Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '12

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Geri dönüşüm kumbarası

Geri dönüşüm kumbarası
 

Geri dönüşüm


Konunun uzmanı olmadığım için çok fazla teknik detay içermeyen bir yorum olacak.

Geri dönüşüm kumbarası: Büyükçe yeşil bir varil yada evde doldurulabilecek bir plastik torba.

Çevre için yapabileceğimiz çok basit ve güzel şeyler var. İnanın sadece birazcık hassasiyet yeterli.

Evde, işyerinde çöp olarak attığımız nesneleri şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Attığımız nesnelerin aslında çok büyük bir kısmı çöp değil. Sadece çöp olarak algıladığımız şeyler.

Çöp kovalarına attığımız nesnelerin çok büyük bir kısmı geri dönüşümü mümkün olan nesneler. Özellikle kağıt, plastik, cam, metal. Zaten geriye sadece gıda atıkları kalıyor. Yani özetle, gıda atıkları dışında çöp sandığımız herşey geri dönüşüm malzemesi.

Bu konuda yerel idarelerin gerekli çabayı göstermediği bir gerçek. Tabi bizlerin de gereken hassasiyeti yeterince taşımadığımız diğer bir gerçek.

Geri dönüşüm ürünlerini atabileceğimiz geri dönüşüm kumbaraları yok denecek kadar az. Resmi kurumlarda göstermelik geri dönüşüm kutuları var ancak kullanım alanı oldukça kısıtlı.

Artık mahalle içlerinde oldukça fazla sayıda, irili ufaklı spor parkları, çocuk parkları, küçük kavşaklardaki yeşil alanlar var. İşte buralar, bu kumbaraları yerleştirmek için uygun yerler. Ve tabi ki, evlerimizde basit bir şekilde geri dönüşümü mümkün nesneleri ayrı bir torbaya koymak için zaten ekstra bir çalışmaya gerek yok.

Herkesin ulaşabileceği kolay noktalara bu kumbaraları yerleştirdikten sonra yapılacak basit bir reklam kampanyası (hani bu aralar moda: Kamu spotu) ile insanların dikkatini çekmek kalıyor.

Ancak önemli bir detay: Bu kumbaralara bütün geri dönüşüm ürünleri atılabilmeli. İnsanoğlu zor, karmaşık şeyleri sevmez. Kolay, anlaşılır olmalı. Cam, kağıt, plastik, metal aynı kumbaraya atılabilmeli. Çünkü geçmişte bu konuda çok başarısız denemeler yapıldı.

Toplanan bu geri dönüşüm nesnelerini periyodik aralıklarla topladıktan sonra gerekli tasnifin, ayrıştırmanın yapılacağı tesislere götürmek kalıyor geriye. Doğru bir projeyle, yapılmaması için hiçbir sebep olmayan geri dönüşüm çalışmalarının sağlayacağı katkıları sıralamaya çalışalım.

Doğaya verdiğimiz  zararlar azalır.

Enerji, hammadde harcamalarında azalma olur.

İthalatı azaltıp, ihracatı artıran etkileri olur.

Yeni iş alanları oluşur.

Bu iş alanlarında ciddi boyutta istihdam sağlanabilir. (Yüzbinlerce çalışan)

Dahası, çevre bilinci oluşur ve gelecek nesillere aktarabileceğimiz bir mirasımız olur.

Şunu da hiçbir zaman unutmayalım: Hiçbir yerde kumbara olmasa da, ilgili birimler hiçbir çalışma yapmasa da, evlerimizde ve işyerlerimizde geri dönüşümü mümkün ürünleri ayrı bir torbaya koyarak çöpe atalım.

İmkansızlıklardan dolayı, çöplerden geri dönüşüm nesnelerini toplayarak hayatını kazananların işlerini kolaylaştırarak, daha fazla geri dönüşüm nesnesi toplanmasını sağlamak bile çok faydalı bir davranış olacaktır.

 

 
Toplam blog
: 10
: 621
Kayıt tarihi
: 26.02.12
 
 

Güncel olayları takip etmeyi çok seven biri olarak dengelerin çok çabuk değiştiği günümüzde;  Tar..