her şeyin/herkesin kendisi olması için verdiğimiz mücadeleyi insanlar anlamıyor… İnsan sadece bir tanım, bir kuru kavram. Niye aslan diyorsun, hayvan de; aslanı anlatmıyor değil mi? Peki neden Rıza, Ayşe demiyorsun da insan diyorsun. İnsan bizim genel adımız. Tek tek bizi anlatmaz. Hey insan, buraya gel diyemezsin.

Bence “Rıza, Ayşe” olamadığımız için insan diyoruz, kaybettiğimiz kimliklerimizi/kişiliklerimizi içi boş bir kavramda arıyoruz.

Genel söyleyişler bize bir şey kazandırmaz; aksine bizi sıradan yapar. Bir kadının kadın olarak görülmesi, örneğin Pakize hanım denilmesi “insan” ifadesinden daha anlamlı; çünkü katile de insan diyorlar. Öz sıfatlar iyiyi kötüden ayırıyor. Bana “Orada insan var mı” diye sorduklarında “İnsan yok Ayşe, Fatma, Rıza bey, Çoban Dursun var” diyorum; çünkü böyle anlamlı oluyor.

Adınız kimliğinizdir; kimliğinizi evde unuttuğunuzda cinsiyetinizi kullanabilirsiniz, “insan” ne kimliktir ne de cinsiyet,  canlı varlıkların bir sınıf adıdır. Bir de “insan” kelimesine anlam yüklüyorlar; katil de insan, onun gibi mi olmak istiyorsun.

Kadına adı ve cinsiyeti yeter; cinsiyetini anlatıyorsa adı da yeter. Kadınların “Kadın olarak görülüyoruz, insan yerine konmuyoruz, insan olarak değerimiz yok” serzenişlerine anlam veremiyorum. Benim insan olduğum zaten belli; erkek olduğumu ve adımı söyle. Yeter ki kimliğim belli olsun, insan demesinler. Kavgasını yaptığınız şeye bak. Ya sen kadın olarak zaten harikasın, herkes senin peşinde. “İnsan” üst kimlik, kadın-erkek cinsiyet ifadesi basit görülüyor. Sanki insan olunca değer kazanıyoruz gibi bir durum var. Üst kimlikler bizi genelliyor ve değersizleştiriyor. İnsan denilmesi mi daha anlamlı, Dereköylü Hatice denilmesi mi? Madem öyle kimliğimize adımızın cinsiyetimizin yerine insan yazsınlar. Sizi kadın olarak görüyorlarsa en değerli sıfatınız bu.

İnsan deyince herkes bir, kadın olarak farkınız ortaya çıkıyor. Herkesi bir etmeye çalışan kelleci tekçiler kadınları kimliksizleştiriyorlar. Kadınlar da insan deyince kendilerine önem verildiğini sanıyorlar. İnsan sizin sınıfınız, insan demeyip de ne diyecekler. İnsandan öte nesiniz, o önemli. Kadınsınız, Ayşe’siniz, annesiniz…

Biliyorum, bu “insan olma, insan sayılma, insan sınıfına konma”istekleri kadını sadece zevk aracı, cinsellik anlamında düşünen dar görüşlü kimseler yüzünden. Adınız da cinsiyetiniz de insan olmaktan daha değerlidir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..