Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '11

 
Kategori
Güncel
 

Geri tepen mayın

Geri tepen mayın
 

Zamanın tükenmesi


"PKK terörü bir sonuç, sorun Kürt sorunudur" gerçeğini kabul eden Ak Parti Hükümeti, barışın hakim olabilmesi için sorunun kaynağına yönelik yıllardır büyük adımlar atıyor.

İnkara uğrayan Kürt kimliği kabul edildi, Kürtçe dili önündeki engeller kaldırıldı. Anayasa'da etnik millet tanımının yerine vatandaşlık kavramı konulması, ana dilde eğitim, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi konuların özgürce tartışıldığı bir süreci yaşıyoruz... Habur örneğinde olduğu gibi zorunlu geri adımlar atılsa da Kürt açılımı gelişiyor.

Zorunlu geri adım diyorum, çünkü demokrasilerde hesap vermek esastır. Hiçbir siyasi otorite, temsil ettiği kesimin duygu ve düşüncelerinden tamamen bağımsız hareket edemez. Hele söz konusu duygular 30 yıllık bir şiddetin 40 bine varan kayıplarıyla bilenmişse, o insanların temsilcisi olan Hükümeti dize getirme çabaları ters teper.

Bu nedenle, seçimler ardından gelen asker kaçırmalarla ve bugün son örneğini yaşadığımız toplu şehitlerle davet edilen top yekün çatışma ortamı Kürt açılımına, Kürt halkına indirilen en büyük darbedir.

Ve görünen o ki, bu lanetli daveti geri çevirme imkanları tükenmiştir. Hükümet, barışa yönelik bu provokasyonlar zincirine bütün imkanlarını kullanarak en ağır yanıtı verecektir. Tehdit ve dayatmalarla sonuç alacağını sanan PKK ve şürekası arzu ettikleri savaşa kavuşacaklardır.

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Öcalan'ın avukatları ile görüşme engeli konusunda, "Eğer bu hafta görüşme olmazsa biz bu durumu daha farklı ele almak durumunda kalacağız" diyor. Açıkca, görüşmelerin kısıtlanmasını bir savaş ilanı gibi ele almak durumunda olduklarını söylüyor.

Şehit haberleri arasında dikkatlerden kaçan bir karar var. Hükümet, bu tehdite karşılık olarak, Öcalan'ın avukatları ile görüşmesini bir yıl süreli iptal ederek yanıt verdi. "Rest öyle değil böyle olur" dedi.

Çok şımardılar. Barış için gösterilen iyi niyeti, çözüm adımlarını hükümetin zaafı sandılar. Barışın aktörleri olmak fırsatını kullanmak yerine artizlik yapmayı tercih ettiler. Sudan gerekçelerle meclisi boykot ettiler, apartman kapıcısına marketten ısmarlama yapar gibi, talep listeleri hazırladılar. Kendi başlarına gelin güvey misali özerklik ilan ettiler...

Amaçları Kürt halkının sorunlarının çözümü değil. Çünkü Kürt sorunu çözüldükçe kendi varlık temelleri ortadan kalkıyor.

Şimdi ilan ettikleri bu son savaşta yine oluk oluk kan akacak, analar ağlayacak. Ama döşedikleri mayınlar kendi ellerinde de patlayacak...

Kına yaksınlar. 

 
Toplam blog
: 5
: 623
Kayıt tarihi
: 13.07.11
 
 

1981 yılından beri Almanya'nın Frankfurt şehrinde yaşıyorum. Matematik ve astronomi eğitimi aldım..