Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '19

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Gezi Notları

(AKSARAY - DÖRTYOL - ANTAKYA - ALTINÖZÜ ve İSKENDERUN)

            Antakya-Altınözü İlçesi Kaymakamlığı Zeytin Dergisi davetlisi olarak Mart ayının ilk haftasında (Eşimle birlikte) kültür ve sanat adına bir haftalık dolu dolu bir programla yurdumun güney illerine gezi yaptım.

            Altınözü İlçesi Kaymakamlığı Zeytin Dergisi Editörü Değerli arkadaşım Eğitimci-Şair ve Yazar Mahmut Özkoca geçtiğimiz Kasım ayında "Zeytin Dergimizin düzenlediği Kültür ve Sanat programına gelir misin?" diye sorunca birden heyecanlandım ve hiç tereddüt etmeden "Gelirim" dedim. Bin kusur kilometrelik bu yol üzerindeki yıllardır göremediğim bütün gönül dostlarımı, öğrencilerimi ve arkadaşlarımı görme heyecanı ile bir program yaptım.

İLK DURAK KIRKDELİK YAYLASI

            2 Mart 2019 Cumartesi günü erken saatlerde Salihli'den yola çıktım. Yaklaşık 5 saat sonra ziyaretlerimin ilk durağı Kırkdelik Yaylası'na ulaştım. Kırkdelik Yaylası 1986/88 yılları arasında görev yaptığım Aksaray İli Sultanhanı İlçesi'nin 3 km güneyinde küçük bir Anadolu Köyü... Aradan 32 yıl geçmesine rağmen öğrencilerim (hemen hemen tam kadro olarak) görev yaptığımız okulun önünde bizi karşıladılar. Tamamı kırk yaşının üzerinde çocukları ile birlikte o günlerdeki gibi "Öğretmenim" deyişleri ne güzel anlar idi. Çok büyük bir nostalji oldu. Kırkdelik Yaylası'nda yer sofralarında yemekler yedik. Arkası kıtık yastıklı divanlarda çay-kahve içtik ve o unutulmayan eski günlerdeki hatıralarımızı birer birer anlattık. Toprak örtülü, kerpiç duvarlı, tek odalı okulumuz içindeki birleştirilmiş beş sınıfımın öğrencileri hamd olsun hepsi büyümüş, evlenmiş, çoluk çocuğa karışmış, hayat ile mücadele ediyorlar. Tıpkı büyükleri gibi hamd ediyorlar, hayatlarında bereket var...

            Kırkdelik Yaylası'nda bu 32 yıllık süre içinde aramızdan ayrılan  büyüklerimizi dualarla ve hayır ile yad ettik. 1986 yılının Mart ayında ilk geldiğim gün gibi sıcak sohbetler ve güzelliklerden ayrılmak zor oldu. Kırkdelik Yaylası'nın güzel insanlarına sevgilerimi ve dualarımı gönderiyorum. Allah sizlere ailenizle birlikte sağlıklı ve mutlu yıllar nasip etsin... O günün akşamında Aksaray İlinde bizleri bekleyen Akyüz Ailesi'ne gittik. Kadim dostum (Ben Kırkdelik Yaylası'nda görev yaptığım zamanlarda Sultanhanı Lisesi Müdürü olan) Salih Akyüz ve muhterem eşi Sema Hanım bizleri yine Anadolu insanının sıcaklığı ve muhabbeti ile karşıladı. O gece geç vakitlere kadar Salih Kardeşimle siyasetten, sanattan, ülkenin durumundan, geçmişten, gelecekten derin sohbetlere daldık. Sonrasında Salih Akyüz'ün güzel şiirleri olduğunu öğrenince dergimiz bir yazara daha kavuşmuş oldu. Teşekkürler Akyüz Ailesi, teşekkürler Aksaray...

            3 Mart 2019 Pazar günü yola devam ettik. Ceyhan'dan geçerken Ceyhan Kaymakamı iken kalp krizi sonucu vefat eden eski Salihli Kaymakamı İsmail Hakkı Develi ile Dergimiz Yazarlarından Ceyhanlı Şair Baki Yıldırım'ı hayır ve dualarla andık. Aynı günün akşamüzeri Dörtyol'a ulaştık. Dörtyol deyince aklıma hemen Çanakkale yılları gelir. 1975/77 yıllarında okuduğum Çanakkale Eğitim Enstitüsü'nde sınıf arkadaşım, can yoldaşım Ahmet Türkoğlu... 1977-2019 kaç yıl olmuş? Yıllar sonra ilk defa karşılaşacağız. Ahmet Türkoğlu Dörtyol Öğretmenevi Müdürlüğünü yürütüyor. 42 yıl sonra karşılaştığımızda biraz kilo almış ama aynı Ahmet... Deli dolu, kabına sığmayan bir yapısı ile, enerjisi ile geçtiği yerlerde iz bırakmış... Eşi, kızı ve torunu ile birlikte bizi Dörtyol ve Payas'ı gezdirdi. Bu süre içinde Çanakkale gündemimizin ilk sırasında idi. 42 yıl aradan sonra bu buluşma iyi geldi. Teşekkürler Türkoğlu Ailesi... İyi ki varsınız...

            Aynı günün akşamı Antakya Öğretmenevi'ne ulaştık. Antakya'da ilk gecemizde Antakya Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı, Gök Ekin Dergisi Sahibi Şair ve Eğitimci arkadaşım Ali Parlak'ın evinde Şair dostumuz Zeynel Abidin Payas ile birlikte şiiri, sanatı ve edebiyatı konuştuk. Ali Parlak ve ekibi kültür ve sanat adına Antakya'da iyi çalışmalar yapıyor.     

            4 Mart 2019 Pazartesi günü önce Antakya Merkez Beyhan Gencay Ortaokulu sonra da Nizamettin Özkan İlkokulu'nda öğrencilerle kitap okumak ve şiir üzerine söyleşilerde bulundum. Bu program iki gün sürdü. Bu arada Antakya'nın tarihi ve turistik yerlerini gezme fırsatı bulduk. Reyhanlı'da görev yapan öğretmen arkadaşım Şair Fevzi Yalçın ile Antakya Öğretmenevi'nde uzun sohbetimiz oldu. Yıllardır telefon ile görüştüğümüz Fevzi Hocam  ile görüşmek güzeldi.

            6 Mart 2019 Çarşamba günü Altınözü Kaymakamlığı Zeytin Dergisi Programı için Altınözü'ndeyiz. Burada bizi Zeytin Dergisi adına Mahmut Özkoca, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Tekdemir ve Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Abdullah Turunç  karşıladılar. Altınözü İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Güner'i, Belediye Başkanı Rıfat Sarı'yı ve İlçe Kaymakamı Bülent Uygur'u ayrı ayrı ziyaret ederek kültür ve sanat ile Altınözü hakkında sohbetler yaptık. Sohbetlerin tek ikramı (ses tellerime ve boğazıma iyi gelen) ZAHTER (Kekik) idi. Zahter ıhlamur kıvamında hoş bir kokusu olan ve o yöreye mahsus bir bitki.

            Altınözü ilçesi her yanı zeytin ağaçları ile kaplı yemyeşil doğasıyla şirin bir Anadolu şehri. İlçe Kaymakamı, Belediye Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, okul müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri ile  güzel bir ekip oluşmuş. Ekip kaliteli ve uyumlu olunca şehre hizmetler yağmış. Sürekli üreten, çeşitli programlarla ses getiren, halk ile iç içe kaynaşmış bu ekip her ilde, her ilçede olmalı.  

            Ziyaretlerden sonra Suriye sınırı üzerindeki köy okullarına yolculuğumuz başladı. Altınözü'nden güneye doğru inerken  Suriye ile Vatanımızı ayıran Asi Nehri bu sene (Yağışlardan dolayı) taşmış ve etrafındaki yerlere büyük zararlar vermiş. Köy ziyaretlerimizin ilk durağı Hacıpaşa Ortaokulu idi. Burada bizi Okul Müdürü Halit Çelikkaya Müdür Yardımcıları ve öğretmenler karşıladı. Ardından Mahmut Özkoca Kardeşimin Okul Müdürlüğü yaptığı Sarıbük Mehmet Nazım Halefoğlu Ortaokulu’na gittik. Öğle vakti köy halkı yerel yemeklerden oluşan güzel bir sofra kurmuş… Burada ilk defa tanıştığımız yemek türleri vardı. Ama sofraların ana malzemesi zeytin ve zeytinyağı idi. Her iki okulda da öğrencilerle hoş sohbetlerimiz oldu. Sohbetlerde kitap okumanın ve yazmanın insan hayatı üzerindeki etkileri yanı sıra şiiri anlattım. Kitaplarımı imzaladım. Günün sonuna doğru Mahmut Hocam bizi Suriye sınırındaki mülteci kampına götürdü.

ALTINÖZÜ KAMPI

            Suriye’de savaştan kaçanlar için oluşturulmuş Altınözü Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi'ni  görünce bir defa daha Türk Devleti’nin gücünü gördüm. İnsanlık adına modern bir kamp.. Kamp Müdürü Halit Özbek bize kamp ile ilgili bilgiler verdi. Sonrasında kampın çeşitli bölümlerini ziyaret ettik. Suriye’de 8 yıldan bu yana yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen 8 bin 500 Suriyeliye Altınözü Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi ev sahipliği yapıyor. Kampta Suriyeli misafirlerin sıkıntı yaşamaması adına her ince detay düşünülürken, yapılan projelerle de kampta kalan misafirlere maddi katkı sağlanıyor. Kamp  içinde market, okul, kütüphane, oyun bahçeleri, cami ve sosyal tesislerin bulunduğu geniş bir alana kurulmuş.. Kampta bizi en çok etkileyen yer “Yetimhaneler” oldu. Savaşta anne ve babasını kaybeden yüzlerce çocuk bu kamplarda öğretmenler, psikologlar ve bakıcılar eşliğinde kazanılmaya çalışılıyor. Yetimhane Anasınıflarındaki çocuklarla konuştuk. Çocuklar mutlaka oyunlarda kalmalı…

            7 Mart 2019 Perşembe günü Altıözü İlçesinde yeni yapılan modern Kültür Merkezi’nde İlçenin liselerinde okuyan öğrencilerle şiir sohbeti yaptık. 550 kişilik bu salonu Altınözü lise öğrencileri doldurmuştu. Zeytin Dergisi adına hoş geldin konuşmasını yapan Mahmut Özkoca’dan sonra Altınözü İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Güner konuşmasına benim bir şiirimi okuyarak başladı. Burada öğrencilerle bir saate varan güzel bir söyleşi yaptık. Güzel ve seviyeli sorulara kültür ve sanat adına cevap verdim.

            8 Mart 2019 Cuma günü Altnözü Atatürk Ortaokulu öğrencileri ile birlikte idim. Burada da kitaplarımı öğrencilere imzaladım ve onlarla da sohbetler yaptık. Salihli Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği Muhasibi değerli kardeşim Erol Aktaş’ın 30 yıl önce görev yaptığı Altınözü Çetenli Köyü Okuluna da uğramadan programı bitirmek olmazdı. Altınözü İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Güner ile Belediye Başkanı Rıfat Sarı'nın o yıllarda bu köyde öğretmeni olan Erol Hocam ve Eşi Nurten Öğretmenimin kulaklarını çınlattık ve bu okulda da Okul Müdürü Yusuf İhsan Uysal ve öğretmen arkadaşlarla sohbetler ettik.

            Programımızın bu son gününde Altınözü Sultan Abdülhamit Han Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan ‘Analı-Kızlı Yemek Yarışması Ödül Töreni’ne katılarak yapılan yemeklerin tadına baktık.

            Altınözü günlerinde sıcak ilgilerinden dolayın başta İlçe Kaymakamı Sayın Bülent Uygur'a, Belediye Başkanı Sayın Rıfat Sarı'ya, Altınözü İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Mehmet Güner'e Zeytin Dergisi adına Mahmut Özkoca’ya, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sayın Mustafa Tekdemir ve Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Sayın Abdulah Turunç'a  en kalbi teşekkürlerimi iletiyorum.

            Aynı günün gecesi Antakya Ergin Medya TV’de Ali Parlak Kardeşimin hazırlayıp sunduğu Şairler Konağı Programı’na katıldım. Bir saat süren bu program ile birlikte Antakya Programı sona ermiş oldu.

VE DÖNÜŞ VE İSKENDERUN..

            8 Mart 2019 Cumartesi günü eve dönüş yolculuğu başladı. Dönüş yolculuğumuzda (Antakya’da okul arkadaşını ziyarete gelen) Kızım Hilâl de bizimle idi ve zaman zaman şoförümüz oldu. İskenderun’da bizi Değerli Arkadaşım Şair Eşref Azğın Türkeri karşıladı. 21 Nisan 1974 tarihinde ilk şiirimi yazmama vesile olan İskenderun şehrine yıllar sonra gelmek inanılmaz nostalji idi. Mavi deniz ile beyaz dağ zirvelerinin arasında yeşillikti İskenderun… Büyüleyici güzelliği, denizi, kordon boyu ve yeşilliği ile şiir gibi İskenderun… Bir haftalık yorgunluğum diniverdi. Sana tekrar gelmek isterin güzel Şehir… Teşekkürler Eşref Azğın Türkeri…

            Gezerek, mola vererek yaptığımız yolculuğumuzun finali müthiş oldu. Afyon’da Şair Kardeşim Azime Gürlek’e uğrayacağımızı söylemiştik ama saati hesap edemedik. Cumartesini pazara bağlayan gece saat 00.30 Afyon’dayız. Gecenin o saatinde Azime Kardeşim, eşi Ahmet Bey ve kızları bizi karşıladılar. O saatte sofra hazırlanmış, ikramlar, kahveler, sohbetler… İşte şiirin gücü… Teşekkürler Gürlek Ailesi… İyi ki şiir var…

 

 
Toplam blog
: 51
: 174
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Emekli öğretmen, şair, yazar ve gazeteci. Geniş bilgi için (www.gunduzaydin.com) ..