Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

Gerger & Adıyaman Narı

Gerger & Adıyaman Narı
 

Kış aylarının vazgeçilmezidir nar.

Hem rengi, hem tadı, hem de tane ve genel görüntüsü itibariyle güzel bir meyvedir.

Son zamanlarda ilimizde sıkça göze çarpan bir meyvedir nar.

Birçok hastalığa iyi geldiği söylenilen, bilinen, emsalsiz şifa kaynağıdır nar meyvesi.

Gerek merkez ve gerekse ilçelerimizde, sıkça üretimi yapılan, belli başlı geçim kaynağı arasında sayılmaktadır.

Nar yetiştiriciliği, son yıllarda tütünün yasaklanmasıyla beraber, alternatif ürün olarak, ikinci bir potansiyel geçim kaynağı haline gelmiş durumdadır.

Ancak nar meyvesinin yetiştirilmesi, Pazar anlamında yeterince ilgi görüp-görmediği ise, bir muamma halini almış durumdadır.

Yetiştirilen narların miktarı ile satış bedeli ve miktarı arasında, inanılmaz bir uçurum oluşmuş durumdadır.

Önemli bir geçim kaynağı olarak görülen narların ekilmesi, ne yazık ki sonuç itibariyle, “hüsranla sonuçlanmıştır” dersek, abartı olmaz herhalde.

Çünkü yetiştirilen narlar için Pazar imkânı olmayınca ya da yetersiz kalınca, narlar eşe-dosta-akrabaya dağıtılıyor, uzak illerdeki tanıdıklara gönderiliyor ya da dalında kalıp bir süre sonra çatlamakta ve hayvanlara meze haline gelmekte ve kuruyup gitmektedir.

Türkiye’de pek eşi, benzeri bulunmayan narlar (ki özellikle Gerger Narı) Pazar sıkıntısının yaşanmasından dolayı, Gerger başta olmak üzere, şehrin dört bir yanından, yurdun muhtelif şehirlerdeki tanıdıklara gönderilmektedir.

Bu yıl yaz mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle yeterince sulanmayan nar bahçelerinde yetişen meyveler çok sıska ve cılız kaldığından,  önceki yıllara nazaran rekoltesi düştüğünden, çiftçiler ve nar yetiştiricilerinin zarar ettikleri bilinen bir gerçek.

Belki şehrin tanınması aşamasında, şehrin markalaşmasının sebebi olabilecek özellikle Gerger narı, bölgesel ve ulusal anlamda yeterince Pazar-para payına sahip değildir.

Böyle bir hazineye ve değere sahip olduğumuz, tadı, tanesi ve şifa kaynağı olan nar meyvesi üreticisinin karşı karşıya olduğu bu sıkıntılarının giderilmesi konusunda, mevcut Pazar sorunlarının bertaraf edilmesi gerekir. Aksi takdirde, nar üreticileri nar bahçelerini sökmek zorunda kalabilirler.

Nitekim güzel bir nar bahçesine sahip olan bir üretici arkadaşımız, dostumuz olan Hidayet ÖZDEMİR’le olan sohbetimiz esnasında; “ bu yıl da Pazar bulamayıp, narlarım dalda kalırsa, galiba sökeceğim! Çünkü toplasam bile, ancak yok pahasına götürüp satmamız gerekiyor. O zamanda yaptığımız masrafa değmiyor, emeğimizi karşılamıyor, biz de bırakıyoruz dalında kalsın, es, dost ve hayvanlar yer bari belki bir hayra geçer. Nar için tembel toprak lazım, oysa bizim toprağımız çok verimli. Bu yüzden çatlamalar da oluyor ve müşterisi de az bulunuyor...”  serzenişte bulunarak, acı bir şkeilde bu isteğini dile getiriyordu.

Aynı şekilde, Gerger’de nar bahçesi bulunan, Adıyaman Gazetecileri Cemiyeti Başkanı İbrahim ASLAN’ın her yıl topladığı narları, Cemiyet üyelerine ve gurbette eş-dost ve akrabalarına gönderdiğine şahit oluyoruz. “Çam sakızı, çoban armağanı” kabilinden, poşetler halinde dağıtımını yaptığı bu Gerger narlarının o damak tadı ve şifasından çoğu kişi faydalanmaktadır. Tabi bizim gibi yiyenler de, ancak bir teşekkür etmekten öteye gidemiyor maalesef! Narların öylece dalda kaldığını görmek, gerçekten insana acı veriyor.

Hâlbuki meyve olarak,  başta Gerger olmak üzere, halkın büyük bir kısmının umudu olarak yetiştirdiği narlar için, hem ekonomiye yapacağı katkılar, hem de halkın geçimini sağlayıp nafakasını çıkaracağı düşünüldüğünde;  satılacak pazarların bir an önce bulunmasında fayda vardır. Bu meyvemizin tanıtımı konusunda da yetiştirilen narların sergileneceği tanıtım filmleri ve festivallerin yapılarak,  halkın umudu sayılabilecek bu nar yetiştiricilerinin ümitlerinin heba edilememesi, parasal anlamda bir doygunluğa ulaştırılması gerekir.

İnşallah önümüzdeki yıl ve ilerleyen yıllarda, narımızın tanıtılması, paraya dönüştürülmesiyle, hem ekonomimize katkısı sağlanır, hem de halkın bu meyveden beklentileri karşılanır, hem de emeğin karşılığı alınır. Nar meyvesi hakikaten her şeye değer.

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com 

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..