Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Gereksiz tuz alımı ne gibi sorunlara yol açar?

Gereksiz tuz alımı ne gibi sorunlara yol açar?
 

Hastanede ne zaman yemek yesem, karşımdaki kişilerin elleri tuz ve baharatlara uzanıyor. Hadi baharatlar neyse, yemek tadını zenginleştirip, nane gibi olanlar sağlığa yarar da sağlıyor. Ancak tuz eklenmesi tümüyle hatalı bir davranış. İnsanlara bunun yanlışlığını söylemeye de çekiniyorum, çünkü toplumumuzun neredeyse %80’inde bu davranış oturmuş durumda, insanların yemek keyfini bozmak istemiyorum.

Oğlumu büyütürken, yiyeceklerine tuz ve şeker eklemezdik. Yiyecekleri normal tatlarında yemeye alıştı, hala domates ve salatalık tuzsuz yenir bizim evde. Eşim de önceleri yemeklerin tuzu konusunda biraz şikayet etti ama şimdi oda alıştı, daha az tuzlu yemeye. Tuz konusunda başarılıyız da, bizim kötü alışkanlığımız yok mu, tabiî ki var, biz de çikolatalı atıştırmalardan vazgeçemiyoruz. Hadi çikolata mutluluk hormonunu artırıyor, tuz da olsa olsa tansiyonu artırıyor.

Aşırı tuz alımı ne gibi sorunlara yol açar?

    Fazla tuz alımı hipertansiyona yol açan bir mekanizmayı uyarır ve yapılan çalışmalarda tuz tüketimi ve hipertansiyon sıklığı arasında yakın bir ilişki vardır.(1) Sofra tuzu sadece sodyum klorürden oluşmaktadır, potasyum ve magnezyum gibi kalp-damar sağlığı üzerinde koruyucu etki gösteren minerallerden yoksundur.(2) Sodyum osteoporozun oluşumundaki önemli etkenlerden biridir. Diyetle ne kadar çok sodyum alınırsa, idrarla o kadar çok kalsiyum atılmaktadır. Sonuç olarakta osteoporoz gelişim riski de artar. (3) Fazla tuz alımı vücutta su toplanması, yani ödem tablosuna da yol açabilir.

Sağlık Bakanlığı fazla tuz alımının engellenmesi amacıyla bir rapor düzenlemiş, bu raporda tuz hakkındaki bilinmesi gerekenler ve tuzu azaltmanın yolları belirtilmiş. (4)

TUZ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

    Besinlerin içinde bulunan doğal tuz (sodyum) bireylerin günlük ihtiyacını karşılar. Sofra tuzları iyotla zenginleştirilmiştir. Çok az miktarda (1/4 çay kaşığı) iyotlu tuz, günlük iyot gereksinimini karşılamak için yeterlidir. İyot çabuk kayba uğradığından iyotlu tuzlar ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklanmalıdır. Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir. Günlük sodyum ihtiyacı 2400 miligramdır. Bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir. Ev dışında yemek yeniliyorsa az tuzlu yiyecekler tercih edilmelidir. İshal durumunda suyun yanı sıra tuz da kaybedildiğinden, su ile birlikte bir miktar tuz da alınmalıdır. Bedensel çalışma sırasında, aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan, su ile birlikte tuz tüketimi de bir miktar artırılmalıdır.

TUZU AZALTMANIN YOLLARI

    Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinler satın alınmalıdır. Yemeklerin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle baharatlar kullanılabilir. Turşu, konserveler, ketçap ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır. Bu besinler fazla tüketilmemelidir. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir. Bol su içilmeli, şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.

Daha az tuz tüketimi ile sağlıklı günler diliyorum, sevgilerimle

http://www.saglikrehberim.com/hiper_Tansiyon_nedir_yuksek_tansiyon_nedir_ne_sekilde_olusur_kac_cesidi_vardir_vucuda_zararlari_nelerdir_nelerden_etkilenir.php(1)

http://www.dora.biz/pansalt/html/pansalt.htm(2)

http://www.sdonmez.com/sf-index-of-Osteoropoz_ve_beslenme-cp-2_17_44.htm(3)

http://www.ntvmsnbc.com/news/356096.asp(4)

Resim Kaynak, http://images.jupiterimages.com/common/detail/27/99/23049927.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..