Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Gezi Parkı çatışmaları şimdilik bitmiştir

Gezi Parkı çatışmaları şimdilik bitmiştir
 

Gezi Parkı'nın önündeki Taksim Meydanı bu akşam (01.06.'13)


Benim Gezi Parkım

İstanbul Beyoğlu’ndaki Gezi Parkı çoğu gezgin gibi benim de uğrak yerlerimden biridir. Ünlü yazarımız Tarık Buğra’nın İbiş’in Rüyası adlı romanından kendisinin uyarladığı on bölümlük dizinin ilk çalışmalarına yönetmen Sırrı Gültekin ile birlikte 1979’un Mart ayında başlamıştık. Dizinin ön çalışmaları ile çekimleri sırasında otelden çıkarak İstanbul Radyosu’ndaki bazı resmi işlerim için sık sık Gezi Parkı'nın içinden geçerek gider gelirdim. Böylece belediye otobüsüne binerek tıkış tıkış gitmemiş ya da taksi parası vererek TRT Kurumundan onaylanmış harcamalarımı kabartmak istemezdim.

O günlerde karşılaştığım bazı kişilerden Gezi Parkı’nın bir zamanlar Belediye Gazinosu olduğunu daha önce de Osmanlı Topçu Kışlası olduğunu öğrenmiştim. Bu kişiler Yeşilçam'ın ünlü kostümcüsü Niyazi Er, araştırmacı ve arşivci Naki Tuğsavul ile dizinin müzik kadrosunda bulunan yaşlı çalgıcılarımız idi. Resmi işlerim yanında arkadaşlarımla görüşmek ve öğle yemeğini yemek için Gezi Parkı’ndan geçerek TRT Bölge Müdürlüğü’ne gidiş gelişim 1992 yılına kadar devam etti. Çünkü Taksim Anıtı’nın önünden geçerek bekleşen belediye otobüslerinin arasından merdiven basamaklarını çıktıktan sonra karşıma çıkan o ağaçlar, temiz hava ile uçuşan kuşların cıvıltısı arasından geçerken parkın içerisinde koşuşturan bazı kişiler, konuşmaya dalmış çiftler, anne babalar ile çocukları ve uyuklayan bazı yaşlıları da görerek yol alırdım.

Bir kaç kez de iş arkadaşlarım ile Gezi Parkı içerisinden konuşa konuşa İstanbul Radyosu’nun yakınlarına kadar gidişimi hiç unutamam. Özelikle bir gün bir arkadaşımla gölgede dinlenme için oturduğumuzda torununun bir başka çocukla oynamasını seyreden bir anneanne ile sohbetimizi de unutamam. İnşallah bir gün bizim de torunlarımız olur diye konuşarak tatlı tatlı gülmüştük. Şimdi düşünüyorum da ‘çok kısa’ olduğu söylenen ömür, özellikle torun sahibi olmak ve onların büyümesi ve eğitimi ile uğraşmak hiç de kısa bir yol olmasa gerek.

Bir AVM yapmak için bir parkın ortadan kaldırılması gerekir mi?

2011’de Gezi Parkı’nın bulunduğu geniş alana Osmanlı Topçu Kışlası’nın yeniden yapılabileceği gündeme gelmişti bir ara. Daha önce de bilindiği gibi AK Parti’nin Taksim’de yüzyıllardan beri var olan küçük cami yerine daha büyük bir cami yapılması tasarısı da gündeme gelmiş olurdu, olmazdı tartışmaları başlamıştı. Söz konusu alana yapılabilecek cami için proje yarışması bile açılmıştı sanırım.

Anlaşılan o ki söz konusu AVM Projesi 2011’de ilgili yetkililerce onaylanmış. İhaleye bile çıkılarak adı (K) ile başlayan bir şirkete bile verilmiştir.

İşte 2011’de Osmanlı Topçu Kışlası esinlenilerek dev bir alışveriş merkezi  (AVM) yapılması gündeme düşmüştü. O günlerde gördüğüm söz konusu tasarım Gezi Parkı yeşil alanını dört bir yandan kuşatarak orta yerde ağaçlık bir alan bırakıyordu. Bildiğim kadarı ile 2010’da ilgili makamlara sunulan Yeni AVM Yasası bugüne kadar TBMM’de görüşülmeden önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca yapımı tasarlanan ‘Topçu Kışlası AVM’ diyebileceğimiz söz konusu tasarının uygulanması aradan çıkarılmak isteniyor olasın?

Gezi Parkı’nda bir gece ansızın başlatılan kazı çalışmasının yankıları yayılmaya başladı

İşte geçtiğimiz günlerde Gezi Parkı alanı çevresi kazılarak ünlü Osmanlı Topçu Kışlası’nın yeniden yapımını da içeren uygulama için bir gece ansızın girişilen k a z ı (hafriyat) çalışması başlatılmıştı. Olaya tepki koymak isteyen bazı İstanbulluların Gezi Parkı’na sahip çıkmaları ile başlayan sesli, bayraklı ve iş makinalarını durdurmaya yönelik tepkiler bilindiği gibi polis ekiplerinin Biber Gazlı sert tepkisi ile karşılık buldu.

O ilk gün bir an için durdurulmuş olsa bile orada gecelemek isteyenlerin gece yarısı kovalanarak karşı konulması aradaki göstericilerin sözlü ve taşlı tepkilerine karşılık gaz maskeli polislerin coplu, kalkanlı, tazyikli sulu, tekmeli, der destli ve Biber Gazlı saldırıları hiç umulmadık görüntülerin yaşanmasına yol açtı.

Yanlış hesap Gezi Parkı’ndan dönmüştür

İşte söz konusu karşılıklı tepkiler ve özellikle polisin, göstericileri Gezi Parkı’ndan uzaklaştırmak için ‘orantısız güç kullanımı’ içerikli tepkisi bugün beşinci gününde akşamüzeri durduruldu.

Olayı sesli ve bayraklı bir biçimde kınayan kitleler şu an bir bayram havasında. Ancak özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da bazı çatışmalar ya da polisin yine 'orantısız güç kullanımı' içerikli uygulamaları ortaya çıkabilir.

Bu sevindirici bir sonuçtur. Yüreklere su serpilmiştir. Bağdat’ta olduğu sanılan ‘yanlış hesap' Gezi Parkı’ndan dönmüştür.

Bu sonuca ulaşılmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan’ın görüşmelerinin ardından gerekli barışçı söylemlere bağlı olarak İstanbul’da yaşanılan sorun ‘kan gövdeyi götürmeden’ çözülmüşe benziyor.

Gezi Parkı direnişi AKP'ye karşı biriken toplam tepkilerin bir bileşkesi olamaz mı?

Unutmayalım ki kitlelerin Gezi Parkı tepkisi sorunun kökeninde AK Parti'nin devlet, ülke, adalet, Yeni Anayasa, terörle mücadele, Barış Süreci ve Akil İnsanlar içerikli değişim baskılarının da etkisi vardır. Gezi Parkı'nın yapılaşmaya açılmasına verilen bu çevre bilinci içerikli tepki, gerçekte AK Parti'nin yıllardan beri toplum kesimlerinde biriken çok yönlü ve bastırılmış tepkilerinin bir bileşkesidir bana göre.

Sorunun içerisinde işsizlik, gelir dağılımındaki dengesizlik, liyakata uyulmaması, adaletin sağlanamaması, zaman zaman basın yayın araçlarının kısıtlanmaya gidilmesi, yaygın HES açılması, kentsel dönüşüm, gündemin çok hızlı değişmesi, ayrılıkçılığın yaygınlaşması, terör saldırılarının başlattığı psikolojik çöküş, Açılım Süreci, hayat pahalılığı, emeklilerin aylıklarındaki artışların yetersizliği, milletvekillerinin aylıklarına yapılan yüksek zam ve yeni bazı ayrıcalıkların tanınması, terör saldırıları da içeren Suriye İç Savaşı'nın çok yönlü etkileri ile Akil İnsanlar'ın bazı açıklamaları yoktur, denilebilir mi?

Bu bağlamda şunu da vurgulamak isterim ki 2009’da ortaya atılan Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi de gerektiği gibi uygulanamamıştır. O günlerde TBMM Basın Bölümünden aldığım ilgili kitapçık o güne kadar sürüncemede kaldığını sandığım Açılım Süreci’ne göre çok daha geniş kapsamlı uygulamaları öngörmesi bakımından, ‘İşte olay bu!’ türünden bir umutlanma yaratmıştı bende. Ne yazık ki bu alandaki uygulamalar bağlamında, binlerce yıllık Anadolu ve Türkiye potasında ‘bizi bir yapan değerler’ olarak ne milli birlik, ne ortak değerlerimiz ne de İslam Kardeşliğimiz doğrultusunda çok yönlü açılımlara gidilmiştir.

Orantısız güç kullanmak toplumsal barışı yaralamaz mı?

Gezi Parkı gibi önemli bir yeşil alanın AVM’leştirilmesine karşı çıkarken yaralanan, ABD malı Biber Gazı ile gözleri yaşaran, ayakları burkulan, tazyikli su ile yerlere serilen yurttaşlarımızın içine düşmek zorunda kaldıkları durumuna üzülmemek elde değil.

Şu an İstanbul, Adana, İzmir gibi kentlerimizde acı çeken, uykusuzluğu göze alarak bekleşen, bu toprağın bazı gözü kara çocukları ile h e m h a l olmak istiyorum kendi çapımda. Oysa ne yazık ki onların taş ya da su şişesi atmalarına karşılık onlara sıkılan tazyikli su, Biber Gazı, manevra fişeği ile plastik mermi gibi yaralayıcı, hatta öldürücü araçlar kullanılması ‘orantısız güç kullanmak’ değil de nedir?

(Açıklama: 01.06.2013 günü 22:00 sularında yazılan bu yorumlama yeni düzenlemeler ve eklemeler ile güncellenerek ikiye bölünmüştür.)

Gelecek yazı: Gezi Parkı için ben de nöbetteyim

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..