Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Gezi Parkı direnişinin yükselenleri ve kaybedenleri

Gezi Parkı direnişinin yükselenleri ve kaybedenleri
 

Gezi Parkı'nda 11 gün önce başlayan ve birçoklarının tahmin edemeyeceği noktalara kadar giden direniş kendi yükselen değerlerini de yarattı.

Direnişin başladığı ilk günden itibaren çeşitli vesilelerle gündem değişirken, bazıları var ki bu direnişle beraber anılacak adları...

Kimi zaten ünlü olan, kimi ise bu direnişle beraber ismini duyuranlar olduğu kadar bu direniş nedeniyle kaybedenler arasına girenler de var. Aklımıza gelmeyen olduysa affola... İşte Gezi direnişinin ilk gününden itibaren kazanan ve kaybedenler: 

-YÜKSELENLER:

-Polisin gazına, tazyikli suyuna karşı duran kadınlar: İlki eylemin ilk günlerinde karşımıza çıktı, kırmızı elbisesi, sade ayakkabıları, çantasıyla biber gazının karşısında duran bu kadının fotoğrafları hem basında, hem de sosyal medyada geniş yer aldı. Köşe yazılarına konu oldu. Hatta onun bu fotoğrafı için, ''parfüm reklamından alınmış, photoshop yapılmış'' suçlaması da getirildi. Ancak fotoğraf karesinden sonraki kareler de yayınlanınca reklam olmadığı ortaya çıktı.

Diğeri ise polisin tazyikli suyuna karşı kollarını açmış duran bir genç kıza aitti. Sonrasında bir arkadaşı tarafından yardım edilen genç kız, Penguen dergisinin son sayısının kapağında da bu fotoğrafı ve ''Direnince çok güzel oluyorsun Türkiye'' başlığıyla çıktı.

-Nasuh Mahruki: Türkiye'nin en zor zamanında imdadına koşmuştu Mahruki... Marmara Depremi ve sonrasında hep AKUT'un çalışmalarından, enkaz altından kurtardığı canlardan bahsedildi. Aynı zamanda rekortmen bir dağcıydı da... Dünyanın en yüksek zirvelerine çıkmış, zor koşullara alışkın, doğa şartlarının yılmaz savaşçısı bu adam, Gezi Parkı direnişinin ilk günlerinde Harbiye'de polis müdahalesi sırasında yaralanan Mahruki çevredekiler tarafından taşınarak hastaneye kaldırıldı. Mahruki'nin ayağının kırıldığı belirtildi. 

-Eylemci ünlüler: Kimi Taksim'de, kimi Harbiye'de, kimi Beşiktaş'ta, kimi Ankara'da, İzmir'de, diğer illerde, ağırlıklı olarak da Gezi Parkı'nda... Ağaçların kesilmek istenmesiyle beraber eylemlere girişen çok sayıda ünlü isimden bazıları biber gazı, bazıları tazyikli su yedi. Gezi Parkı'nda sabahlayanları oldu. Destekleyenler çoktu, ama tepki verenler de oldu. Öyle ki dizilerini seyretmeyeceklerini, konserlerine gitmeyeceklerini, oyunlarını izlemeyeceklerini söyledi bazıları...

Bazıları daha önceden eylemlerin değişmez isimleriydi. Bazılarını ise kamuoyu ilk kez bir protestoda gördü. Çoktular...

Başbakan'a mektup yazan Şebnem Ferah ile tweet atmayı sevmediği halde sosyal medyada 20'nin üzerindeki vurucu tweetiyle yer alan Cem Yılmaz da öne çıkan isimler oldu.

Onların yanında bir de yurtdışından destekçiler vardı. Madonna, Miranda Kerr, Roger Waters, Tilda Swinton, Ashton Kutcher, Noah Chomsky, Paulo Coelho bunlardan sadece bazılarıydı. 

-ÇARŞI Grubu: Maçlardaki zekice protestoları ve pankartları yanında pekçok toplumsal harekette ismini sık sık duyduğumuz ÇARŞI Grubu, bu eylemde yükselişinin zirvesine çıktı. ''Orantısız zeka'' örneği eylemleriyle isminden söz ettiren ÇARŞI, Gezi direnişine de damgasını vurdu. 

-Yarışma sunucusu İhsan Varol: Servet dağıtmadan kendini izleten Kelime Oyunu adlı yarışmanın mütevazı sunucusuydu İhsan Varol. Hatta ismini bilmeyenler, simaen tanıyanlar da çoktu. Kelime Oyunu programında direnişe destek vermek için zekice bir yol buldu ve orada sorduğu kelimelerden bazıları şunlardı: Twitter, Gezi, Park, Twitter, Barikat, Diktatör, Çapulcu...
 
Bu programla isminden çok bahsettiren Varol'un yarışmasının yayından kaldırıldığı iddiası büyük tepki çekti. Son olarak Gezi Parkı'nda dağıtmak için bir pilavcıyla çekilmiş fotoğrafı sosyal medyada yer alan Varol'un yarışmasının kaldırılmadığı da gelen iyi haberler arasında...
                
-Sermiyan Midyat: Ay Lav Yu ve Hükümet Kadın filmlerinin yönetmeni Sermiyan Midyat, kelimenin tam anlamıyla direnişin en yaratıcı protestosuna imza attı. Efendim, ana akım medyanın direniş haberlerine yer vermemesinden dertli olunan günlerde CNN Türk ekranlarında bir penguen belgeseli arz-ı endam etmiş ve bu durum tepki görmüştü.

Enver Aysever ve ekibinin CNN Türk kanalında ''canlı olarak'' yayınlanan Aykırı Sorular programının konuğu olan Midyat, önce gömlekle çıktı yayına... Sonra gömleğin altından penguenli bir tişört çıktı. Hem gülümsetti, hem de mizah yoluyla protesto etti Midyat... Üstüne bol bol da tebrik aldı. 

-Sosyal medya: Her ne kadar direnişin ilk günlerinde şehir efsanelerinin de çok yayıldığı bir bilgi kirliliğine neden olsa da ilerleyen günlerde görevini en iyi biçimde yaptı sosyal medya... Ana akım medyanın yerini aldı bir bakıma...

-Sağlık ordusu ve bir imam: Her koşulda yaralılara destek vermeye çalışan genç doktorlar ile tıp öğrencileri üzerlerine düşenden de fazlasını yaptı. Ayrıca, caminin hastaneye çevrilmesine izin veren Bezm-i Alem Valide Sultan Camii imamı da yükselen bir başka değer oldu.

-Sırrı Süreyya Önder: Eylem meydanlarından hem ''siyasetçi istemiyoruz'', hem de ''siyasetçiler nerede'' sloganları uçuşup birbirine karışırken, ağaçların kesilmesini dozerin önüne geçerek engelleyen, sonraki günlerde de başta Cumhurbaşkanı'nı ziyaret ederek çözüm arayan Önder, bu direnişin yükselen siyasetçisi oldu.

VE YEŞİL, DOĞA, ÇEVRE TABİİ Kİ EN BÜYÜK KAZANAN OLDU....

-Talcidli su: Ne ilgisi var diyenlere, bir de biber gazı yiyenlere sorun deriz....

-KAYBEDENLER:

-Ana akım medya: Neler olup bittiğini özellikle ilk günlerde ekranları başında bekleyen milyonlar hayal kırıklığıyla karşılaştı. Tek bir haber bile göremeyenler sosyal medyanın başına toplandı. Sonraki günlerde tepki büyüdü. NTV, Habertürk önünde protestolar oldu. Bunun üzerine kanallar birer ikişer haberlere yer vermeye başladı. Ancak ok yaydan çıkmıştı. Hatta NTV'nin sahibi Şahenk'in bankası Garanti bile bu kötü gidişten etkilendi.

-Fatih Altaylı: Altaylı'nın başına ne geldiyse Başbakan ile canlı yayın sonrası geldi. Erdoğan'a gerektiği gibi soru sormamakla eleştirilen Altaylı, özellikle sosyal medyada eleştirilerden nasibini aldı.

-Eylemcileri içeri almadığı söylenen işletmeler: Direniş sırasında eylemcilere kapılarını açmadığı belirtilen işletmelerin birçoğu boş masa ve sandalyelerle başbaşa kaldı.

-Suya, sabuna dokunmayan ünlüler:  Eylem sırasında sosyal medyada dahi sesini çıkarmayan bazı ünlü isimler kamuoyunun boy hedefi haline geldi.

-Yiğit Bulut: Zaten uzun zamandır eleştiri oklarının hedefi olan Bulut, bir de ''eylem Ergenekon tezgahıdır'' gibi tweetler atınca iyiden iyiye tepki çekti.

-NE ALİ'YE, NE VELİ'YE...

En ilginç grubu ise bu oluşturdu. Direniş başladıktan sonra günlerce sesini çıkarmayıp sonunda bir yazı kaleme alan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, ''ben de şiddete karşıyım ama'' diye başlayıp ortadan giden Acun Ilıcalı, aylardan sonra bu kez muhalif bir tutum sergilemeye karar veren türkücü Nihat Doğan, Gezi Parkı'nda konser verecekler arasında ismi geçerken eleştirilen Sezen Aksu, ''bu eylemin buzullarla ilgisi ne'' gibi bir açıklamayla şaşırtan, sonra ''ben öyle demek istememiştim'' diyen şarkıcı Murat Boz, ''hasta olduğum için eyleme gelemedim'' diyen Orhan Gencebay bu grubu oluşturdu. Onlar ne Ali'ye ne de Veli'ye yaranabildi bu eylemde....

 
Toplam blog
: 90
: 2229
Kayıt tarihi
: 05.02.13
 
 

Yaşamın her anına renkli gözlükle bakacak Seyirci Kedimiz... Kimi zaman oyunlarını binbir güçlükl..