Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Gezi direnişinden önce nasıldık/şimdi nasılız?

Gezi direnişinden önce nasıldık/şimdi nasılız?
 

Gezi direnişi başlayalı beri direnişe katılan/katılmayan herkesin yaşamında çok şeyler değişti. Tartışmalara ucunda köşesinden bulaşanlar bile hayatının eskisi gibi olmadığı konusunda hemfikir.

Gezi direnişinin kazanımları, gelinen nokta, değişen fikirler, Gezi'den önce nasıldık, şimdi nasılız, yeme içmeden günlük yaşama kadar aynı görüşler paylaşılsın paylaşılmasın günlük yaşamda değişenler:

1-Twitter'da tartışılan konular değişti: Gezi direnişi öncesinde Twitter'da en çok konuşulan konuların başında futbol geliyordu. Her ne kadar futbol sezonu sona ermiş olsa da geçen sene bu zamanlar konuşulan transfer sezonunda hangi takım hangi futbolcuyu aldı/alacak, hangi takımın teknik direktörü değişecek, kombine biletler bu sezon kaç lira olacak gibi tartışmaların esamesi bile okunmuyor. Onun yerine Gezi direnişinin konuları yüzde 95 ağırlıklı olarak Twitter'da yer almaya başladı.

2-Özlü söz, aşk şiiri ve başka konuların paylaşımı azaldı: Sosyal medyanın vazgeçilmezi olan özlü söz, aşk şiiri, Gezi dışındaki karikatürlerin paylaşımları Gezi direnişiyle beraber neredeyse son buldu. Mevlana'nın özlü sözlerini paylaşmayı çok sevenler bile 20 günü aşkın süredir neredeyse hiç bunları paylaşmıyor. Paylaşımlar da Gezi direnişi, hükümetin uygulamaları, polisin tutumu gibi konulara yönlendi.

3-Futbol taraftarları artık tartışmıyor: Gezi direnişinin başlangıcından bu yana özellikle Beşiktaş Çarşı Grubu başta gelmek üzere direnişte ağırlıklı olarak yer alırken, özellikle destek verenler tuttukları takımı bir yana bırakıp birlik oldu. ''Fenerbahçeliyim/Galatasaraylıyım ama yükselenim Çarşı'' şeklindeki söz birçok ortamda paylaşılırken, direnişe karşı olanlar ise bu tutumu eliştirdi. Ama öyle ya da böyle özellikle sosyal medyada artık futbol takımı taraftarları birbiriyle futbol tartışmıyor. 

4-Eski sevgililer rahat etti: Sosyal medyada gecenin bir saatinden sonra eski sevgilisine çeşitli kinayelerle söz söyleme, çağrıda bulunma alışkanlıkları Gezi direnişiyle beraber son buldu ve eski sevgililer bir bakıma rahat nefes almış oldu.

5-Magazinin pabucunu dama attı:  Sosyal konulara ve güncel olaylara yönelik bilinç düzeyi arttığı için her sene bu zamanlar konuşulan hangi ünlü bikiniyle görüntülendi, kimin selüliti var, kim sevgilisiyle tatilde gibi konular basında bile yer almaz oldu. Çok kısıtlı olarak bu konular gündeme gelse dahi en azından okuyucu ve izleyici bunlarla ilgilenmiyor, rağbet etmiyor.

6-AVM karşıtlığı zirvede: Mahalle bakkalının, kasabının zor durumda olduğu haberleri bugüne kadar sayısız kez gündeme getirilmesine karşın ilk kez süper markete, AVM'ye gitmeme kararlılığı zirveye çıktı. Alışveriş merkezine gitmeme çağrıları sürekli yenilenirken, birçok alışveriş merkezinin eski ziyaretçi sayısını artık mumla aradığı bir bakışta görülebiliyor. Alışveriş festivalleri bile direniş sonrası bu tablodan nasibini almış gibi görünüyor.

7-Boykot listeleri geziyor: Bu konuda sadece Gezi direnişçileri değil direnişin karşısında olanlar da kendine göre listeler hazırlamış gibi görünüyor.

Gezi direnişçileri toplu taşıt araçlarını kullanmamak, bunların yerine taksi veya dolmuşa binmek veya yürümek, alışveriş merkezlerine gitmemek, direnişçilere kapılarını kapatan kafe, restoran ve otellerden uzak durmak, fazla tüketim yapmamak, bazı ürünleri kullanmamak,  bazı bankaların kredi kartlarını kapatmak gibi prensipler edindi.

Tam tersi cenahtakiler ise direnişe destek veren işadamlarının sahibi olduğu markaları kullanmamak, onların sahibi olduğu kafe, otel ve mağazalara gitmemek gibi farklı bir boykotu benimsedi.

8-Senin sanatçın/benim sanatçım dönemi: Gezi direnişine destek veren çok sayıda sanatçı basında yer aldı. Bu sanatçılar, Gezi direnişçilerince sağduyulu ve çevreye duyarlı bulunarak büyük övgü toplarken, direnişe destek vermeyenler ise onları her platformda eleştirdi. Bu sanatçıların dizilerini, oyunlarını bir daha izlemeyeceklerini ifade edenler, onları Twitter adreslerine sayısız tweet yollayarak sert eleştiriler yapanlar, hatta küfredenler oldu. Bu eleştirilerin odağına yerleşen isimlerden Muhteşem Yüzyıl dizisinin Kanuni Sultan Süleyman'ı Halit Ergenç'in eşi Bergüzar Korel'e hakaret eden pankart hazırlandı. Mi Minör oyununun Gezi direnişinin provası olduğu haberinin Yeni Şafak'ta yer almasından sonra Memet Ali Alabora ''tehdit alıyorum, koruma istedim'' açıklamasında bulundu. Levent Üzümcü ise taksicilerin yol bile tarif etmediğinden yakındı.

Bunun karşıtı olarak Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra ''Gezi Parkı idrar kokuyor'' diyen Hasan Kaçan, bozuk Türkçe kullandığı açıklamalarıyla Necati Şaşmaz ve Gezi Parkı'na gitmediği halde Erdoğan ile görüşme yapan Hülya Avşar eleştirildi. 

9-Medyaya büyük tepki: Özellikle ana akım medyadan haber kanalları, direnişin ilk günlerinde haber vermemekle suçlandı. CNN Türk'ün o dönemde penguen belgeseli yayınlaması, kanalda başka bir programa penguen tişörtüyle katılan sanatçı Sermiyan Midyat tarafından eleştirildi. Bu kanalların önünde protesto gösterileri yapıldı. Aynı kanalın sahibinin bankasından mevduat çekildi, kredi kartları iptal edildi.

10-Artık neredeyse hiç kimse apolitik değil: İş çıkışı evine kendini atıp dizi izlerken Gezi direnişine gidenler, ömründe ilk kez eylem yapanlar, polis biraz hızlı koşsa bir köşeye saklanırken biber gazı fişeklerinin önüne atlayanlar, ''ne sağcıyım, ne solcu, futbolcuyum futbolcu'' diyerek sadece futboldan bahsedenler, hiç oy kullanmamış gençler, Gezi direnişinin karşısında olanlar, her partinin seçmenleri, seçimlerin kararsızları, bunların hepsi artık apolitik değil.

Artık neredeyse hiç kimse apolitik değil, herkes güncel olaylardan bahsediyor, bakanların isimlerini bilmeyenler o gün ne olduysa biliyor... Eylem yapmayanlar bile en azından ''duran adamı'' model alarak duruyor.

Yani aslına bakarsanız Gezi direnişine destek versin/vermesin herkesin hayatı değişti, direniş bir milat oldu. Belki de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

 
Toplam blog
: 90
: 2229
Kayıt tarihi
: 05.02.13
 
 

Yaşamın her anına renkli gözlükle bakacak Seyirci Kedimiz... Kimi zaman oyunlarını binbir güçlükl..