Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '13

 
Kategori
Güncel
 

Gezi Parkı eyleminden sonra kimler kazandı kimler kaybetti?

Görünürde ağaçla başlayan masum çevreci bir eylem bir anda saman alevi gibi büyük bir yangına dönüştü ve Facebook ve Twitter Cumhuriyetlerinden yayılan istihbaratla ülke daha büyük bir yıkımın eşiğinden döndü. Bu eyleme katılan haklı ve kendini kuşatılmış hissederek protesto eden kitlelerin dışında bundan nemalananlar oldu. Eylemin doğal sonucu olarak karlı ve zararlı çıkanlar oldu. Kazanan ve kaybedenler kimler? 

Belli Oranlarda Kazananlar ve Kaybedenler;

Eylemciler kazananlar içinde, çünkü istediklerini aldılar, ülkenin ve dünyanın dikkatini RTE ve Ustalık dönemindeki acemiliklerine çektiler. Eylemcilerin çoğu Laik, Atatürkçü kesim gibi görünsede aslında bu kesimin tabanında ciddi oranda kendini mezhepsel olarakta kuşatılmış hisseden Alevi vatandaşlarda vardı. Hükümet kendi yaptığı hataları revize edecektir.

Hakan Fidan kaybedenler içinde malesef. Asıl bu işlerin perde arkasında bulunan güçler uzun zamandan beri hoşlanmadıkları güvenmedikleri MIT başkanına el çektirmek istiyorlardı. Bunu başardılar. Başbakanlık önünde bomba patlatılması, Oslo görüşmelerinin basına servis edilmesi, Uludere olayı, Reyhanlı patlaması hep onun görevden alınmasını isteyen başta İsrail olmak üzere çabalayan cephenin tezgahıydı. Zira Fidan tüm istihbaratı CIA ve FBI yapılanmasına götürecekken şu an Türkiye istihbaratı tekmiş gibi görünsede Jiten, MIT, Emniyet istihbarat ve GenelKurmay Özel İstihbarat olmak üzere çok başlılık ve herkesin herkesi dinlemesi devam edecek. Hakan Fidan'ın istihbaratı tek çatı altında toplama düşüncesi malesef güme gitti. Diğer istihbarat örgütleri yine kendi bildiği şekilde hareket ederken güvenlik zaafları, faili meçhuller vb saçma sapan uygulamalar azalsada devam edecek. Güçlü ve tek başlı istihbarat demek güçlü bir Türkiye demek. Silahlarınız ne kadar çok ve gelişmiş olursa olsun savaşı iyi istihbarat stratejisi ve istihbarat elemenları olanlar kazanır. Çok başlı istihbarat ülkeye kan kaybettirmeye devam eder...

Başbakan hem kaybetti hem kazandı, acemilik ve kalfalık dönemindeki usta siyasetlerinin yerini, ustalık dönemi zannettiği acemilik siyasetleri yüzünden , özellikle ben bilirim, ben yaptım oldu düşünceleri sebebiyle ciddi oranda özellikle prestiji ülke dışında yara aldı. Yine Başbakan olcaktır ama artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 

Albullah Gül kesinlikle kazananlar içinde çünkü uzlaştırıcı konuşması sonrasında polisin gazdan vazgeçip çiçek dağıtması halkta Gül'e karşı var olan sevgi ve sempatiyi daha çok arttırdı. Bir sonraki seçimlerde tekrar cumhurbaşkanı olma ihtimali bence yükseldi.

Çözüm Süreci kaybedenler içinde yer aldı, zira her nekadar bu eylemi Sırrı Süreyya Önder tetiklemiş gibi gözüksede eylemin sonunda çözüm süreci ciddi darbe aldı. 

Esad kazananlar içinde, Suriye'de Facebook ve Twitter cumhuriyetlerinin vatandaşları aracılığı ile başlatılan eylemler hızla büyümüş ve savaşa dönmüştü. Suriye'de demokrasi olmadığı için daha da hızla yayılan bu eylemler devam ederken Esad ve yanlıları şu an Başbakan Erdoğanla ve Batı'yla dalga geçiyorlar. Esad'ın eli Hizbullah ile güçlenmişti, Bekir Bozdağ'ın HİZBUŞŞEYTAN demesi bir anda Türkiye'de de Radikal Devrimci veya Toplumcu islamcıların hızla hükümetten uzaklaşmasına tavır almasına yol açtı ve onlarda eylemlere katıldılar.

Türkiye ekonomisi kaybedenlerden oldu zira zaten eylemin tezgahtarları efendilerinden gelen tüyolara göre Borsa'da senetlerini bir hafta önce satıp döviz almaya başlamışlardı ve bu simsarlar bir hafta içinde %20 ye yakın bir gelir elde ettiler.

Devlet Bahçeli, hükümete amansız muhaliflik yapan Bahçeli söz eyleme geldiğinde bu işin arkadan kozanoğlu çıkacak diye mesafeli durdu. Bahçeli kendi kitlesi içinde sevilmekte lakin AK Parti içinde milliyetçi duran kararsız kesimin gönlünü fetetti ve bence oy yüzdesini bu hareketi az da olsa arttıracaktır.

Fatih Altaylı, Başbakanla yaptığı görüşmede o kadar kötü bir performans sergilediki neredeyse Başbakan sinirlenecek diye soru sormadı, Başbakan kendi sordu kendi yanıtladı nerdeyse. Fatih Altaylının gazetecilik kariyeri bence ciddi yara aldı.

Esnaf, eylemciler gösterilerini zarar vermeden yapmadılar, tıpkı Rating toplama uğruna konukları çatıştıran TV programları gibi izleyici ve dikkat toplamak adına yaktılar yıktılar ve bundan zararı esnaf çekti...

Alman Körber Vakfı (koerber-stiftung.de), kazananlar arasında, niye kazandığını bunu Merkel'e sorun.

Ben seçime erkenden gidilmesi taraftarıyım. Demokratik bir tazelenmenin gerikliliği düşüncesindeyim. Bunun akabinde ise Putin'in yaptığını yeni hükümetin yapması taraftarıyım. 

Seçilmiş iktidara güvensizlik oluşturarak kendi stratejilerini oturtma gayreti içinde YAKIP YIKARAK gösteri yapanlara karşı PUTİN eylemlere için para cezasını gündeme getirdi. Bu gaz, işkence ve soğuk sudan daha demokratik bir yöntem...

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..