Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Gereksiz şeylerde boğulmak

Gereksiz şeylerde boğulmak
 

Bazen şirket içi politik gücü yüksek birileri istiyor diye saçma sapan teknolojilerle, işe yaramaz uygulamalarla yaşamak zorunda buluruz kendimizi. Hatta bu uygulamalar, onları savunup hayatımıza sokanlar başka yerlere gitseler bile devam ederler.

Örneğin Genel Müdür bayilerin akşamüstü satış verilerini gösteren bir rapor ister. Bu rapor bazen onlarca sayfa halinde yazıcıdan çıkabilir bazende elektronik olarak hazırlanır ve eposta ile otomatik gönderilir. O rapora ihtiyaç kalmadığında yada Genel Müdür başka bir şirkete geçtiğinde o raporun gönderimi ve hazırlanması hala sürer. Halbuki ne okuyan nede isteyen vardır artık.

Aynı şeyi hiç kullanılmayan yazılımların sistemlerde silinmeden bırakılmasında, hiç kullanılmamasına yada çalışmamasına rağmen yerinden kıpırdatılmayan yazıcı yada başka cihazlardada görebilirsiniz.

Bazen bir sistemin savunucusu oradan ayrılsa bile bıraktığı sistem yaşar. Aslında o uygulamayı hayata geçiren otorite orada yoktur ama sistem devam etmektedir. Buna “ilginç döngü” denilebilir. Aslında bu tip sistemlerin karmaşık yapılarda daha çok olduğunu görebilirsiniz. Çünkü karmaşık yapıların değişmesi çok zordur. Eğer bir sistem oturtulmuşsa artık onu değiştirmek çok zorlaşır. Hem alışkanlıklar hemde o sisteme karşı gelmenin sonuçlarını kestirememek değiştirmemenin sebepleri arasındadır.

Bir şeyleri değiştirmek istediğinizde önce “bu duruma nasıl geldik?” diye sorgulamanız gerekir. Eğer o uygulamanın o noktaya geliş aşamları biliniyorsa bazı ayarlamaları yapmak kolaylaşabilir. Hatta değiştirmek için uygun stratejileri geliştirmek ve uygulamak kolaylaşır. Bir yandanda körü körüne o sisteme inanmış ve değişime direnç gösterenlerle boğuşmak zorunda kalırsınız ki size karşı çıkanlar neden karşı çıktıklarını bile bilmezler çoğu zaman.

Bu tip kişiler şöyle direnç gösterirler;

Bu yeni sistemi biz beceremeyiz.

Mevcut yapıyı bozamayız.

Bu sistemi getirenle ters düşmek istemiyoruz.

Bugüne kadar her şey yolunda gitti. İyi giden bir şeyi neden değiştirelim ki? Biz hayatımızdan memnunuz.

Rahatımı kaçırmayın.

Sırf birilerinin zamanında doğru bulduğu yada uygun gördüğü uygulamları gözünüz kapalı uygulamayın. Her dönem ve her geçen zaman gelişimi ve değişimi getirir. Siz işinizdeki her uygulamanın kullanıldığından ve güncel olarak işe yaradığından emin olun. İşe yaramayan şeylerden kurtulun ve hafifleyin.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..